StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupanijska skupština

Župan o financijskoj propasti Doma zdravlja: ‘Ne znam koliko ćemo još biti u mogućnosti pokrivati troškove‘

Piše Marko Podrug
28. lipnja 2024. - 11:30

Očekivano, drama oko kašnjenja plaća djelatnicima Doma zdravlja Šibensko-kninske županije prelila se u petak ujutro i na Županijsku skupštinu koja se održava u centru ABC. Pitanje lošeg financijskog stanja u Domu zdravlja pokrenula je nezavisna vijećnica Višnja Gojanović, nekadašnja članica Domovinskog pokreta.

- Postoji li dugoročno rješenje? - sumirala je svoje izlaganje Gojanović.

Dugoročno rješenje, dakle, za financiranje plaća, nabavku lijekova i ostalog medicinskog materijala i općenito za poboljšanje uvjeta u kojima rade zaposlenici Doma zdravlja u Šibeniku, ali i u Drnišu i Kninu.

Za one koji su propustili događaje u zadnjih desetak dana, kažimo da je zaposlenicima šibenskog Doma zdravlja plaća dva mjeseca za redom kasnila i po dva tjedna, a zalihe lijekova su prije dva mjeseca potpuno presušile. Kulminiralo je početkom ovog tjedna kada je dvadesetak zaposlenika "banulo" u ured ravnatelja Petra Čaglja, tražeći rješenje. Plaće su dan poslije isplaćene intervencijom Županije, no spomenuto "dugoročno rješenje" još nije na vidiku.

- Problem s financiranjem je nastao nakon Vladinog povećanja plaća djelatnicima domova zdravlja, a isti problem imamo i s domovima za starije i sa Zavodom za javno zdravstvo - počeo je na pitanje vijećnice Županijske skupštine odgovarati župan Marko Jelić.

Djelatnicima Doma zdravlja Šibenik prekipjelo: Okupili se pred uredom ravnatelja, traže isplatu plaća

- Mi nismo protiv povećanja plaća, to je civilizacijski doseg. Ali je vrlo nezgodno kad se to prebaci na osnivače, odnosno na Županiju. Ne znam koliko ćemo dugo biti u mogućnosti pokrivati te troškove, taj problem ćemo imati kontinuirano. Kad smo glasali o proračunu, nismo imali informaciju o povećanju plaća. Za plaće djelatnika Doma zdravlja za svibanj dali smo 64 tisuće eura. Nedostaje još puno novca i svakog će mjeseca nedostajati, sve dok država ne reagira. Mi pokušavamo napraviti racionalizaciju poslovanja i troškova - kazao je župan Jelić.

Za riječ se javio i Petar Čagalj, ravnatelj Doma zdravlja koji ističe da problem financiranja nije od jučer niti je specifičan za Šibenik.

- Osim problema koje je stvorilo povećanje plaća, nama su na naplatu stigle i neke ovrhe od tužbi koje će nam ministarstvo pokriti sa 200 tisuća eura, ali tek u listopadu. Zatim, HZZO je zbog tehničkih poteškoća kasnilo dvadesetak dana s financiranjem, a kasne i isplate iz EU fondova za specijalizacije. Kad se sve zbroji, mi čekamo uplate od 500 tisuća eura, a za plaće nam nedostaje 40 tisuća - rekao je ravnatelj Čagalj te se osvrnuo na organizacijske probleme koji, kako tvrdi, također akumuliraju novčane dubioze.

Financijska kriza u županijskom Domu zdravlja uzela danak: Murterska ambulanta je u štrajku

- Unutar Doma zdravlja djeluje 64 tima obiteljske medicine i stomatologije, a većina njih ne zadovoljava minimum financiranja te stvaraju mjesečni gubitak od 80 tisuća eura - otkriva Čagalj.

Prema njegovim riječima, laboratorij u Drnišu stvara mjesečni dug od devet tisuća eura, dok tri tima u Primoštenu također nisu u "plusu". 

- Ako gledamo na cijeli Dom zdravlja u Šibeniku, mjesečni minus je 65 tisuća eura, Drniš je na minus 18 tisuća, a Knin je u plusu dvanaest tisuća eura. Sve to se može riješiti reorganizacijom, ukidanjem nekih timova i uz financijsku potporu Županije, koja je lani dala 560 tisuća eura, a ove godine dosad 110 tisuća. Ako želimo kvalitetno uslugu, onda to košta, a HZZO i ministarstvo to ne prate. Sustav je trom i dok on to ne počne rješavati, moramo se snalaziti sami.

 

28. lipanj 2024 17:38