StoryEditorOCM
ObalaZAVRŠENA ‘IGRA‘

Makarska za dlaku izbjegla katastrofični scenarij i neviđenu blamažu u srcu sezone; štrajk je opasno prijetio...

Piše Dijana Turić
7. kolovoza 2024. - 17:35
Da je kojim slučajem došlo do štrajka djelatnika ‘Komunalca‘, Makarska bi se svakog dana gušila u 45 tona smeća koliko ljeti dnevno pokupe radniciIvo Ravlić/Cropix

Samo za dlaku izbjegnut je najsmrdljiviji scenarij u Makarskoj - štrajk oko 130 djelatnika gradske tvrtke ‘‘Makarski komunalac‘‘ koji s Upravom pregovaraju još od siječnja ove godine.

Postupak mirenja trajao je osam dana nakon što Uprava ‘‘Komunalca‘‘ nije prihvatila prijedlog Sindikata radnika u komunalnim, prometnim i srodnim djelatnostima – podružnica "Makarski komunalac" za povećanjem osnovice za obračun plaće sa 700 na 940 eura.

Da Uprava nije usvojila zahtjeve Sindikata, radnici bi imali pravo na legalan štrajk koji je izbjegnut na sastanku na kojem je sudjelovao miritelj Zoran Kačić, sindikalni povjerenik Jurica Kerum i direktorica ‘‘Komunalca‘‘ Antonia Glavina.

Povećanje osnovice

Završetak mirenja sa postignutim sporazumom rezultirao je povećanjem osnovice plaće na 910 eura kao i drugih materijalnih prava radnika poput regresa, božićnica i povećanja plaća za noćni i rad nedjeljom, blagdane i prekovremene sate.

Inače, pregovori Sindikata i Uprave ‘‘Komunalca‘‘ trebali su biti završeni 8. srpnja, ali su se onda odužili na 18. i 24. srpnja i u konačnici uz miritelja, završili 30. srpnja.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Da je kojim slučajem došlo do štrajka, Makarska bi se svakog dana gušila u 45 tona smeća koliko ljeti dnevno pokupe radnici.

Sve je započelo sredinom siječnja ove godine kada je sindikalni povjerenik ‘‘Komunalca‘‘ Kerum, direktorici Glavini uputio zahtjev za povećanjem plaća djelatnika gradske tvrtke, a u kojem je, među ostalim, naveo da je rad s otpadom nekada bio više plaćen pa je ‘‘Komunalac‘‘ nekada bio pri samom vrhu u visini dohotka u regiji kao i u srodnim djelatnostima u Hrvatskoj, a sada su pri samom dnu tako da djelatnici u trgovačkim centrima imaju dosta veća primanja i ostala materijalna prava.

image

Direktorica ‘Makarskog komunalca‘ Antonia Glavina sada se može smijati

Ivo Ravlić/Cropix

Radnici koji rade s otpadom mišljenja su da im ‘‘Komunalac‘‘ nije osigurao plaću za dostojan život te su tada tražili njezino povećanje od 35 posto.

Onda je direktorica ‘‘Komunalca‘‘ Glavina u odgovoru na zahtjev za povećanjem plaća, navela kako je promjenom Uprave donesena nova sistematizacija radnih mjesta u ‘‘Komunalcu‘‘ kao i nova odluka o koeficijentima radnih mjesta i svi radnici su potpisali nove ugovore, a kako je tvrdila, ostvarili su i povećanje plaća.

Tada je Glavina navela da ‘‘Komunalac‘‘ prolazi prilagodbu na novi sustav odvojenog prikupljanja otpada pa je uloženo u novu opremu i mehanizaciju.

- Tek će u sljedećem razdoblju biti moguće zatvoriti financijsku konstrukciju te doći do relevantnih podataka za moguće pregovore oko povećanja plaća radnicima - navela je tada Glavina.

Inicijativa u svibnju

Inicijativa za početak kolektivnog pregovaranja započela je sredinom svibnja ove godine kada je Samostalni sindikat radnika u komunalnim, prometnim i srodnim djelatnostima Hrvatske na čelu s predsjednikom Baldom Kovačevićem od Uprave tražio povećanje radnih i materijalnih uvjeta s obzirom na porast cijena energenata i hrane kao i rast inflacije koja je uzrokovala pad životnog standarda većine radnika, a dostavljene su i 1. izmjene i dopune kolektivnog ugovora.

Početkom lipnja sastali su se predstavnici Sindikata i Uprave ‘‘Komunalca‘‘ te je započela inicijativa za početak kolektivnog pregovaranja pa je Sindikat naveo da plaće radnika zaostaju za drugim komunalnim društvima, a radnici nalaze druge poslove i teško ih je zadržati.

Potom je Sindikat 18. srpnja nakon završnog sastanka kolektivnog pregovaranja, Gospodarsko-socijalnom vijeću uputio obavijest o pokretanju postupka mirenja u kolektivno radnom sporu, a za miritelja u kolektivno-radnom sporu izabran je Zoran Kačić iz Splita koji je nakon završetka postupka mirenja, o svemu obavijestio Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o okončanju i ishodu postupka mirenja.

Prije postignutog dogovora i izbjegnutog štrajka, upit smo poslali direktorici Antoniji Glavini, a zanimale su nas informacije vezane za pregovore sa Sindikatom u ‘‘Makarskom komunalcu‘‘.

Naravno, odgovor nikada nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:05