StoryEditorOCM
Županijapotpisan ugovor

Županija značajno povećala iznos kojim financira rad važne službe: ‘Na žalost, neki ne prepoznaju naš rad‘

Piše Šibenski.hr
23. ožujka 2023. - 18:27

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Šibenik Luka Dubravica, potpisali su danas ugovor o financiranju u vrijednosti od 26.500 eura.

Predmet ovog ugovora je financiranje rada HGSS - Stanice Šibenik iz sredstava Proračuna Šibensko-kninske županije za 2023. godinu, a sve u cilju zaštite života i imovine u planinama i na nepristupačnim područjima te u drugim izvanrednim okolnostima u kojima treba primijeniti posebno znanje, opremu i kadrove koji se koriste u gorskom spašavanju.

- Kao turistička, pomorska, ali i brdsko-planinska županija suočavamo se s brojnim izazovima tijekom cijele godine, a posebno za vrijeme turističke sezone. Zbog toga je upravo ova služba, utemeljena na volonterskom radu, od iznimnog interesa za sigurnost naših građana i posjetitelja. Toga smo svjesni i zbog toga smo umjesto 125 tisuća kuna, koliko je HGSS do prošle godine dobivao od Županije, taj iznos povećali na 200 tisuća kuna, odnosno 26.500 eura. Slično smo učinili i u Kninu gdje smo propisanih 15 tisuća kuna podigli na 60 tisuća kuna, upravo zato što smo shvatili što ti ljudi rade i koliko nam znače. Nadam se da će ova sredstva pomoći u opremanju i da ćete dobiti konačno uređeno i opremljeno sjedište na prostoru Šibenika-  kazao je župan te pripadnicima HGSS-a poželio što manje akcija, a što više vježbi.

Pročelnik HGSS Stanice Šibenik Luka Dubravica zahvalio je županu na podršci te kazao kako je financijska podrška od iznimne važnosti za sustav civilne zaštite, budući da su konstanta ulaganja u opremu neophodna.

- Dajemo sve od sebe i pratimo tehnike spašavanja u svijetu, kako bismo mogli adekvatno odgovoriti u slučaju redovnih akcija traganja i spašavanja, ali i u slučaju izvanrednih situacija. Razumijevanje i podrška koju imamo od strane Grada Knina i Šibensko-kninske županije trebale bi kopirati sve jedinice lokalne samouprave. Imamo situaciju da HGSS na određenim lokalnim razinama nije prepoznat, što nije dobro. Mi kao volonteri nikada ne tražimo nikakve volonterske naknade, ali financijska sredstva su nam neophodna kako bismo mogli provesti svoje vizije napretka, jer sustav u koji se ne ulaže ili nedovoljno ulaže, dugoročno nije dobar, stari i postepeno gubi svoju vrijednost- kazao je prilikom potpisivanja ugovora pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik Luka Dubravica.

17. travanj 2024 01:25