StoryEditorOCM
ObalaZAKUHALO U SOLINU

Roditelji u strahu da će im se djeca ‘kuhati‘ u školi, ravnateljica citira dress code: ‘Može kratko, ali...‘

Piše Mia Sesartić
4. lipnja 2024. - 20:03

Polako nam stižu sve vreliji dani, pa se pomalo počinju paliti klime, skidati u kratke rukave, kratke hlače, sandale...

U školskim, kao i većini drugih ustanova, vrijede pravila za prikladno odijevanje, što podrazumijeva i određenu dužinu hlača i haljina, određenu dužinu majica, rukava i slično.

Neki od roditelja u tom smislu su nam se požalili kako su čuli da će im djeca u školu morati u dugim hlačama, pa izražavaju svoje neslaganje. Tvrde kako unatoč klimatiziranoj školi, a budući da su prozori učionica na jugu, uvijek bude pakleno izdržati zadnju polovicu lipnja, posebno što nastava ove godine završava, 21. lipnja, na prvi dan ljeta.

Kapetana Hajduka uzalud su čekali, trebao je doći, no...; Modrić ga opravdao: Bio je i ostao čovik

Veliki jubilej osmoljetke na Bilankuši: generacije su ostale povezane sa svojom školom, pogledajte tko je sve na fotkama

- Vidim da u drugim, nekim splitskim školama, djeca idu u kratkim hlačama, zašto naša u Solinu, točnije u OŠ don Lovre Katića na Bilankuši, ne mogu. Zovu uskoro i temperature oko 30 stupnjeva - kažu roditelji.

image

Idu vrućine

Damjan Tadić/Cropix

Odlučili smo provjeriti o čemu je riječ, pa smo upitali ravnateljicu škole Anđelke Slavić o kakvoj je obavijesti, koja je "išla po razredima", riječ.

Kućni red

Ona napominje da je isključivo riječ o kućnom redu škole u kojem je naznačeno kako učenici i radnici škole trebaju voditi brigu o zdravlju i osobnoj higijeni. Od radnika i učenika škole očekuje se da u školu dolaze primjereno odjeveni što podrazumijeva pristojnu i urednu dnevnu odjeću i obuću.

Roditelji i ostale treće osobe koje ulaze u školu dužne su se pridržavati istih pravila odijevanja kao i učenici i radnici, navodi nam ravnateljica kako je uobičajena obavijest išla u tom smislu jer pravila se, veli, trebaju pridržavati svi, i djelatnici i učenici i posjetitelji škole.

- Početkom svake nastavne godine, na prvim satovima razrednika i na prvome roditeljskome sastanku svi naši razrednici upoznaju učenike i roditelje s navedenim pravilom, pojasnivši im da u školu nije primjereno doći u majici bez rukava, golih ramena ili trbuha te u prekratkim suknjama ili hlačama. Pod prekratkim suknjama ili hlačama smatraju se one koje su iznad koljena.

image

Svi se trebaju pridržavati kućnog reda škole, i djelatnici i učenici i posjetitelji škole, navodi ravnateljica osmoljetke na Bilankuši

Joško Šupić/Cropix

Što je primjereno?

Nažalost, dio učenika, roditelja i posjetitelja škole ne pridržava se navedenih pravila te ih moramo podsjećati da su u odgojno-obrazovnoj ustanovi – navodi ravnateljica u svom odgovoru ističući kako do sada nije bilo komentara i dodatnih upita roditelja preko članova Vijeća roditelja.

- Nakon što su razrednici i pedagoginja škole i početkom ovoga svibnja s učenicima razgovarali o tome što se smatra primjerenim i pristojnim odijevanjem, jedan roditelj tražio je pojašnjenje na individualnim primanjima izražavajući svoje nezadovoljstvo našim postupanjima.

Međutim, na redovitoj sjednici Vijeća roditelja, održanoj 10. svibnja ove godine, članovi Vijeća izvijestili su nas da nije bilo komentara i dodatnih upita roditelja u njihovim razrednim odjelima.

Članovi Vijeća roditelja podržali su učitelje i druge odgojno-obrazovne radnike koji očekuju pristojno odijevanje svih učenika, učitelja, radnika i posjetitelja škole.

Napominjem da su u našoj školi učionice, knjižnica, zbornica, uredi te ostali prateći prostori klimatizirani, što učenicima boravak u školi čini ugodnijim – ističe ravnateljica u svom odgovoru u prilog ovim pravilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 01:00