StoryEditorOCM
OtociBRAČKO PRIPETAVANJE

Moćna dalmatinska HDZ-ovka branila ministra Butkovića, pa otkrila još jednu havariju trajekta!? ‘Na Rabu se dogodilo...‘

Piše Split SD
1. rujna 2024. - 15:10
‘Jadrolinijin‘ trajekt ‘Mljet‘, čija se rampa srušila prilikom pristajanja broda, privezan u supetarskoj luciJakov Prkić/Cropix

Očito se tek zahuktavaju politička prepucavanja o katastrofalnom stanju flote u državnom brodaru "Jadroliniji" gdje svako malo imamo kvarove na trajektima, a tragičnu smrt tri mornara u Malom Lošinju teško je i spominjati.

Pa će eto sada po svemu sudeći, uslijediti brojna "pametovanja" iz stranačkih krugova, red prozivke od strane oporbe, red obrane i pokušaja pojašnjavanja od strane vladajućih.

image

Saborska zastupnica HDZ-a Danica Baričević

Vojko Bašić/Cropix

No zato ćemo sada slušati "tumačenja" od centra, desnih i lijevih, pa i miješanje krušaka s jabukama, jer svatko treba biti odgovoran za svoj posao – državna tvrtka koju plaćaju svi putnici, ali i porezni obveznici, kao i privatna koja je odgovorna svojih klijentima.

Prenosimo i prvi odgovor sa strane vladajućih, upućen na prozivke oporbene SDP-ovke, saborske zastupnice i supetarske gradonačelnice Ivane Marković, kojoj je odgovorila druga saborska zastupnica iz "glavnoga grada" Brača, HDZ-ovka Danica Baričević.

Prije samog priopćenja, koje prenosimo u cijelosti, iznosimo pitanje naših zastupnicama – da zajedno svi u Saboru nešto poduzmu kako bi građani Hrvatske, te brojni turisti koje pohode našu zemlju, a time i otoke, te su ovisni o prometovanju trajekata "Jadrolinije", osuđeni su na flotu državnog brodara – napravite nešto kako bi svi bili sigurni tijekom plovidbe s kopna do otoka i nazad.

- U povodu incidenta koji se dogodio s padom rampe na trajektu ispred Supetra, želim jasno poručiti da odgovornost u ovakvim situacijama postoji i da je nitko ne izbjegava.

Osobno sam uvjerena da je "Jadrolinija" svjesna ozbiljnosti događaja te da se poduzimaju svi potrebni koraci kako bi se utvrdili uzroci i spriječilo ponavljanje sličnih incidenata.

U razgovoru s ljudima od struke, prva osoba koja mora pružiti jasne odgovore o tome što se i zašto dogodilo je zapovjednik broda, koji je upućen u sve detalje. Njegova stručna procjena i detaljan izvještaj ključni su za razumijevanje tehničkih i operativnih aspekata ovog incidenta.

image

Supetarska gradonačelnica i SDP-ova saborska zastupnica Ivana Marković

Nikola Vilić/Cropix

Nažalost, primjećujem da određeni politički akteri ponovno koriste ovu situaciju za skupljanje jeftinih i besmislenih političkih poena, prozivajući ministra za nešto što očigledno pokazuje potpuno nepoznavanje hijerarhije i funkcioniranja sustava. Takvi napadi nisu konstruktivni i samo odvraćaju pažnju od stvarnog rješavanja problema.

Ovaj put se radi o trajektu "Mljet", građenom u hrvatskom brodogradilištu "Uljanik", starom samo 10 godina. Isti problem s rampom se jučer dogodio i trajektu "Četiri zvonika", brodara "Rapske plovidbe", izgrađenom u Kraljevici, starom svega šest godina koji plovi na liniji za otok Rab, ali u tom slučaju oporbene kolege nisu vidjele političku korist pa nisu reagirale, valjda jer Upravu te kompanije nije postavljao ni ministar ni HDZ-ova Vlada, pa ne mogu prikupiti nekoliko jeftinih političkih bodova, a za putnike ih zapravo ionako manje briga.

Ponavljam - drage kolegice/ge iz oporbe - odgovornost postoji i ne može se dogoditi da netko ne bude odgovoran - ali okrivljavanje ministra ili HDZ-a je besmisleno i jeftino politiziranje, a neodgovorno širenje laži i panike među putnicima i ionako opterećenom posadom neće pridonijeti napretku već destabilizaciji sustava pomorskog povezivanja otoka.

Ali nije vama gospodo fokus na sustavu, otočanima i putnicima već da politički profitirate na dežgraciji "Jadrolinije". Druge brodare, što je jako interesantno, ne pratite – navodi se u poruci Danice Baričević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 07:20