StoryEditorOCM
Preporukesve je spremno

Za tjedan dana nikad zanimljiviji Međunarodni eno-gastro festival WineRi

Piše promo
5. ožujka 2024. - 17:00

Čak 100 vinarija iz 8 država predstavit će više od 500 etiketa vina na WineRi24

Sve je spremno za još jedan, najveći riječki i kvarnerski Međunarodni eno-gastro festival WineRi. Nikad veći i zanimljiviji Međunarodni eno-gastro festival WineRi održava se 8. i 9. ožujka u kongresnom centru Exportdrvo od 14 do 20 sati u organizaciji Udruženja Kvarner Wines. Od 2017. godine organizaciju potpisuje izuzetno uspješan, entuzijastičan i sveprisutan organizatorski dvojac Žarko Stilin i Ivan Antić iz Selca, koji su ove godine uz organizacijsku podršku Udruženja Kvarner Wines i partnere nadmašili sva očekivanja, te pripremaju još nekoliko kvarnerskih manifestacija, kao promociju vina od autohtonih sorti vinove loze. Na festivalu će nastupiti 100+ vinarija s više od 500 etiketa vina, i to iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i svih hrvatskih vinskih regija. Cijena ulaznice na festival iznosi 25 € na dane festivala i 20 € u pretprodaji u Vinoteci Wine&Co.

Kao najava ovoj kvarnerskoj riječkoj "odi mediteranskom načinu života" u partnerskoj vinoteci Wine&Co na riječkoj Delti održalo se niz izuzetno zanimljivih vinskih radionica. "Vino pod maskama" bila je prva, koju su u sklopu međunarodno poznatog Riječkog karnevala moderirale iznimno uspješne i javnosti vrlo poznate sommelierke i Kvarner Wines ambasadorice Lucija Matijević i Ines Matić Matešković. Drugu radionicu u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba već spomenuti uspješni dvojac sommelierki i predavačica Hrvatskog sommelier kluba nazvao je "Skrivene čari vina" i izazvao nezapamćen interes. Na radionici su se uz vina vinara s Kvarnera predstavila i vina koja će se moći kušati na festivalu. Jedna od najboljih hrvatskih sommelierki, višestruka prvakinja prvenstva Hrvatske i vlasnica restorana "Plavi podrum", svojevrsna legenda i brend kvarnerske gastronomije Daniela Kramarić moderirala je masterclassom "Tasting the Stars" u vinoteci Wine&Co na kojem su se predstavili pjenušci i šampanjci (champagne).

image

e

Daniela je svojom osobnošću dala poseban doprinos i podršku festivalu i važnosti povezivanja vinara publikom i restoraterima, a sve u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba. Dan prije samog festivala održat će se za novinare koji prate eno-gastro scenu masterclass "Najbolje s Kvarnera", koji će voditi Darrel Joseph, Decanter ocjenjivač i izvjestitelj Decantera za Jugoistočnu vinsku Europu i Monika Neral, Kvarner Wines ambasadorica, nositeljica zlatne ASI diplome za Italiju i Hrvatsku i finalistica prvenstva Hrvatske u sommelierstvu. Ovaj izuzetan vinski dvojac predstavit će regiju, terroir i 10 vina iz 10 vinarija članica Udruženja Kvarner Wines. Radionicom će se pokazati elasticitet autohtonih kvarnerskih vinskih sorti i njihova primjena u gastronomiji. Na radionici će se predstaviti vina Ružić, 2020. – pjenušavo vino – vinska sorta jarbola, OPG Ružić, San Marino 2022. – pjenušavo vino – vinska sorta žlahtina, Vinska kuća Pavlomir, Belica Plovanić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka, Jarbola, Malvazija), Plovanić vina, Belica Kapić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka), Kapić, Zlatna vrbnička žlahtina 2023. – vinska sorta žlahtina, PZ Vrbnik, Buzina 2022. – vinska sorta žlahtina, Nada, Hlam 9, 2021. – vinska sorta žlahtina (orange wine), Šipun, Ambra 2018. – vinska sorta žlahtina (orange wine), Kuća vina Ivan Katunar, Sansigot 2019. - Katunar Estate Winery i Sveta nedija 2020. – vinska sorta žlahtina (Prošek – slatko vino) – Gospoja.

U dane održavanja festivala će se u festivalu partnerskoj vinoteci Wine&Co održati niz radionica i predstavljanja vinarija (Zlatno brdo, Trapan, Lunika, Sutor, Saint Hills, Krapež) te je potrebno na vrijeme akreditirati se na vinoteka@wine-co.hr. U prostoru "Exportdrva", gdje se održava festival, u organizaciji partnerske udruge "Srce za nju" od 16 sati oba dana festivala održat će se paneli o zdravlju – "Životna snaga za endometriozu" i "Zašto je vino dobro za zdravlje", te je potrebno akreditirati se na 095/3912242.

I ove godine se WineRi24 ciljano poklapa s Womens‘s Weekendom te će svi sudionici kongresa imati omogućen ulaz na WineRi. Zajednički after party 8. ožujka od 21 sat za sve koji su kupili ulaznice na WineRi će se održati u Art kvartu – Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u organizaciji portala Stilueta, na kojem će nastupiti Sergej Božić.  

Kako bi se vinari i vina što bolje predstavili i približili ugostiteljima, u suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije i Udruženjem obrtnika Rijeka svi ugostitelji koji se akreditiraju u komori imat će besplatan ulaz na festival. Ova mjera se pokazala kao vrlo uspješna za B2B susrete na samom festivalu, a organizatori su poslali i tristotinjak pozivnica vinskim profesionalcima i restoraterima. Na festival se već sad akreditiralo 30-ak novinara i novinskih kuća iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije.

Kroz pokroviteljstva su podršku festivalu dali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo poljoprivrede. Suorganizatori i partneri festivala su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i voda Romerquelle. Udruge i organizacije koje podržavaju festival su Hrvatski sommelier klub, Women on Wine, Europski vinski viteški red, Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, Udruga prijatel ruž, grozja i vina Belica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija i Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola.

 

Međunarodni eno-gastro festival WineRi kao najveće eno-gastronomsko događanje u Gradu Rijeci i na Kvarneru, i jedan od najvećih i najznačajnijih festivala u Hrvatskoj postao je nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske profesionalce, HoReCa tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera. Pozicioniran u vrijeme rane predsezone, postao je s godinama motiv dolaska turista u Rijeku, ali i B2B susret ugostitelja s proizvođačima kako bi se na vrijeme definirale vinske karte. Regiji Kvarner, kao kandidatu za Europsku regiju gastronomije 2026. godine potreban je festival ovog karaktera koji istovremeno predstavlja bogatstvo regije u eno-gastronomskom smislu ali i otvorenost za prisutnost vrhunskih proizvoda iz drugih područja na tržištu. Osim naglaska na promociji vina od autohtonih sorti vinove loze, ovogodišnji festival stavlja naglasak na neophodno zdravlje i povezivanje s mediteranskom prehranom i načinom života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 23:51