StoryEditorOCM
Županijaeuropejstvo u zagori

Unešić obara rekorde: Izlaznost na EU izbore im je na razini Nizozemske, 45 posto!

Piše Zdravko Pilić
11. lipnja 2024. - 13:24
Unesic, stadion Boroviste. Nogometna utakmica 26. kola trece nogometne lige Jug, NK Zagora Unesic - HNK ZadarNiksa Stipanicev/Cropix

Šta je pusta ‘Niderlandija‘ kontra ‘srcu Zagore‘? Ništa, Unešić je na razini Nizozemske, a ako pitate u čemu to, onda će vam se lako kazati – po izlaznosti na EU izbore! Da, da, dobro ste čuli i pročitali – Nizozemska 46,20 posto, a Unešić je tu negdi. Kuća uz pojatu – 45,20 posto. A druge članice EU da i ne spominjemo - Grčka, kolijevku demokracije, zemlju Sokrata i Aristotela su šuperali - samo 41,39 posto izlaznosti, alpsku Sloveniju sa 40,99 posto isto tako, kao i nizinsku Poljsku sa 40,65 posto, šumovitu i jezerovitu Finsku s 40,40 posto.

U leđa Unešićana gledaju i Portugal sa 37,52 izlaznosti na EU izbore, pa Češka s 36,45 posto – džabe im Škoda - Slovačka da se i ne spominjeo sa 34,38 posto... A ostatak Hrvatske sa 21,34 posto izlaznosti na EU izbore može se sakriti u mišju rupu pred Unešićanima, koji su od prosječnog Hrvata – ispada - duplo veći Europljani. Što bi Anđa Vlajina, da je parafraziramo, rekla svome Roku Prču – ‘A di ti je svijest, nesrćo! Europska, dakako! Europa je dobra dok iz nje dolaze Tudeškinje, i donose devize, a kad triba glasat onda se ostaje doma, u postelju, ležat!‘

Unešićani ne samo da su se po tom pitanju sa svojim europejstvom odmetnuli od ostatka Hrvatske, nego su se skroz naskroz približili prosjeku Europske unije, koja procjenjuje kako je na razini cijele EU na izbore izašlo 50, 8 posto birača. Koliko je zapravo, hrvatska izlaznost mizerna, vidi se i po tome što je to najmanja izlaznost u Europskoj uniji na ovogodišnjim izborima. Nitko nema manje od 30 posto izlaznosti na ovim izborima – jedino Litva, koja je imala izlaznost od 28, 94 posto. No, i to je skoro upola bolje od Hrvatske. Sociolozi, politolozi, analitičari i političari za ove će porazne rezultate, dakako, naći ova ili ona opravdanja – te bila je kratka kampanja, te biračima se nije objasnilo za što glasuju, te političari se nisu trudili, ali sve je to, što bi Ričard rekao Draganu, i točno i nije točno.

image

Proslava svetog Jure i dana opcine Unesic.
Na fotografiji: Valentin Pranic, Zivko Bulat, Vjekoslav Visic

Jakov Prkic/Cropix

- Nije se objasnilo biračima za što glasaju? Nije im se puno duže ni objašnjavalo zašto je dobro upisat trezorske zapise HNB-a, pa su se pomamili za njima i nagrnuli ko mutavi na šaltere – dobra kamata, a rizika nema nikakvoga! Kako je tute odaziv bija sto posto?‘ - pitaju se birači po zagori. Znači, nije naš svit neupućen, ni blesav, daleko od toga, upravo suprotno, i neće dobro proći oni koji pamet našeg birača potcjenjuju. Kao što će faliti ‘ceo fudbal‘ i oni koji misle da je zato što je u Unešiću sa 82 posto pobijedio HDZ tolika izlaznost zato što je u pitanju stranačko stado, koje njihovi pastiri poslušno vode na birališta, kao ovce, da ih se tamo striže i muze? Skroz krivo!

Reći će vam to i Vjekoslav Višić, predsjednik Općinskog vijeća i HDZ-ovac.

- To su gluposti! Oni koji gube tako nalaze opravdanja za sebe i svoj nerad, pa pričaju okolo kako se tu mešetari, krade, namješta. Dolazili su kod mene na Koprno promatrači iz ovih i onih stranaka, da im sad ne spominjem imena, dežurali cijeli dan, i nikad nisu imali nikakvih primjedbi. Što se tiče ljudi koji nisu mogli doći na birališta, nego smo mi išli kod njih, oni su išli sa mnom, pa su sami vidjeli o kakvim je ljudima riječ – jedan na jednoj štaki, drugi na dva štapa, treći ne vidi, četvrti ne može uza skale... Ne zovem ja nikoga od njih, oni mene sami zovu, dan, dva prije izbora, kako bi me pitali kako mogu glasati za mene. Neka se oni zapitaju zašto njih ne zovu, i ne glasuju za njih. Ja znam zašto! Zato što ne žive sa ovim ljudima i sa svojim svitom 365 dana u godini, nego se pojave jedanput u četiri godine, i vele – evo nas. A narod pita – koji si ti? Nit ga je vidila prije, nit će poslin, a ja evo i danas, bez obzira šta su izbori prošli, jednom na Unešiću dižem lijekove, drugoj nalaz, treću vozim kod doktora. I tako ću i sutra, i prikosutra, nego što ću, pa neću okrenit glavu od svog naroda. Ja živim s njima i oni sa mnom‘ – priča jednostavnu, svima lako razumljivu priču Vjeko Višić. Tako je to, politika se svela na – socijalu. A veći utjecaj na ostarjelo biračko tijelo po zagori imaju ‘geronto domaćice‘ nego Biljana Borzan i njezino zalaganje za Nutelu, ili borba Tonina Picule za prošek u Bruxellesu.

image

Načelnik Martin Ercegovac

Ante Cizmic/Cropix

Martin Ercegovac, mladi načelnik općine Kijevo, još je jedna lokalna politička zvijezda koja je zasjala na ovim izborima. Ova općina pod Dinarom ima na 75 četvornih kilometara samo 417 stanovnika, a on ih je čak 30 posto izvukao na EU izbore? I to kako – vrlo lako.

- Mi u općini imamo 30-ak OPG-ova, koji putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi primaju poticaje iz EU. Imamo i ovaj program Zaželi, u kojem radi 15 žena iz Kijeva i Knina, i obilaze nekih 90 korisnika na prostoru općine Kijevo, starijih ljudi, žena i muškaraca, samaca koji se ne mogu brinuti sami o sebi. I to se plaća iz Europskog socijalnog fonda. To svi znamo, nisu ti novci pali s neba. E, pa sam onda lipo rekao ljudima – Bilo bi lipo da se tim ljudima u EU zahvalimo na način da budemo barem toliko kulturni i pristojni pa da izađemo na ove EU izbore. Da ne kažu sutra ovi u Bruxellessu, ma nu vidi ovih u Kijevu, novci su im dragi, to znaju uzet, a kad triba glasovat, izić na izbore, to im se ne da ?! Ljudi, ako želite da ova EU potraje, da se ovo nastavi, svi moramo dati neki svoj mali doprinos. Makar i u poštivanju institucija. A di ćeš veće institucije od slobodnih i demokratskih izbora‘ – veli nam Ercegovac, koji je nakon ovih izbora skrenuo pažnju i svojih u HDZ-u. Ne samo da im je vratio općinu, koju su bili izgubili – načelnica je bila Lidija Slavić, koja se našla na listi Marka Jelića – nego im je sad donio i 72 posto glasova na EU izborima. Da se odmah razumijemo, nije Ercegovac rekao Kijevljanima za koga da glasuju, ali je situacija u politici kao i na frontu – tamo gdje na terenu imaš pješadiju, tamo ćeš i pobijediti. Padobranci, ovi koji padnu s neba, više ne prolaze. Ni u ukrajinskom, a bome ni u hrvatskom Kijevu!

image

Proslava svetog Jure i dana opcine Unesic.
Na fotografiji: Valentin Pranic, Zivko Bulat, Vjekoslav Visic

Jakov Prkic/Cropix
image

Unesic, proslava svetog Jure i dana opcine Unesic

Jakov Prkic/Cropix
image

Unesic, stadion Boroviste. Nogometna utakmica 26. kola trece nogometne lige Jug, NK Zagora Unesic - HNK Zadar

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Načelnik Martin Ercegovac

Ante Cizmic/Cropix
image

Otvaranje biste Franje Tuđmana u Kijevu, rad Nikole Vudraga - slijeva Ivan Malenica, Branka Juričev Martinčev, načelnik općine Martin Ercegovac i dr. Željko Burić

 

11. lipanj 2024 13:26