StoryEditorOCM
OtociNOĆNI KOŠMAR

Pogledajte što je oluja napravila brodicama u širem splitskom akvatoriju! Bilo je i spašavanja, reagirala Kapetanija...

Piše SPLIT SD
6. rujna 2024. - 14:15

Veliko nevrijeme noćas je ponovno zahvatilo srednju Dalmaciju, a grmljavinska linija bila je duga više od sto kilometara.

Oko ponoći je oluja praćena grmljavinom i obilnom kišom pogodila i šire splitsko područje, dok su istinske posljedice bile vidljive tek jutros. Osim bujica i srušenih stabala, bilo je dramatično i na moru, gdje su u blizini Milne na Braču potopljene najmanje četiri brodice.

Kako je Dalmacija Danas prvotno doznala od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na dalmatinskom području na nekoliko lokacija zabilježeni su slični događaji i nadležni inspektori su na terenu.

image
Dalmacija Danas

Ministarstvo je tijekom dana detaljnije pojasnilo što se sve događalo noćas, a uz veći broj pomorskih nezgoda uzrokovanih nevremenom, bilo je i nekoliko hitnih prijevoza pacijenata s otoka u Split.

– Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) tijekom protekle noći koordinirala je u nekoliko izvanrednih događaja na moru splitskog akvatorija, u suradnji s Lučkom kapetanijom Split i pripadajućim ispostavama.

Naime, zbog nevremena koje je noćas, 6. rujna, nedugo poslije ponoći, zahvatilo šire splitsko područje zaprimljene su brojne dojave o većem broju otrgnuća plovila s vezova, a zabilježena su oštećenja, nasukavanja i potonuća plovila, koja najvećim dijelom za posljedicu nisu imala stradavanja i ozljede članova posada i putnika – navode, dodajući i da su imali spasilačke akcije.

image
Dalmacija Danas

– U bračkom arhipelagu službenici Ispostave lučke kapetanije u Milni, slijedom zaprimljenih poziva pogibelji, izvršili su spasilačke akcije prema posadama dviju nasukanih brodica, dok su druge dvije brodice potonule na istome području, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja mora.

Također u moru kod rta Kabal ispred Staroga Grada na otoku Hvaru dogodilo se nasukavanje dvotrupne jedrilice s devet članova posade, od kojih nitko nije ozlijeđen te nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Svi članovi posade zbrinuti su, dok će vlasnik nasukane jedrilice organizirati komercijalno odsukavanje i tegalj – najavljuju.

image
Dalmacija Danas

Unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru, u nadležnosti splitske Kapetanije izvršeno je nekoliko akcija hitnoga medicinskog prijevoza pacijenata s otoka, u splitskom arhipelagu.

– Službenici Lučke kapetanije Split, nakon smirivanja nevremena, obilaze pripadajuće područje nadzora sigurnosti plovidbe te utvrđuju razmjere nastale štete. Zahvaljujemo svima uključenima u akcije spašavanja tijekom protekle noći – zaključno zahvaljuju što je sve prošlo bez tragičnih posljedica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:15