StoryEditorOCM
Otociteški kaos

Dalmaciju poharalo nevrijeme: pogledajte samo snimke s ovog otoka, prestrašno je izgledalo

Piše Dora Lozica/DV
10. rujna 2024. - 09:49

Ni Korčulu jučer poslijepodne nije zaobišlo snažno nevrijeme, na istočnoj strani otoka jaki vjetar srušio je desetak borova, a nezapamćena količina kiše u nešto više od jednog sata prouzrokovala je ozbiljnu materijalnu štetu, srećom nitko nije ozlijeđen, piše Dubrovački vjesnik. 

Dok su otočani cijelo jutro pratili kaos prouzrokovan snažnim nevremenom u Dubrovniku, nisu očekivali da ih uskoro čeka isto. U poslijepodnevnim satima istočni dio otoka, Grad Korčulu i Općinu Lumbarda, zahvatio je neviđeni potop, a onda i iznimno jaki naleti vjetra.

U Ulici Tri sulara u središtu Korčule poplavili su svi objekti, razina vode dosegla je gotovo kvake na vratima. Nestvarni prizori stižu nam i iz Pupnatske luke gdje je bujica iz obližnjeg brda promijenila izgled velike uvale. Zbog velikih odrona, cesta kroz Pupnatsku luku je zatvorena do daljnjega.

„Doživjeli smo nezamislivu štetu, a tek sutra ćemo znati prave razmjere. Molimo mještane da prijave štetu kako bi nadležnima mogli što prijaviti probleme te ih i što prije riješiti“, napisali su na službenoj Facebook stranici iz Mjesnog odbora Pupnat.

Kiša je poplavila sve supermarkete, u poslijepodnevnim satima nije radio niti jedan veći dućan, a voda je napravila ozbiljnu materijalnu štetu u brojnim obiteljskim kućama. Jedno se vrijeme od siline kiše nije uopće moglo izaći iz sigurnog zaklona.

Najgore je bilo u Lumbardi koju je pogodio šijun, olujni nalet vjetra s obilnom kišom. Vjetar je raskrio nekoliko krovova obiteljskih kuća, a velika količina vode poplavila je i zgradu općine. Na ravnom krovu općinske zgrade zadržala se velika količina vode, probila je krov i poplavila vijećnicu. Šijun je s lakoćom rušio borove koji su potom blokirali ceste, onemogućavali promet, oštetili vozila i objekte, rušio je motore, čupao glisere i barke. Trenutno je najtraženiji predmet na društvenim mrežama SUP daska, sve koje su se našle na otvorenom završile su, nevjerojatnije, na otvorenom moru.

Načelnica Lumbarde Marija Klisura putem društvenih mreža tražila je pomoć kako bi što prije izbacili vodu iz općinske zgrade i caffe bara Maestral. Tražila je ručnike i kante kao i baterijsku rasvjetu jer je sklopka za struju isključena. Mnogi su se Lumbarjani odazvali u kratkom roku.

„Hvala djelatnicima caffe bara Maestral, vatrogascima, udruzi mladih Lumpar i svima koji su pomogli na bilo koji način“, zahvalila se kratko načelnica Klisura.

Vatrogascima DVD-a Korčula jučer nije bilo lako. Kako doznajemo od zapovjednika DVD-a Korčula Franceska Verazze, 35 vatrogasaca bilo je na terenu cijelo poslijepodne.

„Odradili smo oko 40 ispumpavanja vode i mogli smo još toliko, imamo pet pumpi što nije malo, ali poplavilo je puno obiteljskih kuća i drugih objekata. Najizazovnije je bilo ispumpati krov općinske zgrade u Lumbardi prije nego popusti pod količinom vode. Od Lumbarde do Zavalatice palo je 10 borova, jedno je stablo u Strećici poklopilo auto koje smo izvlačili. Ne sjećam se da je u Korčuli ikad palo ovoliko kiše tijekom jednog sata, jako sam zadovoljan kako smo reagirali i intervenirali. Velika hvala Mahi i Kurtoviću, svim su vatrogascima donijeli pizze i piće“, zahvalio se zapovjednik Verazza.

image
Lumbarda Korčula Fb, Matea Vrdoljak/
image
Lumbarda Korčula Fb, Matea Vrdoljak/
image
Lumbarda Korčula Fb, Matea Vrdoljak/
image
Lumbarda Korčula Fb, Matea Vrdoljak/
image
Lumbarda Korčula Fb, Matea Vrdoljak/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 09:56