StoryEditorOCM
Županijaprogram razmjene mladih

Troje mladih Europljana stiglo na tromjesečno stažiranje u Šibensko-kninsku županiju: Dobivat će 400 eura, stan i plaćen tečaj hrvatskog jezika

Piše Katarina Rudan
1. travnja 2019. - 15:49

Na profesionalno i jezično usavršavanje u Šibenik su stigli Belgijac Robin Goujard, diplomirani ekonomist turističkog menadžmenta koji će stažiranje obavljati u Nacionalnom parku "Krka", Španjolka Ana Ferrandez Lopez, prvostupnica komparativne književnosti koja će svoje stažiranje obavljati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić Šibenik i Dan Inulescu, diplomirani ekonomist iz Rumunjske, koji će svoje profesionalno usavršavanje odraditi u Turističkoj zajednici grada Šibenika.

Mladi Europljani u Šibeniku će provesti tri mjeseca zahvaljujuči programu razmjene mladih Skupštine europskih regija pod nazivom Eurodyssee u kojeg se Šibensko-kninska županija uključila još 2012. godine.

 

 

- Zadovoljstvo nam je i ove godine primiti mlade ljude iz europskih zemalja kroz projekt "Eurodyssee" i moram reći da smo sve ove godine imali jako dobra iskustva te vjerujemo da će tako biti i ove godine. Oni će paralelno s profesionalnim i jezičnim usavršavanjem pohađati tečaj hrvatskog jezika u Pučkom otvorenom učilištu Libar u Šibeniku te će im po završetku tečaja biti uručene diplome. Također će u organizaciji Županije sudjelovati u brojnim kulturnim aktivnostima, upoznavati kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu naše županije, među ostalim je u ponedjeljak rekao šibensko-kninski župan Goran Pauk, na prijemu i predstavljanju mladih Europljana te im poželio ugodan boravak u županiji.

Svih troje su prvi put u Hrvatskoj i prema onomu što su rekli kratko se predstavljajući prvi dojmovi su više nego pozitivni Primanju su bili nazočni i predstavnici ustanova u kojima će Robin, Ana i Dan provesti tri mjeseca te su na taj način omogućili da se program "Eurodyssee" nastavi realizirati.

 

 

- Stigao sam prije dva dana u Šibenik i uspio sam veći dio grada obići. Katedralom sam oduševljen, kao i svim ostalim što sam vidio u starom dijelu grada, jako mi se sviđa i sretan sam što ću pvdje provesti iduća tri mjeseca, rekao je Dan Inulescu.

Inače, od prosinca 2012. godine, kad je Šibensko-kninska županija postala aktivni sudionik programa "Eurodyssee",na tromjesečno stažiranje primila je 18 mladih ljudi iz različitih europskih zemalja, a na šestomjesečna stažiranja u inozemstvo poslala 17 mladih s područja Šibensko-kninske županije. Podsjetimo da svaka regija koja je aktivni sudionik programa "Eurodyssee" mora imati budžet iz kojeg će financirati troškove boravka stažista i ta su sredstva osigurana u županijskom proračunu. Kad naši mladi odlaze u druge regije troškovi njihovog boravka idu na teret regije koja ih prima. Iz županijske blagajne stažistima se plaća stanarina, tečaj hrvatskog jezika i daje im se mjesečna naknada za rad u iznosu od 400 eura.

 

 

- Svaki ili svaki drugi tjedan za njih organiziramo i kulturne aktivnosti a to podrazumijeva odlazak na izlete, posjet nacionalnim parkovima, na otoke Žirje, Prvić, Zlarin te u neka mjesta u županiji. Želimo da upoznaju našu regiju, našu županiju, da oplemenimo njihov boravak, da se osjećaju ugodno te da im boravak, osim profesionalnog dijela, bude zanimljiv i poučan, rekla nam je Lucija Aužina, viša savjetnica za gospodarstvo u Šibensko-kninskoj županiji.









 

03. srpanj 2024 05:11