StoryEditorOCM
SplitOdluka u ponedjeljak

Čuvar splitske baštine ostaje bez životnog djela; imovina od 600.000 € prelazi u ruke Grada, njemu izdašna kompenzacija

Piše T. Ga.
31. svibnja 2024. - 20:53
Karlo Grenc u prostoru svoje Zaklade u kojemu drži svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najviše rimskom caru DioklecijanuPrivatni Album

Na dnevnom redu sjednice splitskoga Gradskog vijeća zakazanoj u ponedjeljak vijećnici će na odobrenje dobiti ugovor sa Zakladom "Karlo Grenc" i njenim osnivačem Karlom Grencom, vrijedan ukupno više od 600.000 eura na 10 godina.

Tim ugovorom su Muzej grada Splita i Karlo Grenc sa svojom zakladom, a s ciljem postavljanja stalne izložbe i Istraživačkog centra za proučavanje antike pri Muzeju pod nazivom "Forum Diocletiani Spalatum", utvrdili uvjete i načine korištenja artefakata i građe koja će predstavljati tematski fundus izložbe i Istraživačkog centra, koji će biti postavljeni na adresi Poljana kraljice Jelene 1.

Zaklada "Karlo Grenc" osnovana je sa svrhom opće skrbi o povijesno-kulturnoj i spomeničkoj baštini grada Splita, s posebnim naglaskom na Dioklecijanovu palaču.

Karlo Grenc je u Zakladu unio raznovrsne i jedinstvene zbirke dokumenata i artefakata na temu Dioklecijana, Dioklecijanove palače i antike, a koji s građom u njegovom vlasništvu sačinjavaju tematski fundus izložbe i Istraživačkog centra.

Kalvarija Karla Grenca, čuvara splitske baštine: Iza pritisaka na mene stoje nečiji nabujali apetiti za fundusom moje Zaklade i njezinim atraktivnim prostorom nasred Rive

Imovina Zaklade i njenog osnivača popisana je u elaboratu prof. Mihovila-Bogoslava Matkovića, stalnog sudskog vještaka za knjižnične fondove, utvrđivanje značenja i pripadnosti književnih tekstova i procjenu umjetničkih djela i umjetnina.

Prof. Matković je tako vještačio vrijednost zbirke skulptura, replika, mapa, registratora, zbornika, monografija... na 635.375 eura, od čega je trećinu toga Karlo Grenc unio u Zakladu.

U roku od 30 dana od otvaranja "Forum Diocletiani Spalatum", Muzej će 70.000 eura isplatiti na račun Karla Grenca, a 30.000 eura na račun Zaklade kao jednokratnu naknadu za korištenje njihove odabrane imovine, tj. svih dokumenata i artefakata, građe i dokumentacije.

Također, kroz razdoblje od 10 godina, odnosno 120 mjeseci koliko traje ugovor,  Zakladi i Karlu Grencu plaćat će fiksnu mjesečnu naknadu od 4461,46 eura za korištenje njihove odabrane imovine, što će u 10 godina iznositi 535.375  eura. Od toga će mjesečno na račun Zaklade ići 2974,30 eura.

Muzej će Zakladi i njenom osnivaču proslijediti i 20 posto iznosa novčanih sredstava ostvarenih od prodanih ulaznica u "Forum Diocletiani Spalatum”, dok će Gradu Splitu, odnosno Muzeju grada Splita pripasti 80 posto novčanih sredstava od prodanih ulaznica.

Po isteku 10-godišnjeg ugovora, fundus će prijeći u vlasništvo Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 03:19