StoryEditorOCM
ŽupanijaUspješna humanitarna akcija

Zrinka Teskera potakla kninske udruge i sedamdesetak žena: Dnevno šivaju i doniraju oko 350 maski

Piše Vjera Zorić
2. travnja 2020. - 09:28

 

 

Još jedna uspješna humanitarna akcija u Kninu, gdje se u ovim teškim danima svakodnevno šiva nekoliko stotina maski dnevno, a prve donacije su poslane medicinskom osoblju, pacijentima, poštarima, vatrogascima, policajcima, starima i nemoćnima, trgovinama živežnim namirnicama te svim ostalim na prvoj liniji u borbi protiv epidemije koronavirusa

Akciji za šivaćim strojevima priključilo se nekoliko udruga: “Naše ognjište”, “Zvonimir”, “Scienta populu”, Ekološka udruga “Krka” Knin i Pučko učilište Knin.

Grad Knin je opskrbljen maskama i to ne bilo kakvim, nego uradcima raznih dezena, boja, te dječjim uzorcima, a bolnici Hrvatski ponos svakodnevno se šalje i do 200 komada. Dnevno se šiva i donira oko 350 komada i dostavlja gdje zatreba.

Na pultu Doma zdravlja

- Prvih 30 maski je donirano u utorak u HŽ Šibenik, te smo se počeli širiti i na cijelu Šibensko-kninsku županiju. Dečki iz HŽ-a su oduševljeni te planiramo slati gdje bude potrebno - kaže nam Zrinka Teskera, zdravstvena djelatnica iz Knina. Ideja je, govori započela tokom nestašice zaštitnih maski i nemogućnosti naručivanja istih. Ražalostilo me kad sam vidjela po kojim cijenama se prodaju maske. Nije vrijeme za profit i tako sam još s dvije-tri žene vične šivanju pokrenula ovu humanitarnu akciju. Naposljetku, odazvalo se 70-ak žena i svakodnevno predano rade.

Do sada je podijeljeno oko 2747 maski u gradu Kninu i okolici. Materijal smo naručili preko web-shopova, a glavne koordinatorice ove akcije su Ivana Bančić i Anita Milenčić. Svaka od žena ne zna šivati, te dio njih reže materijal, a druge odnose na kućne adrese. Teskera kaže da je najveće zadovoljstvo vidjeti sretne ljude kada dobiju masku i to se ni sa čim ne da usporediti.

- Nekoliko platnenih maski napravili smo za tvornicu DIV. S obzirom na to da rade u težim uvjetima, radi bolje izolacije ćemo im napraviti četveroslojne maske.

Grad je zaslužan za nabavku materijala s kojim radimo i veliku potporu imamo od gradonačelnika Marka Jelića i njegove zamjenice Kristine Perić. U dogovoru s ravnateljem Doma zdravlja dr. Petrom Čagljom maske smo stavili na pult Doma zdravlja te ako nekome zatrebaju mogu ih slobodno uzeti. Starijim i nemoćnim ljudima uglavnom donosimo na kućnu adresu.

- Šivat ćemo sve do kada nam se ljudi budu javljali i dok se naše žene budu osjećale dobro. Ne razmišljamo o koroni i o tome što nas čeka. Ovo je mali grad s jednom lijepom pričom o slozi i s velikim srcem. Lijepo je čuti da u Kninu nema ni jedne zaražene osobe te se nadamo da će tako i ostati - kaže nam Zrinka Teskera.

18. travanj 2024 20:52