StoryEditorOCM
ObalaMladen Karaman

Napustio nas je poznati pomorac, otočanima će posebno ostati u dobrom sjećanju; godinama je ‘gasio‘ bodulsku žeđ...

Piše Mia Uzinić
26. lipnja 2024. - 17:21

Preminuo je poznati kapetan Mladen Karaman kojeg pamte brojni otočani kao vlasnika vodonosca "Mrs", broda koji je uvijek bio spreman na gašenje bodulske žeđi.

Izgrađen je u brodogradilištu "Brodograđevna industrija Split", a bio je naručen za potrebe JRM 1953. godine. Od 1991. bio je u vlasništvu "INA Trgovina SPO" Zadar te je služio kao tanker pod imenom “Inatrans 1”. Mladen Karaman ga kupuje 2001. godine i pretvara u vodonosca. 

image
Mario Todorić

Brod je nazvan po nadimku kapetana Ljubomora Mihovilovića koji je kapetanu Karamanu predavao vezivanje konopa u Pomorskoj školi. Ako netko od učenika ne bi uspio vezati konop, Mihovilović bi ga pogledao i kazao “ Mrs” pa su učenici profesoru dali nadimak "Kapetan Mrs". 

image

Mladen i Ognjen Karaman

Mario Todorić/Cropix

- Budući da dugi niz godina svojim vodonoscem opskrbljujem otočane vodom, smatram da dobro poznajem njihove probleme i potrebe. Tijekom proteklih godina pokušavao sam uvjeriti odgovorne u nadležnim službama i tvrtkama kako opskrba manjih otoka gorivom ima puno veći značaj od ekonomskog, te da na tržištu ima prostora i za rad malih poduzetnika - kazao je Karaman u intervjuu za Slobodnu 2012. godine. 

image
Mario Todorić

Njegovi najmiliji od kapetana će se oprostiti u petak i zaželjeti mu mirnu plovidbu beskrajem. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 17:21