StoryEditorOCM
SplitŠOKIRAN I ZATEČEN

Evo što je rekao Galešić na Đerekine optužbe da on upravlja Gradom i stoji iza Puljkovih poteza. Poslao i priopćenje

Piše Lucija Vujnović
29. srpnja 2023. - 15:13

Jučer smo imali prilike čuti prilično iznenađujuće riječi Ivice Puljka o mojem radu sa zaključkom da je jedino što zaslužujem - otkaz. Žalosti da Puljak nije našao shodnim takvu odluku mi priopćiti oči u oči nego preko TV ekrana iako je prije samo dva tjedna tvrdio - citiram: ‘Gospođa Đerek vrlo predano, savjesno i zakonito radi svoj posao‘.

Međutim u samo dva tjedna postala sam ‘greška‘, ‘teret‘ pa čak i ‘udar‘ na demokraciju. Postavlja se logičko pitanje kako je moguća takva brza promjena mišljenja - pita se na početku svog priopćenja upućenog medijima Maja Đerek nakon jučerašnje obavijesti gradonačelnika Ivice Puljka o njezinoj suspenziji na mjestu pročelnice za gradsku i pokretanju postupka za težu povredu službene dužnosti na Službeničkom sudu u Splitu s prijedlogom da joj se otkaže ugovor o radu.

image

Maja Đerek i Ivica Puljak na pressici na kojoj je izjavio da dobro i dogovor radi svoj posao



 

Božidar Vukičević/Cropix

- Da bismo dobili odgovor na to pitanje, potrebno je poznavati stvarni način funkcioniranja sustava koji formalno vodi Ivica Puljak. Naime, u tom sustavu na vrhu, idejom i riječima, nije Puljak nego njegov osobni PR savjetnik - Jurica Galešić. Osobno sam svjedočila kako Jurica Galešić formira ideje, mišljenje i riječi Puljku te s vremenom shvatila kako je upravo on ključna figura Splita - PR stručnjak. Inače, radi se o čovjeku koji je godinama radio PR i savjetovao Silvana Hrelju, ‘žetončinu‘ kako sam sebe naziva, te javno branio izglasavanje proračuna Vlade Andreja Plenkovića- nastavlja Đerek u priopćenju. Tvrdi kako je Galešić surađivao i s HDZ-om.

Suradnja s HDZ-om

- Čovjek takve biografije i sa suradnjom s HDZ-om, nažalost, stoji iza svih odluka i riječi Ivice Puljka. Upravo mi je Jurica Galešić sredinom ožujka izjavio kako će me medijski diskreditirati, etiketirati kao osobu s kojom nitko ne može surađivati, a na način da Ivici Puljku to pričini najmanju političku štetu te pustiti svakakve laži o meni osobno.

Sve to samo iz razloga jer sam tada pisanim putem obavijestila nadređene o zatečenom nezakonitom kaosu i kako se ne poduzimaju mjere da se isprave stvari. Vjerojatno je Juricu Galešića dodatno iritiralo moje konstantno odbijanje političkog angažmana i inzistiranje da njegov PR ne može voditi moj odjel i struku, a o čemu sam i pisanim putem dostavila očitovanje.

Iako sam od tog dana u ožujku znala da je sve oko Puljka bila obmana, nisam željela iznevjeriti ni sebe, a ni brojne građane koji su mi davali ogromnu podršku na novom radnom mjestu. Radila sam u potpuno nenormalnim radnim i medijskim uvjetima, trpilo je zdravlje i obitelj, ali nisam htjela iznevjeriti građane i sebe dok ne dokažem da se može drugačije i da se rezultati uz volju mogu ostvariti.

image

Maja Đerek i Ivica Puljak

Tom Dubravec/ Cropix

Međutim došlo je vrijeme da se jasno obznane stvari koje su prethodile jučerašnjoj konferenciji za medije, ali i da se razjasne izrečene neistine i manipulacije koje su trebale, po Jurici Galešiću, obrazložiti moj hitni otkaz. Za sve navedeno postoje pisani trag i dokazi te se može dodatno provjeriti - piše u Đerekinom priopćenju.

Za komentar smo zatražili upravo Juricu Galešića koji je zatečen i šokiran Đerekinim tvrdnjama.

- Govori šokantne besmislice i ne znam kako bi ih uopće komentirao. Cijeli dan me zovu mediji radi nje. Nije istina da upravljam gradom nego se samo bavim odnosima s javnošću, a jedan od mojih klijenata je i član centra, g. Puljak kojemu pomažem oblikovati medijske istupe.

image

Izborni stratezi Ivice Puljka i stranke Centar Ivica Relković i Jurica Galešić

Tom Dubravec/Cropix

Osvrnuo se i na tvrdnje da joj je prijetio medijskom diskreditacijom.

- Nije istina da sam ikada prijetio medijskom diskreditacijom gospođi Đerek. Ozbiljno razmišljam o tužbi za klevetu zbog ovog, jer je materijalno lako dokazati da sve to što je rekla nije istina. Tvrdi da sam radio s HDZ-om, ali ni to nije istina, imam obrt i može se vidjeti tko su mi klijenti, a to nije HDZ!- zaključio je u kratkom telefonskom razgovoru Galešić.

Sad je i službeno: ‘Tužit ću je za klevetu...‘

Nakon medijskog istupa Maje Đerek, Galešić se oglasio i službenim priopćenjem.

- Jedini moj krimen je što sam Maju Đerek upoznao s Ivicom Puljkom
Nisam mislio da ću ikad u životu nekoga tužiti sudu, ali čini se da će se i to dogoditi.

Maja Đerek iznijela je niz šokantnih besmislica u svom priopćenju za javnost koje je toliko lako demantirati materijalnim dokazima da mi je neugodno i pisati ovu izjavu i obračunavati se s lažima osobe kojoj nikad u životu nisam uputio krivi pogled, a kamoli ružnu riječ. Niti ona meni, do danas.

Krenimo redom. Ne, ja ne vodim Grad Split. Kao medijski profesionalac angažiran sam od stranke Centar za savjetovanje u odnosima s javnošću. Ivici Puljku pomažem oblikovati njegove političke poruke i bavim se političkim savjetovanjem. Ivica Puljak nije postao gradonačelnik po daru s neba, nego na temelju političkog natjecanja.

Da, ja ga i danas savjetujem kao političara, jer on nijedne sekunde nije samozvani gradonačelnik, nego u isto vrijeme i političar. Pa ja sam dao intervju da sam mu savjetnik kao političaru, za to sam plaćen i na to sam obvezan ugovorom.

Ne, nikada nisam surađivao s HDZ-om. Ovo je vjerojatno najnevjerojatnija konstrukcija Maje Đerek. Sa Silvanom Hreljom i HSU-om sam korektno završio suradnju tri godine prije nego je on donio odluku o podržavanju HDZ-a.

Maja Đerek me naziva suradnikom HDZ-a, jer je netko tri godine nakon prekida suradnje sa mnom stao uz HDZ!? Toliko o tome kakvim se "argumentima" služi da me javno blati. Silvanu Hrelji se javno ispričavam što je ni kriv ni dužan u novinama na ovako ružan način.

Ne, nikad nisam Maji Đerek rekao da ću je medijski diskreditirati. Kao što sam rekao, nikad si nismo uputili niti jednu ružnu riječ do danas. Zbog ove njene tvrdnje bit ću prisiljen tužiti Maju Đerek za klevetu. Nevjerojatno.

Ne, nemam pojma o kakvom dopisu Maja Đerek govori kada kaže "Sve to samo iz razloga jer sam tada pisanim putem obavijestila nadređene o zatečenom nezakonitom kaosu i kako se ne poduzimaju mjere da se isprave stvari."

Ne, Maja Đerek nikada nije meni "inzistirala da moj PR ne može voditi njen odjel i struku" jer uopće nemam pojma što točno radi "njen" odjel niti me to interesira. Inače, ježim se od procedura i birokracije.

Onako ljudski rečeno, kada je Ivica Puljak angažirao Maju Đerek za savjetnicu, bio sam sretan jer sam mislio da ono malo vrhunskih ljudi koji žele uvoditi red i pravdu treba surađivati. Oh, kako sam se prevario. Vjerojatno nije ni prvi ni zadnji put, ali malo boli. Proći će - naveo je Galešić u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 12:38