StoryEditorOCM
ŽupanijaPribjegli neuobičajenoj metodi borbe s vatrom

Zbog smrznutih šmrkova i naprtnjača, drniški vatrogasci požar na Miljevcima gase suhim granama

11. siječnja 2017. - 17:21

Požar koji je sinoć oko 19 sati izbio kod miljevačkog zaseoka Širitovci zahvatio je do sada otprilike 10-ak hektara trave i niskog raslinja, no preciznije podatke o opožarenoj površini nije moguće dati kako zbog konfiguracije terena, tako i činjenice što se požarište neravnomjerno širi u ovisnosti o snazi i smjeru vjetra. Prema riječima Ive Bilića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Drniš, čijih devet pripadnika sudjeluje u intervenciji, bitka s požarom složena je u ovakvim vremenskim prilikama, a sredstva kojima se vatrogasci služe neuobičajena. Zbog smrzavanja vatrogasnih vozila i vode u leđnim pumpama, vatra se na kritičnim mjestima obuzdava granjem.
-Primorani smo koristiti ono što nam je pri ruci i što je podobno za gašenje, pa bila to i otkinuta grana kojom se mlati po tlu. Uspjeli smo takvom metodom odbiti vatru od prometnica jer su nam se vozila zamrzla još pretprošle noći, a sinoć, kada se temperatura spustila 12 stupnjeva ispod nule, bilo je još i gore. Zatvarali smo garažu i palili sva vozila pokušavajući osposobiti makar interventno vozilo. Nažalost, čim bi izašli na teren, sve bi ponovno zamrzlo-kaže Bilić.
Požar na miljevačkoj ravnici i dalje je aktivan, no dodaje kako nisu ugroženi ni stambeni, ni gospodarski objekti, pa drniškim vatrogascima predstoji noćno dežurstvo i priprema za slabljenje bure i najavljeno jačanje juga.

25. lipanj 2024 21:27