StoryEditorOCM
Preporukezvijezde berbe

Vina Vinarije Kutjevo koja su obilježila 2023. godinu

Piše PR
25. siječnja 2024. - 16:00

Kroz vinogradarske redove kutjevačkog vinogorja, gdje se sljubljuju sunčeve zrake i posebni kutjevački terroir, 2023. godina iznjedrila je niz vina koja su zadivila svijet svojom izuzetnom kvalitetom i jedinstvenošću. Vinarija Kutjevo, sinonim za vrhunsku vinsku tradiciju, oduševila je ljubitelje vina i stručnjake diljem svijeta, a među njima su se istaknula vina koja će ostati urezana u pamćenju vinoljubaca. Izdvajajući se kao zvijezde berbe, vina koja s ponosom nose etiketu Kutjeva stvaraju priču o strasti, terroiru i vrhunskom vinarskom umijeću.

Ledena berba 2018.

Ledena berba graševine iz berbe 2018. godine dostigla je vrhunac svjetske slave, još jednom potvrdivši iznimne potencijale plemenite sorte graševine iz kutjevačkog vinogorja. Ovaj istinski nektar bogova, koji dolazi s jednog od najprestižnijih vinogradarskih položaja - Hrnjevca, već je postigao debitantski uspjeh 2021. godine na internacionalnom ocjenjivanju vina pod nazivom Olaszrizling Grand Tasting. Tada je s ponosom proglašen pobjednikom ocjenjivanja, a od tada je nastavio nizati izvanredne uspjehe.

U 2023. godini, Ledena berba 2018. osvojila je duple grand gold medalje te ponijela titulu "Best of Show Croatia" na prestižnim natjecanjima Mundus Vini Spring i Summer Tasting. Dodatno, ovo izuzetno vino osvojilo je zlato na Decanteru, veliko zlato na Catad’Or World Wine Awards te platinu na festivalu Grow du Monde. Ovaj niz nagrada svjedoči o neospornoj kvaliteti i prepoznatljivosti Ledene berbe 2018., postavljajući je u sam vrh svjetskih vinogradarskih dostignuća.

Svaka kap ovog vina nosi sa sobom priču o stručnosti vinara, posvećenosti vinogradarskom položaju Hrnjevac te autentičnosti kutjevačkog vinogorja. Ova Ledena berba nije samo vino, već pravo remek-djelo koje oplemenjuje nepca i ostavlja neizbrisiv trag u svijetu vrhunskih vina.

Vrhunska Graševina 2022.

Iznimno velika potražnja za najpoznatijom hrvatskom vrhunskom buteljom u 2023. godini rezultirala je ranim puštanjem na tržište mlade vrhunske Graševine iz berbe 2022. godine. Taj strateški potez pokazao se pravilnim, a vrhunska Graševina brzo je postigla izvanredan uspjeh na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter, osvojivši zlatnu medalju.

Ovo priznanje dodatno potvrđuje poseban status ove butelje, koja već ima gotovo mitski ugled među ljubiteljima vrhunskih vina. Vinarija Kutjevo je još jednom dokazala svoju posvećenost izvrsnosti, donoseći na tržište vino koje ne samo da zadovoljava visoke standarde, već i postavlja nove standarde u svijetu vinogradarstva. Vrhunska Graševina, s ponosom nositelj zlatne medalje, sada se svrstava u kategoriju najboljih vina, nudeći nevjerojatan omjer cijene i kvalitete, koji je čini nezaobilaznom u svijetu vrhunskih butelja.

Kvalitetna butelja Graševina 2022.

Kvalitetna Graševina iz 2022., vrhunac stručnosti Vinarije Kutjevo, pruža nezaboravno iskustvo svježine i bogatstva aroma. S prepoznatljivom žutom etiketom, ova posebna butelja privlači znatiželju ljubitelja vina. Osvojivši srebrnu medalju na Decanteru, ovo vino potvrđuje iznimnu kvalitetu i prepoznatljivost Vinarije Kutjevo na svjetskoj vinskoj sceni.

Graševina Vinkomir 2022.

Godina 2023. označila je otvaranje novog poglavlja Vinarije Kutjevo lansiranjem jedinstvene single vineyard graševine Vinkomir. Ovo ručno brano i pažljivo selektirano vino s jedinstvenog vinogradarskog položaja Vinkomir ističe se fokusom na specifični terroir kutjevačkog vinogorja. Smještena na tom položaju, okružena prirodnim bogatstvima, ističe se Slavonska kuća Vinkomir, gdje se novo iskustvo prožima kroz spoj vrhunskog vina i posebnog enogastronomskog doživljaja.

De Gotho Chardonnay

Još jedan novitet koji je obilježio 2023. godinu jest izlazak pjenušavog vina Chardonnay u premium liniju vina De Gotho. Proizvedeno po tradicionalnoj metodi, uz višegodišnje odležavanje, De Gotho Chardonnay pruža nevjerojatnu šarolikost i kompleksnost. De Gotho linija, već godinama izrazito popularna među vinoljupcima, sada dobiva novu dimenziju ovim izuzetnim proizvodom, koji ne sumnjamo da će opravdati reputaciju koju ta linija već uživa.

Maximo Nero 2019.

Bordoška kupaža s kutjevačkim potpisom nastavlja svoju iznimno uspješnu priču, slijedeći put koji je označila prethodna berba Maximo Nero iz 2017. godine. Ta berba je osvojila veliku grand gold medalju na Concours Mondial Bruxelles, jednom od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina. Aktualna berba dodatno potvrđuje izuzetan status ovog vina osvajanjem zlatne medalje na istom natjecanju. Kontinuirani uspjeh na tako velikom natjecanju naglašava kvalitetu i raznolikost vina iz Vinarije Kutjevo, posebno uzimajući u obzir da se fokusiraju na proizvodnju crnih vina u manjem postotku.

Koria macerirana graševina 2017.

Iskorak Vinarije Kutjevo u proizvodnju limitirane serije jantarnog vina rezultirao je stvaranjem ove posebne macerirane graševine, koja iz godine u godinu dokazuje svoj potencijal za dozrijevanje. Koria dolazi s istoimenog vinogradarskog položaja od svega 5,90 hektara, gdje se grožđe pažljivo ručno bere, provodeći selekciju najzdravijih bobica. Fermentaciju pokreću prirodni kvasci koji su prisutni u samom grožđu, dodatno naglašavajući autentičnost ovog izuzetnog vina.

U kutjevačkom vinogorju, gdje se tradicija isprepliće s inovacijama, 2023. godina ostavlja neizbrisiv trag. Vinarija Kutjevo, sa svojim nagrađivanim vinima, postavlja nova mjerila u svijetu vinske elegancije. Iza svake butelje krije se pažljiv odabir grožđa, stručnost vinara i predanost terroiru, koji čini kutjevački kraj jedinstvenim. U svakom gutljaju otkrivamo priču o vinogradima, sunčevim zrakama i rukama vinara koji su pretočili ljubav prema vinu u nezaboravna iskustva. Vinarija Kutjevo s ponosom i predanošću nastavlja ispisivati stranice svoje bogate vinarske priče, pozivajući sve ljubitelje vina da se pridruže ovoj iznimnoj avanturi okusa i mirisa kutjevačkog vinogorja. Ne zaboravite istražiti naš webshop www.kutjevo.com/webshop kako biste pronašli ova vrhunska vina i donijeli dašak kutjevačkog užitka u svoj dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:00