StoryEditorOCM
Receptisavršena korica

Znate li tajnu najboljih francuza? Dobili smo odličan recept za kruh, evo kako treba postupiti da bi bili meki i prozračni

Piše T. S. M.
21. travnja 2024. - 08:15

Ovog vikenda pečemo francuze. Mislimo na kruh, jasno. Onaj dugački, s hrskavom koricom izvana, a iznutra jako mekan i prozračan. Recept koji ćem o koristiti pronašli smo na Instagramu Kap maslinova ulja i uz njihov vam ga "blagoslov" prenosimo. Pogledajte samo kako je lijep kruh kad se zamuti na pravi način...

image
Privatni album

No nije ga dovoljno samo znati dobro zamutiti. Treba ga znati i dobro - zamotati. Naime, kako je objašnjeno u receptu, francuzi se ne oblikuju poput običnog kruha. Tijesto je najprije potrebno raširiti, a zatim zarolati poput palačinke. Na taj će se način osigurati prava tekstura.

"Bit je da bude više slojeva tijesta, kako bi francuz bio što prozračniji", objasnila je Katarina, kreatorica sadržaja iza ovog odličnog profila te poručila da su ove fine štruce itekako vrijedne truda i vremena, a dodala je i da je uspjeh uvijek bolji ako se koristi svježi kvasac.

image
Privatni album

Francuzi

Sastojci za 4 štruce:

700 g brašna
450 ml vode
20 g soli
1 kockica svježeg kvasca ili 10 g suhog
60 ml tople vode
prstohvat šećera

Priprema:

Pomiješajte 60 ml tople vode sa šećerom i kvascem, dodajte im žlicu brašna i pustite da odstoji 15 minuta.

U 450 ml vode dodajte se 700 g brašna i sol pa se samo kratko pomiješajte kuhačom. Dodajte i smjesu s kvasacem pa umijesite u samostojećem mikseru ili rukama. Pustite da tijesto odstoji tako 30 minuta pa ga premijesite, a zatim opet pustite da odstoji 30 minuta. Nakn toga tijesto podijelite na 2 kuglice i ostavite ih da se odmore 15 minuta, a zatim oblikujte štruce.

Francuzi se formiraju tako što kuglice tijesta izravnaju prstima u što pravokutniji oblik pa se zarolaju kao kiflice ili kroasani. Francuzi se zatim postave na pleh i velikodušno premažu vodom, zarežu nožem po površini i puste da odstoje barem 60 minuta. (možete ubrzati ovaj korak, ali onda će vam francuzi popucati i neće izgledati toliko uglađeno, ali bit će jednako ukusni).

image
Privatni album

Uzmite drugi duboki pleh i prebacite ga preko pleha s francuzima (tako imitirate uvjete krušne peći). Pecite francuze otprilike 30 minuta na 230°C.

.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:17