StoryEditorOCM
ŽupanijaVatra hara od Krčića do Muća i Ružića

Vatrogasci se bore sa požarom na Promini na 1149 metara nadmorske visine

29. prosinca 2016. - 20:06

U srcu Promine na nadomorskoj visini od oko 1149 metara, s požarom koji je sinoć oko 20 sati izbio u blizini zaseoka Čenići kod željezničke pruge između Drniša i Knina te se, potaknut jakim vjetrom, proširio na više lokacija,  u ovom trenutku se bore drniški i šibenski vatrogasci. S njima je i Darko Dukić, šibensko-kninski županijski vatrogasni zapovjednik koji nam je najavio dugu i neravnopravnu bitku sa vatrenom stihijom.
- Više je požara u bližoj i daljoj okolici. Gori na nedostupnom, krševitom području punom gudura na Promini, ali i na potezu od Razvođa u prominskoj općini do Krčića, Sutine, Muća i Ružića. Ukoliko se požar na Promini iz Šibenika ne vidi, za sat vremena će sigurno biti vidljiv. Vatra naprosto hara velikom brzinom. Malo je toga što vatrogasci trenutno mogu napraviti. Tijekom poslijepodneva požar je gašen iz zraka, ali zbog snažnog vjetra,  takva intervencija više nije bila moguća. Nastojat ćemo sa 20-ak ljudi, odnosno dvije ekipe iz JVP Drniš te Državne interventne postrojbe iz Šibenika tijekom noći reducirati požar da se ne proširi prema gustoj hrastovoj i borovoj šumi na području nadomak Drniša,  Pomažu nam drniški planinari koji su nam i otvorili Planinarski dom na Promini. Bit će ovo duga, hladna noć. Čini  se da su meteorolozi stvarno u pravu kada kažu kako je osjet hladnoće na ovom području 11 stupnjeva ispod nule. Ipak, predaje nema. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći-kazao je Dukić.
Radi izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju širenju požara, dugog sušnog razdoblja i jakog vjetra, nadležne vatrogasne postrojbe do daljnjega ne odobravaju spaljivanje suhe trave, korova ili biljnog otpada na otvorenom prostoru, što je glavni uzrok požara posljednjih dana, a vjerojatno i ovog koji će vatrogascima priuštiti besanu noć. Obavijest takvog sadržaja objavljena je i na web stranici Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

26. lipanj 2024 01:49