StoryEditorOCM
SplitOMILILO MU SE

Gdje je Milanović najčešće dolazio helikopterom? Iskaču dva mala mjesta u Dalmaciji, tamo predsjednika viđaju jako često

Piše SPLIT SD
2. rujna 2024. - 15:49

Predsjednik republike naveo da je koristio helikoptere HRZ-a ukupno 74 puta, a brodove HRM-a osam puta u razdoblju od veljače 2020. do kolovoza 2024. godine. Ukupan trošak pogonskog goriva iznosio je, kažu u Uredu predsjednika, 127 000 eura za HRZ i 22 800 eura za HRM. No, onda se javio ministar obrane i naveo da Milanović obmanjuje javnost. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Jedina je istina da su vojni helikopteri po Milanovićevu zahtjevu u njegovu mandatu ostvarili 348 letova, odnosno 241 sat leta. Od toga Black Hawk 90 letova/63 sata i 35 minuta leta, helikopter Mi-8 MTV 120 letova/80 sati i 20 minuta leta, a Mi-171 Sh 138 letova/97 sati i 30 minuta leta. Sve to koštalo je građane Hrvatske najmanje milijun eura - naveo je Anušić, uz napomenuo kako je Milanović krivo prezentirao dostavljene mu podatke. 

Milanović američkim ‘Blackhawkom‘ otišao u Split na finale u vaterpolu, iz njegovog ureda šute: Letovi su ‘tajni‘ a sve plaćaju građani...

A gdje je Milanović najčešće letio iz Zagreba? Dvije destinacije u Dalmaciji se ističu  - Sinj i Hvar.

To je razvidno iz dokumentacije koju je objavio Ured predsjednika: 

image

U P

image

U P

image

U P

image

U P

ZAŠTO SINJ?

U Sinju, točnije u Glavicama, se nalazi sportski aerodrom (više OVDJE), koji je tik do sela u kojem je živio njegov pokojni otac. Milanović se mogao spustiti helikopterom i onda samo odšetati do obiteljskog imanja u Glavicama. U Sinij je dolazio zbog ‘predsjedničkih poslova‘, ali i privatno. U Sinju ga kad sleti čekaju i vatrogasci, kao i ekipa Hitne pomoći. 

- Zračna luka Sinj nalazi se u Glavicama, naselju kod Sinja smještenom u Cetinskoj krajini na Sinjskom polju. Puno ime aerodroma glasi Sportski Aerodrom Piket Sinj. Kao zrakoplovna baza izgrađena 1931. godine, nosio je službeno ime Zrakoplovna baza Sinj – Aerodrom Split i povezivao je Split i Zagreb te Split i Dubrovnik pa su se putnici iz Splita prevozili autobusom na sinjski aerodrom. Zračni promet odvijao se sve do otvaranja aerodroma u Resniku 1964. godine, današnje splitske zračne luke kada Sinj ostaje bez javnog prometa - navodi Turistička zajednica Sinj i Wiki. 

image

Sinjski aerodrom - Piket

Ante Čizmić/Cropix
image

Sinjski aerodrom - Piket

Nikola Vilić/Cropix
image

Sinjski aerodrom - Piket

Jakov Prkić/Cropix

ZAŠTO HVAR?

Državna rezidencija Vila Kovač na otoku Hvaru sagrađena je sredinom 20. stoljeća na površini od oko 2856 četvornih metara. Ova vila smještena je na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila‘, piše na službenim stranicama Državnih nekretnina, tvrtke koja upravlja rezidencijalnim objektima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ta je vila na Hvaru i izgrađena šezdesetih godina za Vladimira Bakarića, tadašnjeg Titova miljenika i predsjednika Sabora Narodne republike Hrvatske, piše Jutarnji. 

image

Vila Kovač ili Bakarićeva vila

Duje Klarić/Cropix
image

Vila Kovač
 

Cropix
image
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Prema ‘legendi‘, vrt je pun ljekovitog raslinja, a kako je Bakarić bio osjetljiva zdravlja, što je razvidno i iz njegova nadimka ‘Svileni‘, ta je hvarska idila bila melem za njegova pluća. Vila se prostire na 364 četvorna metra. U prizemlju vile velika je dnevna soba, a na katu spavaće sobe i terasa s pogledom. Čini se da ‘pogled i mir‘ koji pruža ova rezidencija, odnosno izoliranost od znatiželjnog puka, za Milanovića nema bolje. Dapače, poželi li predsjednik na neku skrovitu plažu, pred nosom mu stane brodica za Paklene otoke. A to je, pisali su mediji, i činio... 

Kažu da u tim rezidencijalnim boravcima dužnosnika uvijek najviše košta gliser, točnije gorivo za putovanja ‘amo-tamo‘. U blizini vile je i boćalište, pa ako se Milanović baš poželi društva i sporta, može i to. Domaći znaju da je stigao predsjednik kad vide svitu osiguranja jer u vili tijekom godine radi samo domar.

Pisalo se i da provalnik iz Vile Kovač odnio tri TV uređaja, bušilicu, rezalicu za obrezivanje živice i sitniji alat, a Slobodna Dalmacija naknadno je izvijestila da je ‘policija prešutjela slučaj po nalogu iz Zagreba‘.

image

dodik milanovic

Primio Dodika

U potpunoj tajnosti, bez službene najave, Milorad Dodik stigao je na Hvar. U opuštenom izdanju zaputio se na druženje s predsjednikom MIlanovićem. Krenuo je jutros iz Banje Luke. Let je trajao otprilike sat vremena. Sletio je na helidrom u Hvaru.

Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je Ured je li sastanak služben i zašto javnost nije obaviještena. No, netom prije Dnevnika iz ureda je stiglo priopćenje. Kažu razgovaralo se o aktualnoj situaciji u BiH i odnosima s Hrvatskom.

Dakle, nakon upita - priopćenje u kojem se navelo da je Dodik došao na radni sastanak. No, zašto taj sastanak bio najavljen, pitali su se novinari u Hrvatskoj i BiH. 

Anušić: Obmanuo je javnost

- Predsjednik Milanović obmanuo je javnost tako da je ukupan broj svojih zahtjeva o korištenju vojnih helikoptera, unutar kojih je više uzlijetanja i slijetanja, odnosno sati leta, prikazao kao ukupan broj sati korištenja helikoptera. Javnost ima pravo znati kako se troši novac poreznih obveznika. Podaci koje Ministarstvo obrane objavljuje potpuna su evidencija Oružanih snaga te sadrže točan i precizan broj letova i sati leta, odnosno korištenja vojnih resursa za razliku od priopćenja Ureda predsjednika RH u kojem se manipulira podacima kako bi se relativiziralo Milanovićevo korištenje vojnih helikoptera.

Ministar obrane pred zakonom odgovara za trošenje proračunskog novca Ministarstva obrane, a nema nikakav utjecaj na odlučivanje o tome kada će i kako predsjednik RH koristiti vojne resurse. Zoran Milanović je, naime, nakon afere s vojnim brodom kojim je putovao u Albaniju u rujnu 2020. promijenio proceduru i izravno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga šalje zahtjeve o korištenju vojnih helikoptera i brodova. Do tada su zahtjevi predsjednika RH dostavljani Ministarstvu obrane, Kabinetu ministra, što je procedura u skladu sa Zakonom o obrani. Pri tome je Milanović od rujna 2020. klasificirao svoje zahtjeve kako bi učinio tajnom koliko i kada koristi vojne resurse i troši proračunski novac Ministarstva obrane - naveo je Anušić. 

image

Zrakoplov kojim se vozi predsjednik, premijer i minisri

Niksa Duper/Cropix
image

Zoran Milanović voli putovati i ‘Black Hawk‘ helikopterima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:54