StoryEditorOCM
ObalaSPEKTAKL NA GLAVICI

Metno 2024. dovodi veliki broj vrhunskih stranih izvođača, Makarska postaje jadranska world music destinacija

17. lipnja 2024. - 21:22

Na već poznatoj makarskoj lokaciji, na platou Spomenika revolucije na Glavici, u dvije koncertne večeri nastupit će vrhunski izvođači svjetske etno/world music scene.

Posjetitelji će imati priliku uistinu uživati u sjajnim izvedbama koje će ih po 16. put rasplesati i donijeti im čari tradicije drugih zemalja u grad pod Biokovom. Makarska od 21. do 22. lipnja postaje world music destinacija Jadrana, najavljuju s ponosom organizatori.

- Cijeli projekt zasnovan je na želji, volji i na radu volontera udruge FA Tempet u osmišljavanju kulturnih događanja i aktivnosti u gradu Makarskoj.

Svake godine svatko od članova organizacijskog tima ima svoje favorite među izvođačima no ove godine složni smo da su svi glazbenici, kako bi se moderno reklo TOP i ne znamo koji nam je draži - ističe Any Carević Grbić, predsjednica udruge.

image
Metno Makarska

U petak će svirati Naked iz Srbije, iz Turske dolaze Light in Babylon, a subota je rezervirana za španjolsku pjevačicu La Jose i zanimljiv bend Oratnitza iz Bugarske. Ove godine stavljen je naglasak međunarodni karakter, a od hrvatskih izvođača predstavit će se domaćini Vokalna skupina Tempet i Điger bend. Za audio vizualnu kulisu zadužene su Lina Rica i Jelena Tondini.

Dvodnevne ulaznice za festival mogu se kupiti na prodajnim mjestima i putem online sustava Adriaticket. Na dane koncerta bit će moguće kupiti samo jednodnevne ulaznice.

Generalni pokrovitelji festivala je Grad Makarska i TZ Makarska uz partnere manifestacije: Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinsku županiju, Sol Tourism Croatia, Ožujsko i Apfel d.o.o., Organizator je Folklorni ansambl Tempet.

Naked je srpski bend čija glazba, ističe Željka Mikavica, počiva na jedinstvenoj mješavini urbanog groovea, začinjenog balkanskom tradicijom i free jazzom.

- Njihov korpulentan i žestok miks tradicionalnog i balkanskog naslijeđa Balkana s elementima swinga i free jazza predstavlja zvuk koji beskrajno traži muzički identitet - veli Mikavica te dodaje:

– Nastupit će i FA Tempet te Điger bend s materijalom koji je prije dva mjeseca snimljen u studiju Pavarotti u Mostaru i čeka svoj dovršetak te skori izlazak na tržište. Riječ je o tradicijskim napjevima obavijenim različitim stilovima kao što su jazz, bossa nova, te balkanski ritmovi, što čine ovaj materijal dopadljivim i prihvatljivim široj publici.

U subotu iz Španjolske, dolazi la Jose, a iz Bugarske Oratnitza.

-  Kao kći ljubiteljice flamenca i Romkinje zaljubljene u autentičnost flamenco pjevanja, ona svojim strastvenim glasom spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Na svojim se koncertima poigrava različitim bojama glasa kombinirajući estetske resurse iz raznih kultura i stilova, od flamenca do jazza, od sefarsdkog i andaluzijskog do salse i sola. Urbani stil se budi u njenim kreacijama, a bavila se i rapom. Sve zajedno, sa sposobnošću interpretacije i plesnim pokretima, njezin nastup čini jedinstvenim iskustvom - veli umjetnička direktorica festivala.

image
Metno Makarska

Festival zatvara bend Oratnitza kojeg čini šest mladih bugarskih glazbenika.

-  Dijele ljubav prema folkloru i suvremenim base žanrovima, stoga svoj jedinstveni žanr nazivaju etno base. Od svojega nastanka potaknuti su znatiželjom za otkrivanjem onoga što se nalazi iza glazbenog statusa quo, a repertoar je upijao boje domaćeg podzemlja i dalekih kontinenata.

Oratnitza nadahnuće crpi iz bugarskih narodnih elemenata, pjevanja u narodnom stilu, elemenata world musica, hip hopa, trapa, drum and basea te nepravilnih ritmova. Interpretiraju bugarske narodne napjeve na način koji nove generacije mogu prihvatiti - ispričala je Željka Mikavica.

Na vizualnim projekcijama publiku će animirati, kao i inače, Lina Rica, a kao DJ je zadužena Jelena Tondini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 06:28