StoryEditorOCM
Županijarazgovori u splitu

‘Želimo zajednički razvoj Dalmacije putem strateških projekata‘: Marko Jelić sudjelovao na prvom sastanku dalmatinskih župana

Piše Šibenski hr.
24. rujna 2021. - 09:04
Dalmatinski župani iz Zadra, Šibenka i Dubrovnika odazvali su se pozivu Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županijeŽSD

Na poziv splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana prvi put su se na radnom sastanku sastala četiri župana dalmatinskih županija, splitsko–dalmatinski, dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić, šibensko – kninski Marko Jelić i zadarski župan Božidar Longin. Razgovarali su o zajedničkom nastupu prema nadležnom ministarstvu i Vladi po pitanju velikih infrastrukturnih projekata koji vežu ove županije.

„Dogovorili smo da ćemo prisnažiti pismo namjere koje je upućeno u travnju 2019. godine te smo se usuglasili i da Ličko-senjska županija treba biti dio ove inicijative. Zajednički projekti koji se tiču naših županija trebaju biti oni od velikog financijskog kapaciteta te od konačne koristi“, izjavio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako vjeruje da je razvojni sporazum alat za još bolji sustav i razvoj ovoga područja. „Mi smo s ostalim županima iz cijele Hrvatske u veoma dobrim odnosima. Međutim, ovakav način suradnje je jedan korak dalje i smatram da je to dobro te ćemo ustrajati na tome da se to razvije u trajnu suradnju“, rekao je Dobroslavić.

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je važnost dodirnih točaka ovih četiriju županija. „Mislim da svi moramo raditi na infrastrukturi te integrirati ovaj prostor, a cijela obala je jedan veliki megapolis. Još uvijek imamo jako puno toga raditi“, rekao je.

Želju za razvojem zajedničkih projekata izrazio je i Šibensko-kninski župan Marko Jelić. „Ono što nas povezuje je želja da se zajedno razvijamo u smislu strateških projekata koji su cilj svakoga od nas i svakoga građanina ovoga područja“, zaključio je Jelić.

Podsjetimo, nadležno ministarstvo otvorilo je mogućnost županijama da kroz razvojni sporazum utvrde zajedničke prioritete razvoja, strateške projekte koji pridonose razvoju cjelokupnog područja te planiraju sredstva za njihovu provedbu.

Ovakav integrirani pristup župani su prepoznali još 2019. godine kada su prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije uputili pismo namjere za sklapanje razvojnog sporazuma, a na ovom sastanku, potvrdili su potrebu za zajedničkim planiranjem razvoja i sklapanjem sporazuma te planiranju sredstava za njegovu provedbu u okviru višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027.

25. travanj 2024 18:23