StoryEditorOCM
ŽupanijaBRŽE DO NALAZA

Uzorci više neće morati izvan Šibenika: pristiglim uređajem kapaciteti testiranja na Covid-19 povećani i do 200 uzoraka u roku od 24 sata

Piše šibenski.hr
5. listopada 2020. - 15:08

Ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi aparat za PCR s integriranim sustavom za izolaciju nukleinskih kiselina. Ovaj potpuno automatizirani aparat vrijedan 812.500 kuna (s PDV-om), kupljen novcem što ga je Šibensko-kninska županija osigurala rebalansom Proračuna, služi za testiranje uzoraka na COVID-19.

- Zbog žurne potrebe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije za nabavom ovog aparata, na prošloj sjednici Županijske skupštine usvojen je rebalans proračuna za 2020. godinu. Naime, izvršili smo izmjenu decentraliziranih sredstava kako bi se osigurala financijska sredstva za kupnju ovog aparata. Uređaj će se financirati dijelom iz prenamijenjenih sredstava Zavoda za javno zdravstvo planiranih za rekonstrukciju i dogradnju druge faze zgrade Zavoda, a dijelom iz preraspoređenih decentraliziranih sredstava Opće bolnice Šibensko-kninske županije.“, kazao je župan šibensko- kninski Goran Pauk.

Nabava ovog aparata bila je neophodna za funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava Šibensko-kninske županije jer su postojeći kapaciteti bili nedostatni te je Zavod uzorke za testiranje morao slati u druge gradove, što je poskupljivalo pretragu i produljivalo vrijeme potrebno za izdavanje nalaza.

- Povećanjem potreba za testiranjem, donošenjem novih preporuka HZJZ i Nacionalnog stožera  trebalo je testirati i osobe koje moraju na elektivne zahvate i pretrage ići u bolnicu, te su naši kapaciteti postali nedostatni. Potrebe su se povećale i traženjima testiranja osoba koje putuju izvan Hrvatske, te smo uzorke ponovno počeli slati u druge ustanove. Zahvaljujući ovom aparatu, kapaciteti su nam povećani za oko 150 uzoraka dnevno, a rezultati se dobiju unutar 24 sata.“, kazala je Diana Dulibić ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Za potrebe dijagnostike Covid 19 reorganiziran je laboratorij, prostor, oprema te je pojačan rad u smjenama i vikendom.

16. lipanj 2024 02:12