StoryEditorOCM
ŽupanijaSTIŽU TURISTI

U Vodicama dnevno 700 domaćih i stranih gostiju: ‘I taj broj raste! Polako svoja vrata otvaraju i manji hoteli‘

Piše Katarina Rudan
10. lipnja 2021. - 08:06

U turističke Vodice polako ali sigurno vraćaju se turisti. Osim domaćih stiže najviše Slovenaca, Nijemaca i Austrijanaca, a pomalo stižu i Poljaci.

– S obzirom na to da prošle godine u ovo doba praktički nismo imali turista, lijepo je čuti strane jezike i možemo reći da smo zadovoljni. Dnevno u prosjeku imamo oko 700 gostiju, što u hotelima što u privatnom smještaju i kampovima, i taj broj raste. Podsjetit ću da smo za uskrsne blagdane imali oko 1000 gostiju, što je u odnosu na prošlu godinu kad smo bili u "lockdownu", odlična brojka. Pretežno su to bili domaći gosti, pošto stranci nisu mogli putovati i zbog mjera donesenih u njihovim državama, a kako je epidemiološka slika sve bolja i mjere popuštaju, stižu nam i strani turisti. Trenutna situacija je pokazatelj da bi ova sezona mogla, a duboko vjerujemo da će tako i biti, puno, puno bolja nego prošlogodišnja – kaže direktorica Turističke zajednice grada Vodica Anita Franin Pečarica.

image
Anita Franin Pečarica: Ima razloga za optimizam
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Dodaje da veći hoteli poput "Olympije" i "Olympije Sky" odavno rade, svoja vrata otvorio je i hotel "Imperial" koji je bio u renoviranju, a očekuje se i skoro otvorenje hotela "Punta", koji je također u renoviranju.

– Polako svoja vrata otvaraju i manji hoteli te se veselimo tomu, a krenuo je polako i privatni smještaj. Na primjer, samo u privatnom smještaju u svibnju je ostvareno oko 1500 noćenja, što lani u istom mjesecu nije bio slučaj. Zapravo, ne može se uspoređivati jer gostiju tada nije ni bilo. Također moram naglasiti da se na tržište vraćaju privatni iznajmljivači koji su prošle godine zbog pandemije ili nekih drugih osobnih razloga otkazali djelatnost, a sad već imamo lagani porast ponovo prijavljenih tih istih kapaciteta. U konačnici vjerujem da neće biti velikih otkazivanja i pada kapaciteta u odnosu na godine prije korone – smatra Franin Pečarica.

'Inspirirano Faustom'

Dodaje da su ljudi željni putovanja, a kako bi turiste privukli da dođu baš u Vodice, Turistička zajednica je u sklopu projekta "IQM Destination" ili u prijevodu "Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji", početkom godine pokrenula jedan vrlo zanimljiv projekt pod nazivom "Inspirirano Faustom".

image
Vodice osjećaju puls turizma
Nikša Stipaničev/Cropix

– Upravo lik i um Fausta Vrančića su nas nadahnuli da pokrenemo ovaj projekt i zadovoljno mogu reći da imamo 18 partnera koji su se uključili u njegovu provedbu. Uključili su se hotelijeri ne samo sa smještajem nego i sa svojim wellnessom i spa uslugama gdje se koriste tretmani koji počivaju na autohtonim aromatičnim biljkama s našeg područja. Restorani su osmislili menije inspirirane hranom i namirnicama iz doba u kojem je živio Faust. Uspostavljena je suradnja s našim OPG-ovima koji uzgajaju domaće autohtone proizvode te tako našim turistima nudimo zdravu mediteransku hranu. Tu su i izleti našim akvatorijem koji uključuju i posjet otoku Prviću i Memorijalnom centru "Faust Vrančić". Projektom su obuhvaćene i biciklističke ture po vodičkom zaleđu u koje su uključene i naše kušaonice maslinova ulja i vina. U projekt su se uključili i naši lokalni obrtnici i kreativci koji su osmislili posebne rukotvorine i suvenire inspirirane Faustom. Mislimo da je to jedna lijepa zaokružena priča koja povezuje Faustovo vrijeme s današnjim, a u svakom segmentu Faustova djela, izumi i život imaju poveznicu s tom pričom – zaključila je Franin Pečarica.

18. travanj 2024 08:16