StoryEditorOCM
Splitobitelj na okupu

Baka Mara danas ušla u 101. godinu života, svoju dugovječnost duguje ritualu koji nikad ne preskače: ‘E, dica moja...‘

Piše Petra Klarić
21. rujna 2024. - 15:47
Na splitskom Neslanovcu baka Mara Ban slavi stoti rođendan godina okružena obitelji. Na fotografiji: kćerka Đeni Shrainer, Mara Ban, sin Jozo Ban, Tea Mamut i unuk DavidSaša Burić/Cropix

Što se sve može proživjeti u sto godina? Na to pitanje rijetki nam mogu ponuditi odgovor, ali mi smo pronašli odličnu kandidatkinju. Gospođa Mara Ban s Neslanovca u subotu je obilježila svoj veliki 100. rođendan, a kako drugačije nego u društvu najmilijih koji su joj ovom prilikom priredili pravu feštu. 

Prije točno sto godina u Ugljanama kraj Trilja rodila se naša protagonistica Mara, koja se nakon vjenčanja s mužem preselila u Split, točnije na Neslanovac, gdje i dan danas živi s dijelom svojih potomaka. Kako to i priliči ovako važnom događaju, na Neslanovac je stigla i "Slobodne". Dočekao nas je tamo Marin sin Jozo i kćerka Đeni, ali i David, jedan od sedmorice njene unučadi.

image

Kćerka Đeni Shrainer, Mara Ban, sin Jozo Ban, Tea Mamut i unuk David

Saša Burić/Cropix

- Uđite, uđite, evo pršuta i sira, ako ćete se malo zasladit - rekao nam je već s vrata Jozo u maniri pravog domaćina. 

Zbog poslovnih obaveza na feštu smo malo uranili jer je obitelj za Maru pripremila pravi svečani ručak, na kojem bismo rado prisustvovali da su nam okolnosti to dopustile. Čuli smo da se priprema peka, hobotnica na salatu...

Dobila je za rođendan i svečanu tortu dostojnu obilježavanja cijelog jednog stoljeća na kugli zemaljskoj, a napravila je poznata splitska slastičarka Tea Mamut

Kako smo uranili, na Neslanovcu ipak nismo zatekli cijelu obitelj jer su oni svoj dolazak isplanirali nešto kasnije, a neki od njih za proslavu Marinog rođendana prešli su ozbiljne kilometre. Dio ih je, primjerice, stigao iz Njemačke. 

Mara ima četvero djece, sedmero unučadi i dvoje praunučadi, a svi oni zbog nje su se sjatili u Split. Život je provela uglavnom kao domaćica, ali ona prava - u vrtu joj nikad nije nedostajalo povrća, a u dvorištu na Neslanovcu uzgajala je i stoku. Uglavnom, nije imala puno praznog hoda jer se uvijek trebalo pobrinuti da su joj je obitelj sita i da im ništa ne fali.

- Život na Neslanovcu vam je bio idealan za to, s jedne strane imate grad, a s druge polje kao na selu - govori nam Jozo.

‘Nek‘ van uvik bude dobro‘

Osim što je bila domaćica, jedno vrijeme radila je kao prodavačica u trgovini Dalmacijavina, koja se svojevremeno nalazila u prizemlju njene kuće. 

Na Neslanovcu nas je dočekala i Mara, koja je i dalje lucidna, ali kroz zadnjih mjesec dana nešto slabijega zdravlja. Naime, sve do prije 20-ak dana bila je pokretna, ali je sada zalegla. No, čak i u ovim nešto težim životnim trenutcima ne nedostaje joj ni brige, ni pažnje. 

Kako i priliči, prvo smo gospođi Mari čestitali veliki 100., a onda smo je pitali neizbježno pitanje: koja je tajna njezine dugovječnosti?

Kako nam je rekao njen sin Jozo, a potvrdila nam je to i Mara, Mara bi svaki ručak popratila čašom crnog vina, ali samo jednom, ne više. I ispijala bi je polako, baš onako kako se ujutro ispija kava. Pitali smo je zatim sljedeće logično pitanje: koji bi savjet dali mladima, u čemu leži životna mudrost?

image

Mara i Đeni 

Saša Burić/Cropix

-  E dica moja, uvik si napravite da van bude dobro, poštujte starije, ali i mlađe, i pazite da van sve uvik bude dobro! - rekla nam je Mara i dodala da su joj najvrjednija stvar u njenom životu bila njena dica.

Na ovu životnu mudrost zaista nemamo što više dodati, Mari samo još jednom možemo poželjeti sve najbolje za stoti rođendan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 15:52