StoryEditorOCM
ObalaIZVRSTAN POČETAK

Udarni sportski tjedan doveo je u Makarsku više od 9000 turista, iznenađuje iz kojih zemalja je došlo najviše gostiju

16. lipnja 2024. - 19:28

Turističku sezonu Makarska je dočekala uz vrhunsku organizaciju nekih od najvećih sportskih događaja u povijesti grada te brojne popratne koncerte i proslave koje su napunile kalete i trgove bajkovitog grada pod Biokovom.

Naime, u Makarskoj su se paralelno održala dva sportska događaja - međunarodni WTA turnir i Europsko prvenstvo u Ragbiju 7 koje je ugostilo više od 500 sportaša od kojih će mnogi nastupiti i na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu. Tako su u sklopu dva velika sportska događaja u Makarskoj održani koncerti Nine Badrić, Frajli, Petra Dragojevića, klape Cambi, The Firea, Rezerve, Level One, Ružice Čović, Aura benda, Litle sister i mnogih drugih.

Besprijekorna organizacija

Veliki makarski sportski tjedan posebno je oduševio gradonačelnika Zorana Paunovića koji se pohvalio kako je Makarska bila puna gostiju.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Za nas je to bio veliki tjedan i jako sam zadovoljan što je organizacijski besprijekorno odrađen.

Dva velika međunarodna sportska događa Rugby 7 i WTA 125, plesni turnir u organizaciji ŠPK Briljantin, 30. rođendan Udruge ‘‘Sunce‘‘, mnoštvo koncerata, puni restorani i hoteli. Mislim da bolju uvertiru u sezonu nismo mogli poželjeti - kazao je Paunović, dodavši da mu je posebno drago što je Makarska opravdala status Europskog grada sporta.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Cilj je produljiti sezonu ovakvim događanjima koja su motiv dolaska u destinaciju. Svibanj je bio mjesec gastro događanja, lipanj ćemo zaokružiti sportom i onda ulazimo u glavni dio sezone za koji su najave odlične.

Ovo je jasan putokaz prema održivom turizmu kojem stremimo. Sportski tjedan je rezultirao neprocjenjivom promocijom za grad, posebno prema tržištima i gostima koje želimo privući, a plodove te promocije ćemo ubirati u godinama koje su pred nama - istaknuo je Paunović.

Koliko su uistinu dva velika sportska događaja od kojih je Grad Makarska treću godinu za redom financirao WTA turnir za koji je iz gradske blagajne u stavki donacije, potrošeno oko 119 tisuća eura, ‘‘napunila‘‘ hotele i apartmane u Makarskoj, doznali smo iz Turističke zajednice Makarska.

image

WTA turnir je bio izvrsna promocija Makarske

Ivo Ravlić/Cropix

Djelatnike smo upitali da nam ustupe informacije o broju noćenja i strukturi gostiju u Makarskoj od 3. do 11. lipnja ove godine te u istom periodu 2023. godine jer se lani WTA turnir održao od 5. do 11. lipnja, a ove godine od 3. do 9. lipnja.

Međutim, konkretan odgovor nismo dobili jer iz TZ Makarska kazuju da je prije svega potrebno naglasiti kako navedeno ovogodišnje razdoblje u smislu turističke statistike nije realno usporedivo sa istim razdobljem 2023. godine jer su lani od 3. do 11. lipnja obuhvaćena dva vikenda za razliku od jednog ovogodišnjeg te je uz to 8. lipnja prošle godine slavljen blagdan Tijelova što generira otprilike 20-postotno povećanje turističkog prometa za produženi blagdanski vikend te time u potpunosti mijenja sliku kada se ovo razdoblje izvuče iz konteksta mjesečne statistike.

image

Premijer Andrej Plenković je na gradskom stadionu u Makarskoj pratio utakmicu ragbija 7 između Hrvatske i Gruzije

Ivo Ravlić/Cropix

Kako ističu iz TZ-a Makarska, broj ostvarenih noćenja od 3. do 11. lipnja ove godine veći je za 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, dok je povećanje zabilježenog broja turista i ostvarenih turističkih dolazaka još i veće.

- U usporedbi sa istim periodom 2022. godine, broj noćenja veći je za 2,81 posto, dok su dolasci i broj turista u padu jer navedeno razdoblje u 2022. godini obuhvaća dva vikenda kada su smjene turista najveće pa je to generiralo povećanje broja dolazaka i turista, odnosno može se reći da se radi o neusporedivim razdobljima kada su u pitanju ove dvije kategorije - naglašavaju iz TZ-a Makarska.

Podaci eVisitora

Prema prvim podacima sustav eVisitor, koji sadrži promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, od 3. do 9. lipnja ove godine, u Makarskoj je boravilo 9287 turista što je za 2,58 posto više nego 2023. godine, a 5,79 posto više nego 2022. godine.

image

Sa završnice turnira u ragbiju 7

Ivo Ravlić/Cropix

Gledano prema tržištima, najveći turistički promet, u prvom tjednu lipnja ostvarili su gosti iz Švedske i Njemačke, a zatim slijede Poljaci, naši prvi susjedi iz Bosne i Hercegovine te gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Porast turističkih dolazaka u odnosu na prošlu godinu, zabilježen je kod svih komercijalnih vrsta smještaja, osim u objektima u domaćinstvu, dok je najveći rast dolazaka u navedenom razdoblju ostvaren u hotelskom smještaju što je povećanje za 13,26 posto.

Točno polovica ostvarenih turističkih dolazaka u navedenom razdoblju zabilježena je u hotelskom smještaju, a slijede objekti u domaćinstvu s nešto manje od trećine od ukupno ostvarenih turističkih dolazaka.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 23:46