StoryEditorOCM
Obalaajme, ajme

Bračanina prevarilo za 1600 dolara. Bio je uvjeren da će dobro zaraditi, pa ga je ‘strefilo‘ kad je išao dignuti novac

Piše ŽUPANIJA SD
15. listopada 2024. - 11:42

Policijski službenici Policijske postaje Brač zaprimili su prijavu oštećenog 47-godišnjaka koji je zaprimio poruku nepoznate osobe s kojom je započeo komunikaciju vezano uz trgovanje kripto valutama i koja mu je rekla da je radi trgovanja i zarade potrebno instalirati aplikaciju. Potom je na navedenoj stranici otvorio internetski račun s kojega je uplatio novac u dva navrata. Međutim shvatio je je da je prevaren kada nije mogao podignuti navodno ostvarenu zaradu, dok su ga istovremeno tražili da uplati još novaca kako bi mogao ostvariti još veću zaradu.

Oštećen je za više od 1600 USD.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Iz PU SD ponovno šalju upozorenje:

"Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome. Ukoliko sumnjate na prijevaru, pozivamo građane da svaki takav način komunikacije prijave policiji. 

Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na ovom portalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:34