StoryEditorOCM
Splitziđaj, brajo...

Brojni Splićani će ovo ljeto provesti u buci i prašini; stigao rekordan broj zahtjeva za dozvolu bauštele usred sezone!

Piše Petra Klarić
28. svibnja 2024. - 22:50
Na sjednici Gradskog vijeća glasat će se o tome tko će dobiti izuzeće od zabranje izvođenja građevinskih radovaIlustracija/Cropix

Splitski gradski oci na sljedećoj će sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj za ponedjeljak 3. lipnja, ponovno glasati o izuzećima od zabrane obavljanja građevinskih radova tijekom turističke sezone. Konkretno, glasat će se o čak 13 takvih izuzeća, a jedno od njih je i mnogima mrski Small Mall.

Gotovo sigurno se zabrana radova tako neće odnositi na izvođače radova na uređenju Žnjana, na rekonstrukciji Muzeja grada Splita, rekonstrukciji svoda Dioklecijanovih podruma, obnovi Crkve Gospe od Zdravlja... Razumljivo, radi se o projektima od općeg značaja, ali ima u ovom "paketu" i privatnih investicija.

Ako prođe svih 13 zahtjeva, morat ćemo se zapitati čiji interes je na prvom mjestu, interes Grada i građana ili privatnih investitora. Na prošloj sjednici prošlo ih je pet od pet, prođe li ih sada ponovno svih 13, gubi li ova zabrana pomalo smisao? Važno je tu spomenuti da ih je dosta na vrlo frekventnim područjima, primjerice na Bačvicama i početku Vukovarske ulice...

Svima se žuri: ovi investitori traže od splitskih vijećnika da im odobre gradnju zgrada i hotela i tijekom sezone

Za komentar smo pitali i HGS-ovu gradsku vijećnicu Lidiju Bekavac, koja nam je rekla da joj je skroz logično da će se takva izuzeća odobriti u nekim slučajevima.

image

‘Za neke radove nema dileme, trebaju biti odobreni jer se radi o općem dobru i apsolutno to podržavam‘

Tom Dubravec/Cropix

- Na prošloj sjednici Gradskog vijeća, iako ja u tom trenutku nisam bila tamo zbog svega što se dogodilo s dogradonačelnikom, prošlo je svih pet zahtjeva. Evo vidite gdje nas je to dovelo, za iduću sjednicu sada ih je najavljeno 13. Za neke radove nema dileme, trebaju biti odobreni jer se radi o općem dobru i apsolutno to podržavam. 

Sve ovo drugo, kada se u obzir uzme kakva je naša infrastruktura i cestovna održivost, po meni je suvišno. Uzmimo za primjer Small Mall koji se nalazi na početku Vukovarske ulice koja je jednosmjerna. Već sada se tamo stvaraju prometne gužve, a kada uz radove u jednadžbu dodamo opterećenje koje tamo svakako nastaje u srcu sezone, to će biti kolaps - rekla nam je Bekavac.

Kako će proći glasanje o ovim točkama, vidjet ćemo u ponedjeljak. Sjetit ćemo se za kraj samo izjave vijećnika Marka Matijevića s prošle sjednice Gradskog vijeća.

image

‘Bušite, štemajte, Marko Matijević je uz vas‘

Vojko Bašić/Cropix

- Sami smo sebi stvorili problem jer, da, malo ispada da na neki način biramo. Zato ću ja ostati dosljedan i glasat ću za ovu odluku, ali i sve iduće. Bez obzira na vrstu radova, bez obzira na staru gradsku jezgru, dapače, ako igdje želimo smanjit broj turista to je stara gradska jezgra. Tamo treba dozvoliti radove 0-24, svaki dan u godini, ja to ozbiljno govorim jer baš tamo imamo najveći problem s overturizmom. Bušite, štemajte, Marko Matijević je uz vas - rekao je Matijević na prošloj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 09:26