StoryEditorOCM
OtociNeobičan prizor

Ovo još niste vidjeli: ljama u UNESCO-vom zaštićenom Starogradskom polju čuva ovce dok vlasnik skuplja prijave?

Piše DALMACIJA SD
30. svibnja 2024. - 19:18

Posjetitelji Starogradskog polja na otoku Hvaru javili su našoj redakciji da na zemljištu, u druženju s ovcama, kozama, kravom i teletom, donedavno tipičnim prizorom za dalmatinske pašnjake, viđaju i - ljamu.

Vezano uz tu temu kontaktirali smo mr. Vinka Tarbuškovića, ravnatelja Agencije za upravljanje Starogradskim poljem. Bio je upoznat s pojavom životinje iz Južne Amerike u srcu najbolje sačuvanoga grčkog katastra na Sredozemlju. Odmah je znao i čijem stadu pripada.

Naime, dio vlasnika okolnih parcela tvrdi da to mješovito stado već neko vrijeme stvara probleme na terenima oko lokve Dračevica, ali i na suhozidima koji su jedno od glavnih obilježja Starogradskog polja. Pisanu izjavu ravnatelja Tarbuškovića prenosimo u cijelosti:

image

Ljama na Hvaru među ovcama i kozama

Privatni Album

- Već punih pet godina težaci mi dojavljuju o pričinjenoj šteti oko imanja Roka Matkovića iz Hvara, čije krave i ovce rade štetu na trajnim nasadima (lozi, maslini i voćkama) te na sezonskom povrću i suhozidima. Taj građanin je prijavljen svim nadležnim službama, komunalnom redaru, policiji, Državnom inspektoratu i inspekciji Ministarstva kulture, ali za sada bez nekog većeg uspjeha.

Kao ravnatelj institucije koja je zadužena za očuvanje i revitalizaciju Starogradskog polja, izražavam zgražanje i suosjećanje s oštećenom imovinom i trudom težaka koji žive od svog poštenog rada.

image

Ljama je djelovala smireno i opušteno, kao i ostatak stada

Privatni Album

Stočara Matkovića pitali smo kako je došao na ideju da na Hvar dovede jedan od simbola Južne Amerike. Prisjećajući se posjeta inspekcija, Hvaranin je na početku razgovora bio suzdržan, ali kada smo spomenuli ljamu, spustio je gard:

- Ljama je kod mene došla slučajno. Jedan čovjek mi je rekao da ima ljamu i da je se planira riješiti (ubiti ju).

Nisam to mogao dozvoliti pa sam je pridružio svom stadu. Da, ljama je cijelu zimu bila slobodna i uživala. Znala se prošetati od Jelse do Starog Grada. Ali sada je u ograđenom prostoru i ništa joj ne fali, kao niti jednoj od mojih životinja.

Možda Matkovićevim životinjama ne fali ništa, ali neki od vlasnika parcela u Starogradskom polju potvrđuju navode ravnatelja Tarbuškovića o šteti koju stvara Matkovićevo stado, ali izjave za našu medijsku kuću nisu htjeli dati.

image

Ljama na UNESCO zaštičenom području pokraj lokve Dračevica

Privatni Album
image

I tele je neobična pojava na Hvaru

Privatni Album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 05:00