StoryEditorOCM
ŽupanijaNE VRTI SE VIŠE

Uklonjen panoramski kotač postavljen na ulazu u Vruje. Cukrov: ‘Ovo je pouka svima, ništa ne ide na silu‘

Piše Ana Petrić
17. rujna 2023. - 18:59

Panoramski kotač u Vodicama, početkom kolovoza naprasno postavljen na ulazu u popularnu plažu Vruje, na šumovitom terenu bivšeg odmaralište “Lilet”, ipak je izgubio bitku protiv vodičke gradske uprave. Podsjetimo, teren u vlasništvu tvrtke “Bakin” d.o.o. za potrebe postavljanja sporne instalacije iznajmljen je karlovačkoj firmi “Fest” d.o.o. koja ga je “uredila” posjekavši tamošnje borove kako bi se kotač što “udobnije” smjestio. I to bez odobrenja gradske vlasti, oglušivši se tako na Zakon o komunalnom redu Grada Vodica koji kaže:

’’Pokretne naprave, kiosci, reklame, reklamni natpisi, reklamni panoi i druge naprave na zemljištu u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba mogu se postavljati samo na onim mjestima na kojima se zbog toga neće stvarati suvišna buka, svjetlosno onečišćenje, nečistoća, ugrožavati sigurnost prometa, te na mjestima na kojima se neće umanjiti estetski izgled toga mjesta. Odobrenje za postavljanje predmeta na zemljištu u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba daje nadležno tijelo. Zabranjeno je postavljanje predmeta na zemljištu u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba bez odobrenja ili suprotno odobrenju nadležnog tijela.’’

Završena priča

Vodičkoga gradonačelnika Antu Cukrova dobrano su time naljutili, a koji im je, nakon izlaska nadležnih inspektorata na teren, naložio uklanjanje sporne instalacije s rokom do 1. rujna, s obzirom na to da su iznenadnim postavljanjem kotača, u principu, prekršili “samo” zakon Grada Vodica.

- Uklonili su kotač krajem osmog mjeseca, više ga nema i s tim smo završili. Ta tvrtka postavlja panoramske kotače po cijeloj Hrvatskoj i na kraju sam od njih dobio ispriku uz objašnjenje da nisu bili obaviješteni i upućeni da trebaju odobrenje od Grada za postavljanje takvih instalacija, ali to neću ni komentirati.

Uostalom, zar nije i red kad dođete u neki grad s nečim, s nekom idejom, da se obratite nadležnim službama pa ćete dobiti adekvatan odgovor. Ali, eto, išlo se na prepad. Sada smo napisali i kaznu od 4000 eura firmi čiji je teren za neuređeno zemljište jer su posjekli te borove, ali ostalo je toga još nesređenog, i smeća i svašta. Međutim, mene najviše muči to opravdavanje njihovih postupaka. Razgovarao sam o tome i s ljudima iz Državnog inspektorata i drugih institucija, na koji način ubuduće možemo na takve ili slične stvari reagirati odmah i rješavati ih u što kraćem roku, a ne se natezati i čekati tjednima - kaže nam gradonačelnik Vodica.

Izlaskom Državnog inspektorata na teren, nastavlja Cukrov, utvrđeno je kako je sporni kotač pokretni objekt koji ima svoju dokumentaciju i što se tiče građevinske strane i što se tiče djelatnika koji su to izvodili - sve je bilo transparentno. Osim toga, s obzirom na to da je tvrtka registrirana u Hrvatskoj za obavljanje takvih djelatnosti, u Vodicama je prijavljena i fiskalna blagajna i što se Državnog inspektorata tiče, sve je bilo ispravno.

- No, neispravni su po pitanju Odluke o komunalnom redu Grada Vodica u kojoj je jasno naznačeno da se bez suglasnosti i odobrenja to ne može raditi. Da su oni trebali otvoriti firmu ili obrt i tražiti suglasnost za djelatnost na području Šibensko-kninske županije, ne bi je dobili, a s obzirom na to da su registrirani u Hrvatskoj, time su na jedan način u pravu, a na jedan su način u krivu jer su samo prijavili poslovnu jedinicu u Vodicama i to je to.

Spor oko zemljišta

Nisu se htjeli sporiti, uklonili su kotač par dana prije roka jer su valjda shvatili da su išli “na silu” i da su se ipak trebali prije raspitati. A i da su pitali prije, isto im se ne bi dopustilo zato što to jednostavno nije primjereno mjesto za takve instalacije. Treba naći adekvatnu poziciju u gradu za postavljanje takvih stvari, negdje gdje neće nikome smetati, a gdje bi bilo atraktivno - ističe naš sugovornik.

- Moramo zaista riješiti i spor s tvrtkom “Bakin” oko tog zemljišta na kojem je kotač bio jer ni nama kao gradu ni njima nije u interesu da to stoji tako zapušteno i neuređeno, to stvara krivu sliku i dojam o Vodicama, a i kako nekom objasniti da taj spor traje još od 89. godine? Zato se nadam da ćemo uskoro naći nekakvo rješenje, nekakav prijedlog kako bismo svi na kraju bili zadovoljni.

U svakom slučaju, drago mi je da je ovo sve završilo, malo mi je pokvarilo ljeto, iživcirao sam se, ali najviše iz razloga što, eto, smatram da su nas podcijenili. Cijelu gradsku upravu, Gradsko vijeće i sve, i da su nas pitali pa dobili negativan odgovor, mogli su postaviti taj kotač u nekom drugom gradu i možda bi i zaradili, a ovdje je, eto, ispalo tako kako je. Drago mi je da je sve završilo i da su shvatili da se takve stvari ne mogu raditi bez odobrenja Grada, žao mi je što je moralo i doći do ovoga, ali eto valjda je ovo pouka svima da ništa u životu ne ide na silu - zaključuje Ante Cukrov.

25. svibanj 2024 20:14