StoryEditorOCM
Splitvijećnici odlučili

Grad Split će otkupiti zbirku o Dioklecijanu vrijednu preko 600 tisuća €, nije svima sjelo: ‘Ovo podsjeća na leasing‘

Piše Petra Klarić
3. lipnja 2024. - 19:12

Na sjednici Gradskog vijeća došlo je do neslaganja oko točke vezane za otkup zbirke Karla Grenca za potrebe stalne izložbe i istraživačkog centra za proučavanje antike pri Muzeju grada Splita, točnije oko navedene vrijednosti zbirke.

Unatoč negodovanju dijela vijećnika, većina je ipak odlučila da će se zbirka ipak otkupiti. Radi se o vrijednoj zbirci koja se sastoji od zbirke skulptura, biblioteke, hemeroteke, dijapozitiva i videozapisa, a sve vezano za cara Dioklecijana.

image
Privatni Album

Broj primjeraka elaboratom nije utvrđen što je dijelu vijećnika problematično, a problematična im je i procjena vrijednosti zbirke, koja je procijenjena na 635.375,00 eura. Od toga 82.875,00 eura otpada na stavku emocionalne angažiranosti autora zbirke. Većina vijećnika istaknula je da trud gospodina Grenca nije upitan, ali, ne želeći umanjiti njegov trud, smatraju da bi se u procjenu vrijednosti trebalo uključiti još stručnjaka. Elaborat je izradio Mihovil Bogoslav Matković.

- Mi tu emocionalnu vrijednost plaćamo novcem javnih obveznika. Mi ovdje moramo dignuti ruku za nešto što je katastrofalno pripremljeno, a za to krivim gospodina Matkovića  – kazao je SDP-ov Davor Matijević i dodao da nikako ne želi umanjiti vrijednost zbirke, ali drži da se ovakve stvari moraju propitivati jer javnim novcem treba raspolagati odgovorno.

image
Vojko Basic/Cropix

Otkup zbirke funkcionirao bi tako da bi Grad Split zbirku otplaćivao kroz period od 10 godina, nakon čega bi zbirka postala vlasništvo Grada Splita.

Lidiju Bekavac iz redova HGS-a zanimalo je što bi se dogodilo u slučaju da se ugovor iz nekog razloga raskine u tom periodu.

- Ovaj ugovor o uvjetima i načinu korištenja zbirke zapravo je u biti kupoprodajni ugovor. Mene ovo zapravo podsjeća na nekakav leasing, gdje mi 10 godina otplaćujemo ovo i nakon 10 godina postajemo vlasnici imovine, je li tako?

S time da postoji stavka ugovora koja kaže da nijedna od navedenih stranaka ne može prekinuti ugovor, mislim jasno vam je da se ne može definirati da netko ne može prekinuti ugovor? - kazala je Bekavac i dodala da se pita što će se dogoditi ako netko kroz par godina prekine ugovor, kome će ići što iz zbirke.

image
Tom Dubravec/Cropix

Bekavac je napravila i okvirni izračun koliko bi Zaklada “Karlo Grenc” i Karlo Grenc osobno dobili po stavci koja im, kroz period od 10 godina, predviđa naknadu u visini od 20 posto iznosa od prodanih ulaznica. On i Zaklada bi, kada bi se uzela cijena karte od pet eura i promet od 300 posjetitelja dnevno, kroz period od 10 godina dobili oko 2 milijuna eura.

HDZ-ov Tomislav Šuta i SDP-ov Davor Matijević predložili su drugo čitanje uz uključivanje još jednog ili dva stručnjaka u izradu elaborata, ali je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević odgovorio da druga strana u tom slučaju vjerojatno ne bi bila zainteresirana za prodaju, jer su ga, kako kaže, i ovako jedva nagovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 04:46