stdClass Object ( [id] => 1027346 [title] => Tomislav Jukić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu: U ovom trenutku treba nam deset liječnika, a javio se jedan! [alias] => tomislav-jukic-ravnatelj-zupanijskog-zavoda-za-hitnu-medicinu-u-ovom-trenutku-treba-nam-deset-lijecnika-a-javio-se-jedan [catid] => 332 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, kao i ostale zdravstvene ustanove, imao je važnu ulogu u vrijeme epidemije koronavirusa i uspješno ju je odradio. Zbog toga nije trpio, niti je smio trpjeti njihov redovni posao hitnih intervencija. Danas, kad sve postaje „novo normalno“, našli su se pred novim izazovima. A oni, pak, sa sobom donose i određene probleme čije rješavanje zahtijeva nove napore za dobru organizaciju rada, ali i dodatna financijska sredstva. Razgovor s ravnateljem te zdravstvene ustanove, Tomislavom Jukićem, stoga smo počeli osvrnuvši se na rad u vrijeme korone.
- Naša ravnateljica i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba Bujević pozvala je ravnatelje zavoda za hitnu medicinu još sredinom veljače na sastanak u Zagreb. Dobili smo tada naputke i s pripremama počeli puno ranije nego druge zdravstvene ustanove u smislu organizacije rada službe u slučaju pojave epidemije COVID-19, koja se, nažalost, dogodila i nama. Počeli smo tada i s nabavom zaštitne opreme za sve naše ispostave koja se u tom trenutku mogla nabaviti na tržištu te educirali djelatnike, tako da danas mogu reći da smo tu novu i nepoznatu situaciju dočekali spremni. Ujedno je to iziskivalo i veliko financijsko opterećenje ne samo za naš zavod, nego i za sve zavode u Hrvatskoj, jer je cijena zaštitne opreme višestruko skočila.

Dodatni timovi

Jeste li formirali, uvjetno rečeno, specijalizirane timove za slučaj COVID-19 ili ste se organizirali na neki drugi način?

- Da, jesmo. To nas je dodatno opteretilo u obavljanju redovnog posla, jer hitnih intervencija je bilo i dalje, mimo korone. Naime, prema odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, zavodi za hitnu medicinu dobili su naputak da se povežu i preuzmu organizaciju sanitetskih timova od domova zdravlja. Konkretno, na području naše županije sanitetski timovi domova zdravlja u Drnišu, Kninu i Šibeniku „uskakali“ su Zavodu za hitnu medicinu prilikom prijevoza pozitivnih ili pacijenata sumnjivih na koronu. Poznato je da smo na otoku Murteru imali žarište i tu smo obavili veliki broj prijevoza. Poslije se u nešto manjem opsegu pojavilo žarište u kninskoj bolnici i okolici Knina, ali zadnjih dvadesetak dana, hvala Bogu, nemamo registriranih prijevoza takve vrste. Pomalo se vraćamo u normalu, ali još uvijek imamo isti režim rada, odnosno rad u smjenama u trajanju od 24 sata, jer još nije proglašen kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.


Epidemija je poremetila sve, to nam je jasno. Prijašnjih se godina Zavod za hitnu medicinu još u ožujku ili travnju pripremao za turističku sezonu u smislu osiguravanja dodatnih timova hitne medicine. Evo nas u drugoj polovici lipnja. Što je s pripremama?
- Točno je. Uvijek bismo tijekom ožujka i travnja dobili naputak Ministarstva zdravstva o pripremama za turističku sezonu i imali mjesec i pol do dva vremena da se pripremimo u smislu kadroviranja, nabave dodatne opreme i opremanja prostora u kojima bi dodatni timovi radili. Ove godine naputak je došao prije nepunih mjesec dana, a bilo je upitno, s obzirom na stanje u turizmu, hoće li uopće biti potrebno organizirati rad dodatnih timova. Na kraju, resorno ministarstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odlučili su da ipak idemo s dodatnim timovima. Zadatak je našeg zavoda organizirati dodatni tim za dionicu autoceste koja prolazi kroz našu županiju, koji će biti stacioniran u Skradinu, a timove T2 koji se nalaze u Tisnom nadopuniti liječnicima i time oni prelaze u timove T1. Što se tiče vozila i opreme, tu nemamo nikakvih problema, ali je veliki problem osigurati dodatni liječnički kadar jer ga na tržištu rada nema.

Odlazak liječnika

Dakle, opet ste suočeni s istim problemom kao i prethodnih godina. Kakvo je uopće stanje s kadrovima u županijskom Zavodu za hitnu medicinu?
- Problem je ove godine, slobodno ću reći, eskalirao, za razliku od prethodnih kad smo uspijevali popuniti timove ili vlastitim kadrom ili kadrovima iz susjednih županija. Prvenstveno Ličko-senjske i Zadarske županije, i to na način da bi naši liječnici dodatne smjene odradili u njihovim županijama, a njihovi u našoj. Međutim, ove godine na raspisani natječaj javio se samo jedan liječnik, a tražili smo ih osmero. Zapravo, mi u kontinuitetu imamo otvorene natječaje za prijem liječnika opće medicine. Uz to, četvero naših liječnika odlazi na specijalizaciju, tako da ćemo imati manjak kadra i u redovnom radu. U ovom trenutku mi bismo mogli zaposliti deset liječnika, kako bismo popunili postojeću mrežu hitne medicine koja je standardna tijekom cijele godine i osigurali dodatne timove. Kod nas nema radnih mjesta koja mogu ostati upražnjena bilo da se radi o liječniku, medicinskom tehničaru ili sestri ili vozaču. Tko god, uvjetno rečeno, ispadne „iz strija“, njegovo radno mjesto mora biti popunjeno. Kad je riječ o liječničkom kadru, u Zavodu uglavnom rade mladi liječnici koji s fakulteta dolaze u timove i vrlo brzo odlaze na specijalizacije u zdravstvene ustanove diljem Hrvatske. Kod nas se zadržavaju nekoliko mjeseci do maksimalno godinu dana. Zbog toga postojeći liječnički kadar mora raditi više, a to znači da imamo velik broj prekovremenih sati, što je u konačnici dodatno financijsko opterećenje. Što se tiče medicinskih sestara i vozača, za sada nemamo nekih velikih problema.


Koliko je zaposlenih u Zavodu?
- Sada imamo 127 ukupno zaposlenih, a ako uspijemo popuniti timove za ljetnu sezonu, bit će ih oko 150. Među zaposlenima je 31 liječnik, 57 medicinskih sestara i tehničara, 26 vozača, a ostalo je administrativno osoblje. Podsjetit ću da prema mreži hitne medicine, koja je donesena u lipnju 2016. godine, naš zavod ima ispostave u Kninu, Drnišu, Tisnom, Vodicama i Primoštenu te Šibeniku, koji se smatra središnjom ispostavom i u kojoj je i najveći broj zaposlenih. U svakoj od ispostava imamo po jedan tim koji radi 24 sata dnevno, a u Šibeniku su uvijek na raspolaganju dva tima.

Financijski problemi

S obzirom na to da ste imali neplaniranih izdataka zbog epidemije COVID-19, navodite i financijsko opterećenje zbog prekovremenih sati, a tu je i financiranje dodatnih timova u sezoni, znači li to da se Zavod nalazi u financijskim problemima?
- Od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobivamo određena sredstva prema mreži hitne medicine i prijavi djelatnika koje zapošljavamo. Ta sredstva donekle pokriju plaće, ali kolektivni ugovor nas obvezuje isplatiti regrese za godišnji odmor, jubilarne nagrade, božićnice i ostalo koje zdravstvenim ustanovama nitko ne pokriva. Naime, država sa sindikatima dogovori određena prava i obveze, a na ustanovama je da osiguraju taj novac. To je nešto što nas puno opterećuje, jer činjenica je da mi na tržištu ne zarađujemo. Određena dodatna sredstva dobivamo od Županije, a imamo i takozvana decentralizirana sredstva koja država „spušta“ prema jedinicama regionalne samouprave, a ona se raspoređuju po zdravstvenim ustanovama. Taj je novac namjenski i koristi se za kupnju vozila i medicinske opreme. Ali, sve je to nedostatno. Troškovi višestruko rastu tijekom turističke sezone kad je intervencija puno, puno više. Naravno, u normalnim turističkim godinama. Na primjer, dodatni tim koji u sezoni bude stacioniran u Skradinu najviše intervencija ima u Nacionalnom parku Krka, u kojem bude na tisuće i tisuće ljudi dnevno. Do sada nas je Javna ustanova NP „Krka“ subvencionirala s 40.000 kuna, ali kad vidimo koliko drugi nacionalni parkovi, poput Plitvičkih jezera, izdvajaju za potrebe hitne medicine, ovaj iznos je zaista malen. Proteklih osam godina obavljamo razgovore i s jedinicama lokalne samouprave koje imaju jak turizam o pitanju sufinanciranja dodatnih timova, ali malo je tu razumijevanja. Moram istaknuti Grad Vodice kao svijetli primjer koji je prepoznao ulogu hitne medicine i koji izdašno sufinancira svoje timove, u malom iznosu to čini i Općina Tribunj te Općina Rogoznica u nešto većem. Ostali su se oglušili na sve apele, a svatko traži da u njihovu mjestu bude tim hitne medicine, jer i to podiže kvalitetu turističke destinacije. Zbog svega toga - kako se kolokvijalno kaže - „krpamo kraj s krajem“ i ako godinu uspijemo okončati bez nekoga velikoga gubitka, ako smo blizu nule, onda smo sretni.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će nas liječiti? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => tko će nas liječiti? 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-19 06:09:50 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Katarina Rudan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-19 09:44:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-06-19 09:44:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 189 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 332 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenske županije [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik, šibenska županija [secure] => 0 [page_title] => Županija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13900566.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13058424.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13058378.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13058408.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/10981187.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/10872006.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13900586.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13900584.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13900574.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13900564.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13642462.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/19\/13642426.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Niksa Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Sibenik, 260220.
\nOB Sibenik
\nZupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
","Sibenik, 260220.
\nOB Sibenik
\nZupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
","Sibenik, 260220.
\nOB Sibenik
\nZupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
","Sibenik, 060319.
\nZupan Goran Pauk urucio je kljuceve novog vozila Hitne medicinske pomoci, specijalno kupljenog za koristenje u centru grada malih gabarita jedinog takvog u Hrvtaskoj ravnatelju Tomi Jukicu.
","Sibenik, 190319.
\nReportaza o stanju u zdravstvu Sibenika
\nNa fotografiji: zgrada Poliklinike gdje ce biti novi magnet
","Sibenik, 160620.
\nTomislav Jukic, ravatelj Zavoda za hitnu medicinu Sibensko-kninske zupanije.
","","","Sibenik, 160620.
\nTomislav Jukic, ravatelj Zavoda za hitnu medicinu Sibensko-kninske zupanije.
","Sibenik, 130520.
\nOd Koronavirusa zarazena jedna sticenica Cvjetnog doma, doma za starije i nemocne.
\nNa fotografiji: Zdravstveni djelatnici odvoze sticenicu iz doma.
","Sibenik, 130520.
\nOd Koronavirusa zarazena jedna sticenica Cvjetnog doma, doma za starije i nemocne.
\nNa fotografiji: Zdravstveni djelatnici odvoze sticenicu iz doma.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13900566_1280.jpg":"1280x1280","k_13900566_1024.jpg":"1024x1024","k_13900566_640.jpg":"640x640","k_13900566_480.jpg":"480x480","k_13900566_340.jpg":"340x340","k_13900566_220.jpg":"220x220","o_13900566_1280.jpg":"1280x853","o_13900566_1024.jpg":"1024x682","o_13900566_640.jpg":"640x426","o_13900566_480.jpg":"480x320","o_13900566_340.jpg":"340x226","o_13900566_220.jpg":"220x146","h_13900566_1280.jpg":"1280x854","h_13900566_1024.jpg":"1024x683","h_13900566_640.jpg":"640x427","h_13900566_480.jpg":"480x320","h_13900566_340.jpg":"340x227","h_13900566_220.jpg":"220x147","pp_13900566_1280.jpg":"1006x1280","pp_13900566_1024.jpg":"805x1024","pp_13900566_640.jpg":"503x640","pp_13900566_480.jpg":"377x480","pp_13900566_340.jpg":"267x340","pp_13900566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13058424_1280.jpg":"1280x1280","k_13058424_1024.jpg":"1024x1024","k_13058424_640.jpg":"640x640","k_13058424_480.jpg":"480x480","k_13058424_340.jpg":"340x340","k_13058424_220.jpg":"220x220","o_13058424_1280.jpg":"1280x853","o_13058424_1024.jpg":"1024x682","o_13058424_640.jpg":"640x426","o_13058424_480.jpg":"480x320","o_13058424_340.jpg":"340x226","o_13058424_220.jpg":"220x146","h_13058424_1280.jpg":"1280x854","h_13058424_1024.jpg":"1024x683","h_13058424_640.jpg":"640x427","h_13058424_480.jpg":"480x320","h_13058424_340.jpg":"340x227","h_13058424_220.jpg":"220x147","pp_13058424_1280.jpg":"1006x1280","pp_13058424_1024.jpg":"805x1024","pp_13058424_640.jpg":"503x640","pp_13058424_480.jpg":"377x480","pp_13058424_340.jpg":"267x340","pp_13058424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13058378_1280.jpg":"1280x1280","k_13058378_1024.jpg":"1024x1024","k_13058378_640.jpg":"640x640","k_13058378_480.jpg":"480x480","k_13058378_340.jpg":"340x340","k_13058378_220.jpg":"220x220","o_13058378_1280.jpg":"1280x853","o_13058378_1024.jpg":"1024x682","o_13058378_640.jpg":"640x426","o_13058378_480.jpg":"480x320","o_13058378_340.jpg":"340x226","o_13058378_220.jpg":"220x146","h_13058378_1280.jpg":"1280x854","h_13058378_1024.jpg":"1024x683","h_13058378_640.jpg":"640x427","h_13058378_480.jpg":"480x320","h_13058378_340.jpg":"340x227","h_13058378_220.jpg":"220x147","pp_13058378_1280.jpg":"1006x1280","pp_13058378_1024.jpg":"805x1024","pp_13058378_640.jpg":"503x640","pp_13058378_480.jpg":"377x480","pp_13058378_340.jpg":"267x340","pp_13058378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13058408_1280.jpg":"1280x1280","k_13058408_1024.jpg":"1024x1024","k_13058408_640.jpg":"640x640","k_13058408_480.jpg":"480x480","k_13058408_340.jpg":"340x340","k_13058408_220.jpg":"220x220","o_13058408_1280.jpg":"1280x853","o_13058408_1024.jpg":"1024x682","o_13058408_640.jpg":"640x426","o_13058408_480.jpg":"480x320","o_13058408_340.jpg":"340x226","o_13058408_220.jpg":"220x146","h_13058408_1280.jpg":"1280x854","h_13058408_1024.jpg":"1024x683","h_13058408_640.jpg":"640x427","h_13058408_480.jpg":"480x320","h_13058408_340.jpg":"340x227","h_13058408_220.jpg":"220x147","pp_13058408_1280.jpg":"1006x1280","pp_13058408_1024.jpg":"805x1024","pp_13058408_640.jpg":"503x640","pp_13058408_480.jpg":"377x480","pp_13058408_340.jpg":"267x340","pp_13058408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1877x1224","k_10981187_1280.jpg":"1280x1280","k_10981187_1024.jpg":"1024x1024","k_10981187_640.jpg":"640x640","k_10981187_480.jpg":"480x480","k_10981187_340.jpg":"340x340","k_10981187_220.jpg":"220x220","o_10981187_1280.jpg":"1280x834","o_10981187_1024.jpg":"1024x667","o_10981187_640.jpg":"640x417","o_10981187_480.jpg":"480x313","o_10981187_340.jpg":"340x221","o_10981187_220.jpg":"220x143","h_10981187_1280.jpg":"1280x854","h_10981187_1024.jpg":"1024x683","h_10981187_640.jpg":"640x427","h_10981187_480.jpg":"480x320","h_10981187_340.jpg":"340x227","h_10981187_220.jpg":"220x147","pp_10981187_1280.jpg":"1006x1280","pp_10981187_1024.jpg":"805x1024","pp_10981187_640.jpg":"503x640","pp_10981187_480.jpg":"377x480","pp_10981187_340.jpg":"267x340","pp_10981187_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_10872006_1280.jpg":"1280x1280","k_10872006_1024.jpg":"1024x1024","k_10872006_640.jpg":"640x640","k_10872006_480.jpg":"480x480","k_10872006_340.jpg":"340x340","k_10872006_220.jpg":"220x220","o_10872006_1280.jpg":"1280x851","o_10872006_1024.jpg":"1024x681","o_10872006_640.jpg":"640x425","o_10872006_480.jpg":"480x319","o_10872006_340.jpg":"340x226","o_10872006_220.jpg":"220x146","h_10872006_1280.jpg":"1280x854","h_10872006_1024.jpg":"1024x683","h_10872006_640.jpg":"640x427","h_10872006_480.jpg":"480x320","h_10872006_340.jpg":"340x227","h_10872006_220.jpg":"220x147","pp_10872006_1280.jpg":"1006x1280","pp_10872006_1024.jpg":"805x1024","pp_10872006_640.jpg":"503x640","pp_10872006_480.jpg":"377x480","pp_10872006_340.jpg":"267x340","pp_10872006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1237","k_13900586_1280.jpg":"1280x1280","k_13900586_1024.jpg":"1024x1024","k_13900586_640.jpg":"640x640","k_13900586_480.jpg":"480x480","k_13900586_340.jpg":"340x340","k_13900586_220.jpg":"220x220","o_13900586_1280.jpg":"1280x824","o_13900586_1024.jpg":"1024x659","o_13900586_640.jpg":"640x412","o_13900586_480.jpg":"480x309","o_13900586_340.jpg":"340x219","o_13900586_220.jpg":"220x141","h_13900586_1280.jpg":"1280x854","h_13900586_1024.jpg":"1024x683","h_13900586_640.jpg":"640x427","h_13900586_480.jpg":"480x320","h_13900586_340.jpg":"340x227","h_13900586_220.jpg":"220x147","pp_13900586_1280.jpg":"1006x1280","pp_13900586_1024.jpg":"805x1024","pp_13900586_640.jpg":"503x640","pp_13900586_480.jpg":"377x480","pp_13900586_340.jpg":"267x340","pp_13900586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13900584_1280.jpg":"1280x1280","k_13900584_1024.jpg":"1024x1024","k_13900584_640.jpg":"640x640","k_13900584_480.jpg":"480x480","k_13900584_340.jpg":"340x340","k_13900584_220.jpg":"220x220","o_13900584_1280.jpg":"1280x853","o_13900584_1024.jpg":"1024x682","o_13900584_640.jpg":"640x426","o_13900584_480.jpg":"480x320","o_13900584_340.jpg":"340x226","o_13900584_220.jpg":"220x146","h_13900584_1280.jpg":"1280x854","h_13900584_1024.jpg":"1024x683","h_13900584_640.jpg":"640x427","h_13900584_480.jpg":"480x320","h_13900584_340.jpg":"340x227","h_13900584_220.jpg":"220x147","pp_13900584_1280.jpg":"1006x1280","pp_13900584_1024.jpg":"805x1024","pp_13900584_640.jpg":"503x640","pp_13900584_480.jpg":"377x480","pp_13900584_340.jpg":"267x340","pp_13900584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1203","k_13900574_1280.jpg":"1280x1280","k_13900574_1024.jpg":"1024x1024","k_13900574_640.jpg":"640x640","k_13900574_480.jpg":"480x480","k_13900574_340.jpg":"340x340","k_13900574_220.jpg":"220x220","o_13900574_1280.jpg":"1280x802","o_13900574_1024.jpg":"1024x641","o_13900574_640.jpg":"640x401","o_13900574_480.jpg":"480x300","o_13900574_340.jpg":"340x213","o_13900574_220.jpg":"220x137","h_13900574_1280.jpg":"1280x854","h_13900574_1024.jpg":"1024x683","h_13900574_640.jpg":"640x427","h_13900574_480.jpg":"480x320","h_13900574_340.jpg":"340x227","h_13900574_220.jpg":"220x147","pp_13900574_1280.jpg":"1006x1280","pp_13900574_1024.jpg":"805x1024","pp_13900574_640.jpg":"503x640","pp_13900574_480.jpg":"377x480","pp_13900574_340.jpg":"267x340","pp_13900574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","k_13900564_1280.jpg":"1280x1280","k_13900564_1024.jpg":"1024x1024","k_13900564_640.jpg":"640x640","k_13900564_480.jpg":"480x480","k_13900564_340.jpg":"340x340","k_13900564_220.jpg":"220x220","o_13900564_1280.jpg":"1280x834","o_13900564_1024.jpg":"1024x667","o_13900564_640.jpg":"640x417","o_13900564_480.jpg":"480x313","o_13900564_340.jpg":"340x221","o_13900564_220.jpg":"220x143","h_13900564_1280.jpg":"1280x854","h_13900564_1024.jpg":"1024x683","h_13900564_640.jpg":"640x427","h_13900564_480.jpg":"480x320","h_13900564_340.jpg":"340x227","h_13900564_220.jpg":"220x147","pp_13900564_1280.jpg":"1006x1280","pp_13900564_1024.jpg":"805x1024","pp_13900564_640.jpg":"503x640","pp_13900564_480.jpg":"377x480","pp_13900564_340.jpg":"267x340","pp_13900564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_13642462_1280.jpg":"1280x1280","k_13642462_1024.jpg":"1024x1024","k_13642462_640.jpg":"640x640","k_13642462_480.jpg":"480x480","k_13642462_340.jpg":"340x340","k_13642462_220.jpg":"220x220","o_13642462_1280.jpg":"1280x854","o_13642462_1024.jpg":"1024x683","o_13642462_640.jpg":"640x427","o_13642462_480.jpg":"480x320","o_13642462_340.jpg":"340x227","o_13642462_220.jpg":"220x146","h_13642462_1280.jpg":"1280x854","h_13642462_1024.jpg":"1024x683","h_13642462_640.jpg":"640x427","h_13642462_480.jpg":"480x320","h_13642462_340.jpg":"340x227","h_13642462_220.jpg":"220x147","pp_13642462_1280.jpg":"1006x1280","pp_13642462_1024.jpg":"805x1024","pp_13642462_640.jpg":"503x640","pp_13642462_480.jpg":"377x480","pp_13642462_340.jpg":"267x340","pp_13642462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_13642426_1280.jpg":"1280x1280","k_13642426_1024.jpg":"1024x1024","k_13642426_640.jpg":"640x640","k_13642426_480.jpg":"480x480","k_13642426_340.jpg":"340x340","k_13642426_220.jpg":"220x220","o_13642426_1280.jpg":"1280x854","o_13642426_1024.jpg":"1024x683","o_13642426_640.jpg":"640x427","o_13642426_480.jpg":"480x320","o_13642426_340.jpg":"340x227","o_13642426_220.jpg":"220x146","h_13642426_1280.jpg":"1280x854","h_13642426_1024.jpg":"1024x683","h_13642426_640.jpg":"640x427","h_13642426_480.jpg":"480x320","h_13642426_340.jpg":"340x227","h_13642426_220.jpg":"220x147","pp_13642426_1280.jpg":"1006x1280","pp_13642426_1024.jpg":"805x1024","pp_13642426_640.jpg":"503x640","pp_13642426_480.jpg":"377x480","pp_13642426_340.jpg":"267x340","pp_13642426_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7635205 Threads: 5 Questions: 1552335509 Slow queries: 4730317 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111247704 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) ) [link] => /sibenik/vijesti/zupanija/tomislav-jukic-ravnatelj-zupanijskog-zavoda-za-hitnu-medicinu-u-ovom-trenutku-treba-nam-deset-lijecnika-a-javio-se-jedan-1027346 [printLink] => /sibenik/vijesti/zupanija/tomislav-jukic-ravnatelj-zupanijskog-zavoda-za-hitnu-medicinu-u-ovom-trenutku-treba-nam-deset-lijecnika-a-javio-se-jedan-1027346?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 337124 [name] => Tomislav Jukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-jukic [link] => /tag/tomislav-jukic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 428924 [name] => hitna medicina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hitna-medicina [link] => /tag/hitna-medicina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će nas liječiti? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tomislav Jukić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu: U ovom trenutku treba nam deset liječnika, a javio se jedan! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-16-08-59-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13900566.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13900566.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13058424.jpg [title] => Sibenik, 260220.
OB Sibenik
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
Niksa Stipanicev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13058378.jpg [title] => Sibenik, 260220.
OB Sibenik
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
Niksa Stipanicev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13058408.jpg [title] => Sibenik, 260220.
OB Sibenik
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
Niksa Stipanicev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/10981187.jpg [title] => Sibenik, 060319.
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve novog vozila Hitne medicinske pomoci, specijalno kupljenog za koristenje u centru grada malih gabarita jedinog takvog u Hrvtaskoj ravnatelju Tomi Jukicu.
Niksa Stipanicev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/10872006.jpg [title] => Sibenik, 190319.
Reportaza o stanju u zdravstvu Sibenika
Na fotografiji: zgrada Poliklinike gdje ce biti novi magnet
Niksa Stipanicev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13900586.jpg [title] => Sibenik, 160620.
Tomislav Jukic, ravatelj Zavoda za hitnu medicinu Sibensko-kninske zupanije.
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13900584.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13900574.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13900564.jpg [title] => Sibenik, 160620.
Tomislav Jukic, ravatelj Zavoda za hitnu medicinu Sibensko-kninske zupanije.
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13642462.jpg [title] => Sibenik, 130520.
Od Koronavirusa zarazena jedna sticenica Cvjetnog doma, doma za starije i nemocne.
Na fotografiji: Zdravstveni djelatnici odvoze sticenicu iz doma.
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/19/13642426.jpg [title] => Sibenik, 130520.
Od Koronavirusa zarazena jedna sticenica Cvjetnog doma, doma za starije i nemocne.
Na fotografiji: Zdravstveni djelatnici odvoze sticenicu iz doma.
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, kao i ostale zdravstvene ustanove, imao je važnu ulogu u vrijeme epidemije koronavirusa i uspješno ju je odradio. Zbog toga nije trpio, niti je smio trpjeti njihov redovni posao hitnih intervencija. Danas, kad sve postaje „novo normalno“, našli su se pred novim izazovima. A oni, pak, sa sobom donose i određene probleme čije rješavanje zahtijeva nove napore za dobru organizaciju rada, ali i dodatna financijska sredstva. Razgovor s ravnateljem te zdravstvene ustanove, Tomislavom Jukićem, stoga smo počeli osvrnuvši se na rad u vrijeme korone.
- Naša ravnateljica i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba Bujević pozvala je ravnatelje zavoda za hitnu medicinu još sredinom veljače na sastanak u Zagreb. Dobili smo tada naputke i s pripremama počeli puno ranije nego druge zdravstvene ustanove u smislu organizacije rada službe u slučaju pojave epidemije COVID-19, koja se, nažalost, dogodila i nama. Počeli smo tada i s nabavom zaštitne opreme za sve naše ispostave koja se u tom trenutku mogla nabaviti na tržištu te educirali djelatnike, tako da danas mogu reći da smo tu novu i nepoznatu situaciju dočekali spremni. Ujedno je to iziskivalo i veliko financijsko opterećenje ne samo za naš zavod, nego i za sve zavode u Hrvatskoj, jer je cijena zaštitne opreme višestruko skočila.

Dodatni timovi

Jeste li formirali, uvjetno rečeno, specijalizirane timove za slučaj COVID-19 ili ste se organizirali na neki drugi način?

- Da, jesmo. To nas je dodatno opteretilo u obavljanju redovnog posla, jer hitnih intervencija je bilo i dalje, mimo korone. Naime, prema odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, zavodi za hitnu medicinu dobili su naputak da se povežu i preuzmu organizaciju sanitetskih timova od domova zdravlja. Konkretno, na području naše županije sanitetski timovi domova zdravlja u Drnišu, Kninu i Šibeniku „uskakali“ su Zavodu za hitnu medicinu prilikom prijevoza pozitivnih ili pacijenata sumnjivih na koronu. Poznato je da smo na otoku Murteru imali žarište i tu smo obavili veliki broj prijevoza. Poslije se u nešto manjem opsegu pojavilo žarište u kninskoj bolnici i okolici Knina, ali zadnjih dvadesetak dana, hvala Bogu, nemamo registriranih prijevoza takve vrste. Pomalo se vraćamo u normalu, ali još uvijek imamo isti režim rada, odnosno rad u smjenama u trajanju od 24 sata, jer još nije proglašen kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.


Epidemija je poremetila sve, to nam je jasno. Prijašnjih se godina Zavod za hitnu medicinu još u ožujku ili travnju pripremao za turističku sezonu u smislu osiguravanja dodatnih timova hitne medicine. Evo nas u drugoj polovici lipnja. Što je s pripremama?
- Točno je. Uvijek bismo tijekom ožujka i travnja dobili naputak Ministarstva zdravstva o pripremama za turističku sezonu i imali mjesec i pol do dva vremena da se pripremimo u smislu kadroviranja, nabave dodatne opreme i opremanja prostora u kojima bi dodatni timovi radili. Ove godine naputak je došao prije nepunih mjesec dana, a bilo je upitno, s obzirom na stanje u turizmu, hoće li uopće biti potrebno organizirati rad dodatnih timova. Na kraju, resorno ministarstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odlučili su da ipak idemo s dodatnim timovima. Zadatak je našeg zavoda organizirati dodatni tim za dionicu autoceste koja prolazi kroz našu županiju, koji će biti stacioniran u Skradinu, a timove T2 koji se nalaze u Tisnom nadopuniti liječnicima i time oni prelaze u timove T1. Što se tiče vozila i opreme, tu nemamo nikakvih problema, ali je veliki problem osigurati dodatni liječnički kadar jer ga na tržištu rada nema.

Odlazak liječnika

Dakle, opet ste suočeni s istim problemom kao i prethodnih godina. Kakvo je uopće stanje s kadrovima u županijskom Zavodu za hitnu medicinu?
- Problem je ove godine, slobodno ću reći, eskalirao, za razliku od prethodnih kad smo uspijevali popuniti timove ili vlastitim kadrom ili kadrovima iz susjednih županija. Prvenstveno Ličko-senjske i Zadarske županije, i to na način da bi naši liječnici dodatne smjene odradili u njihovim županijama, a njihovi u našoj. Međutim, ove godine na raspisani natječaj javio se samo jedan liječnik, a tražili smo ih osmero. Zapravo, mi u kontinuitetu imamo otvorene natječaje za prijem liječnika opće medicine. Uz to, četvero naših liječnika odlazi na specijalizaciju, tako da ćemo imati manjak kadra i u redovnom radu. U ovom trenutku mi bismo mogli zaposliti deset liječnika, kako bismo popunili postojeću mrežu hitne medicine koja je standardna tijekom cijele godine i osigurali dodatne timove. Kod nas nema radnih mjesta koja mogu ostati upražnjena bilo da se radi o liječniku, medicinskom tehničaru ili sestri ili vozaču. Tko god, uvjetno rečeno, ispadne „iz strija“, njegovo radno mjesto mora biti popunjeno. Kad je riječ o liječničkom kadru, u Zavodu uglavnom rade mladi liječnici koji s fakulteta dolaze u timove i vrlo brzo odlaze na specijalizacije u zdravstvene ustanove diljem Hrvatske. Kod nas se zadržavaju nekoliko mjeseci do maksimalno godinu dana. Zbog toga postojeći liječnički kadar mora raditi više, a to znači da imamo velik broj prekovremenih sati, što je u konačnici dodatno financijsko opterećenje. Što se tiče medicinskih sestara i vozača, za sada nemamo nekih velikih problema.


Koliko je zaposlenih u Zavodu?
- Sada imamo 127 ukupno zaposlenih, a ako uspijemo popuniti timove za ljetnu sezonu, bit će ih oko 150. Među zaposlenima je 31 liječnik, 57 medicinskih sestara i tehničara, 26 vozača, a ostalo je administrativno osoblje. Podsjetit ću da prema mreži hitne medicine, koja je donesena u lipnju 2016. godine, naš zavod ima ispostave u Kninu, Drnišu, Tisnom, Vodicama i Primoštenu te Šibeniku, koji se smatra središnjom ispostavom i u kojoj je i najveći broj zaposlenih. U svakoj od ispostava imamo po jedan tim koji radi 24 sata dnevno, a u Šibeniku su uvijek na raspolaganju dva tima.

Financijski problemi

S obzirom na to da ste imali neplaniranih izdataka zbog epidemije COVID-19, navodite i financijsko opterećenje zbog prekovremenih sati, a tu je i financiranje dodatnih timova u sezoni, znači li to da se Zavod nalazi u financijskim problemima?
- Od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobivamo određena sredstva prema mreži hitne medicine i prijavi djelatnika koje zapošljavamo. Ta sredstva donekle pokriju plaće, ali kolektivni ugovor nas obvezuje isplatiti regrese za godišnji odmor, jubilarne nagrade, božićnice i ostalo koje zdravstvenim ustanovama nitko ne pokriva. Naime, država sa sindikatima dogovori određena prava i obveze, a na ustanovama je da osiguraju taj novac. To je nešto što nas puno opterećuje, jer činjenica je da mi na tržištu ne zarađujemo. Određena dodatna sredstva dobivamo od Županije, a imamo i takozvana decentralizirana sredstva koja država „spušta“ prema jedinicama regionalne samouprave, a ona se raspoređuju po zdravstvenim ustanovama. Taj je novac namjenski i koristi se za kupnju vozila i medicinske opreme. Ali, sve je to nedostatno. Troškovi višestruko rastu tijekom turističke sezone kad je intervencija puno, puno više. Naravno, u normalnim turističkim godinama. Na primjer, dodatni tim koji u sezoni bude stacioniran u Skradinu najviše intervencija ima u Nacionalnom parku Krka, u kojem bude na tisuće i tisuće ljudi dnevno. Do sada nas je Javna ustanova NP „Krka“ subvencionirala s 40.000 kuna, ali kad vidimo koliko drugi nacionalni parkovi, poput Plitvičkih jezera, izdvajaju za potrebe hitne medicine, ovaj iznos je zaista malen. Proteklih osam godina obavljamo razgovore i s jedinicama lokalne samouprave koje imaju jak turizam o pitanju sufinanciranja dodatnih timova, ali malo je tu razumijevanja. Moram istaknuti Grad Vodice kao svijetli primjer koji je prepoznao ulogu hitne medicine i koji izdašno sufinancira svoje timove, u malom iznosu to čini i Općina Tribunj te Općina Rogoznica u nešto većem. Ostali su se oglušili na sve apele, a svatko traži da u njihovu mjestu bude tim hitne medicine, jer i to podiže kvalitetu turističke destinacije. Zbog svega toga - kako se kolokvijalno kaže - „krpamo kraj s krajem“ i ako godinu uspijemo okončati bez nekoga velikoga gubitka, ako smo blizu nule, onda smo sretni.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix
Sibenik, 260220.
OB Sibenik
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
Niksa Stipanicev/Cropix
Sibenik, 260220.
OB Sibenik
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
Niksa Stipanicev/Cropix
Sibenik, 260220.
OB Sibenik
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve dva nova vozila Hitne pomoci ravnatelju ZHM Tomislavu Jukicu, vozila vrijednosti oko 730 tisuca kuna namjenjena su ispostavana Hitne pomoci u Tisnom i Primostenu.
Niksa Stipanicev/Cropix
Sibenik, 060319.
Zupan Goran Pauk urucio je kljuceve novog vozila Hitne medicinske pomoci, specijalno kupljenog za koristenje u centru grada malih gabarita jedinog takvog u Hrvtaskoj ravnatelju Tomi Jukicu.
Niksa Stipanicev/Cropix
Sibenik, 190319.
Reportaza o stanju u zdravstvu Sibenika
Na fotografiji: zgrada Poliklinike gdje ce biti novi magnet
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media
Sibenik, 160620.
Tomislav Jukic, ravatelj Zavoda za hitnu medicinu Sibensko-kninske zupanije.
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media
Sibenik, 160620.
Tomislav Jukic, ravatelj Zavoda za hitnu medicinu Sibensko-kninske zupanije.
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media
Sibenik, 130520.
Od Koronavirusa zarazena jedna sticenica Cvjetnog doma, doma za starije i nemocne.
Na fotografiji: Zdravstveni djelatnici odvoze sticenicu iz doma.
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media
Sibenik, 130520.
Od Koronavirusa zarazena jedna sticenica Cvjetnog doma, doma za starije i nemocne.
Na fotografiji: Zdravstveni djelatnici odvoze sticenicu iz doma.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/zupanija/tomislav-jukic-ravnatelj-zupanijskog-zavoda-za-hitnu-medicinu-u-ovom-trenutku-treba-nam-deset-lijecnika-a-javio-se-jedan-1027346 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4530373c8226bbdffd619dd1d79c5ee272c2cb8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tomislav+Juki%C4%87%2C+ravnatelj+%C5%BEupanijskog+Zavoda+za+hitnu+medicinu%3A+U+ovom+trenutku+treba+nam+deset+lije%C4%8Dnika%2C+a+javio+se+jedan%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Ftomislav-jukic-ravnatelj-zupanijskog-zavoda-za-hitnu-medicinu-u-ovom-trenutku-treba-nam-deset-lijecnika-a-javio-se-jedan-1027346 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Ftomislav-jukic-ravnatelj-zupanijskog-zavoda-za-hitnu-medicinu-u-ovom-trenutku-treba-nam-deset-lijecnika-a-javio-se-jedan-1027346 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će nas liječiti? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Županijatko će nas liječiti?

Tomislav Jukić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu: U ovom trenutku treba nam deset liječnika, a javio se jedan!

Piše Katarina Rudan
19. lipnja 2020. - 11:44

 Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, kao i ostale zdravstvene ustanove, imao je važnu ulogu u vrijeme epidemije koronavirusa i uspješno ju je odradio. Zbog toga nije trpio, niti je smio trpjeti njihov redovni posao hitnih intervencija. Danas, kad sve postaje „novo normalno“, našli su se pred novim izazovima. A oni, pak, sa sobom donose i određene probleme čije rješavanje zahtijeva nove napore za dobru organizaciju rada, ali i dodatna financijska sredstva. Razgovor s ravnateljem te zdravstvene ustanove, Tomislavom Jukićem, stoga smo počeli osvrnuvši se na rad u vrijeme korone.
- Naša ravnateljica i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba Bujević pozvala je ravnatelje zavoda za hitnu medicinu još sredinom veljače na sastanak u Zagreb. Dobili smo tada naputke i s pripremama počeli puno ranije nego druge zdravstvene ustanove u smislu organizacije rada službe u slučaju pojave epidemije COVID-19, koja se, nažalost, dogodila i nama. Počeli smo tada i s nabavom zaštitne opreme za sve naše ispostave koja se u tom trenutku mogla nabaviti na tržištu te educirali djelatnike, tako da danas mogu reći da smo tu novu i nepoznatu situaciju dočekali spremni. Ujedno je to iziskivalo i veliko financijsko opterećenje ne samo za naš zavod, nego i za sve zavode u Hrvatskoj, jer je cijena zaštitne opreme višestruko skočila.

Dodatni timovi

Jeste li formirali, uvjetno rečeno, specijalizirane timove za slučaj COVID-19 ili ste se organizirali na neki drugi način?

- Da, jesmo. To nas je dodatno opteretilo u obavljanju redovnog posla, jer hitnih intervencija je bilo i dalje, mimo korone. Naime, prema odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, zavodi za hitnu medicinu dobili su naputak da se povežu i preuzmu organizaciju sanitetskih timova od domova zdravlja. Konkretno, na području naše županije sanitetski timovi domova zdravlja u Drnišu, Kninu i Šibeniku „uskakali“ su Zavodu za hitnu medicinu prilikom prijevoza pozitivnih ili pacijenata sumnjivih na koronu. Poznato je da smo na otoku Murteru imali žarište i tu smo obavili veliki broj prijevoza. Poslije se u nešto manjem opsegu pojavilo žarište u kninskoj bolnici i okolici Knina, ali zadnjih dvadesetak dana, hvala Bogu, nemamo registriranih prijevoza takve vrste. Pomalo se vraćamo u normalu, ali još uvijek imamo isti režim rada, odnosno rad u smjenama u trajanju od 24 sata, jer još nije proglašen kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.


Epidemija je poremetila sve, to nam je jasno. Prijašnjih se godina Zavod za hitnu medicinu još u ožujku ili travnju pripremao za turističku sezonu u smislu osiguravanja dodatnih timova hitne medicine. Evo nas u drugoj polovici lipnja. Što je s pripremama?
- Točno je. Uvijek bismo tijekom ožujka i travnja dobili naputak Ministarstva zdravstva o pripremama za turističku sezonu i imali mjesec i pol do dva vremena da se pripremimo u smislu kadroviranja, nabave dodatne opreme i opremanja prostora u kojima bi dodatni timovi radili. Ove godine naputak je došao prije nepunih mjesec dana, a bilo je upitno, s obzirom na stanje u turizmu, hoće li uopće biti potrebno organizirati rad dodatnih timova. Na kraju, resorno ministarstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odlučili su da ipak idemo s dodatnim timovima. Zadatak je našeg zavoda organizirati dodatni tim za dionicu autoceste koja prolazi kroz našu županiju, koji će biti stacioniran u Skradinu, a timove T2 koji se nalaze u Tisnom nadopuniti liječnicima i time oni prelaze u timove T1. Što se tiče vozila i opreme, tu nemamo nikakvih problema, ali je veliki problem osigurati dodatni liječnički kadar jer ga na tržištu rada nema.

Odlazak liječnika

Dakle, opet ste suočeni s istim problemom kao i prethodnih godina. Kakvo je uopće stanje s kadrovima u županijskom Zavodu za hitnu medicinu?
- Problem je ove godine, slobodno ću reći, eskalirao, za razliku od prethodnih kad smo uspijevali popuniti timove ili vlastitim kadrom ili kadrovima iz susjednih županija. Prvenstveno Ličko-senjske i Zadarske županije, i to na način da bi naši liječnici dodatne smjene odradili u njihovim županijama, a njihovi u našoj. Međutim, ove godine na raspisani natječaj javio se samo jedan liječnik, a tražili smo ih osmero. Zapravo, mi u kontinuitetu imamo otvorene natječaje za prijem liječnika opće medicine. Uz to, četvero naših liječnika odlazi na specijalizaciju, tako da ćemo imati manjak kadra i u redovnom radu. U ovom trenutku mi bismo mogli zaposliti deset liječnika, kako bismo popunili postojeću mrežu hitne medicine koja je standardna tijekom cijele godine i osigurali dodatne timove. Kod nas nema radnih mjesta koja mogu ostati upražnjena bilo da se radi o liječniku, medicinskom tehničaru ili sestri ili vozaču. Tko god, uvjetno rečeno, ispadne „iz strija“, njegovo radno mjesto mora biti popunjeno. Kad je riječ o liječničkom kadru, u Zavodu uglavnom rade mladi liječnici koji s fakulteta dolaze u timove i vrlo brzo odlaze na specijalizacije u zdravstvene ustanove diljem Hrvatske. Kod nas se zadržavaju nekoliko mjeseci do maksimalno godinu dana. Zbog toga postojeći liječnički kadar mora raditi više, a to znači da imamo velik broj prekovremenih sati, što je u konačnici dodatno financijsko opterećenje. Što se tiče medicinskih sestara i vozača, za sada nemamo nekih velikih problema.


Koliko je zaposlenih u Zavodu?
- Sada imamo 127 ukupno zaposlenih, a ako uspijemo popuniti timove za ljetnu sezonu, bit će ih oko 150. Među zaposlenima je 31 liječnik, 57 medicinskih sestara i tehničara, 26 vozača, a ostalo je administrativno osoblje. Podsjetit ću da prema mreži hitne medicine, koja je donesena u lipnju 2016. godine, naš zavod ima ispostave u Kninu, Drnišu, Tisnom, Vodicama i Primoštenu te Šibeniku, koji se smatra središnjom ispostavom i u kojoj je i najveći broj zaposlenih. U svakoj od ispostava imamo po jedan tim koji radi 24 sata dnevno, a u Šibeniku su uvijek na raspolaganju dva tima.

Financijski problemi

S obzirom na to da ste imali neplaniranih izdataka zbog epidemije COVID-19, navodite i financijsko opterećenje zbog prekovremenih sati, a tu je i financiranje dodatnih timova u sezoni, znači li to da se Zavod nalazi u financijskim problemima?
- Od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobivamo određena sredstva prema mreži hitne medicine i prijavi djelatnika koje zapošljavamo. Ta sredstva donekle pokriju plaće, ali kolektivni ugovor nas obvezuje isplatiti regrese za godišnji odmor, jubilarne nagrade, božićnice i ostalo koje zdravstvenim ustanovama nitko ne pokriva. Naime, država sa sindikatima dogovori određena prava i obveze, a na ustanovama je da osiguraju taj novac. To je nešto što nas puno opterećuje, jer činjenica je da mi na tržištu ne zarađujemo. Određena dodatna sredstva dobivamo od Županije, a imamo i takozvana decentralizirana sredstva koja država „spušta“ prema jedinicama regionalne samouprave, a ona se raspoređuju po zdravstvenim ustanovama. Taj je novac namjenski i koristi se za kupnju vozila i medicinske opreme. Ali, sve je to nedostatno. Troškovi višestruko rastu tijekom turističke sezone kad je intervencija puno, puno više. Naravno, u normalnim turističkim godinama. Na primjer, dodatni tim koji u sezoni bude stacioniran u Skradinu najviše intervencija ima u Nacionalnom parku Krka, u kojem bude na tisuće i tisuće ljudi dnevno. Do sada nas je Javna ustanova NP „Krka“ subvencionirala s 40.000 kuna, ali kad vidimo koliko drugi nacionalni parkovi, poput Plitvičkih jezera, izdvajaju za potrebe hitne medicine, ovaj iznos je zaista malen. Proteklih osam godina obavljamo razgovore i s jedinicama lokalne samouprave koje imaju jak turizam o pitanju sufinanciranja dodatnih timova, ali malo je tu razumijevanja. Moram istaknuti Grad Vodice kao svijetli primjer koji je prepoznao ulogu hitne medicine i koji izdašno sufinancira svoje timove, u malom iznosu to čini i Općina Tribunj te Općina Rogoznica u nešto većem. Ostali su se oglušili na sve apele, a svatko traži da u njihovu mjestu bude tim hitne medicine, jer i to podiže kvalitetu turističke destinacije. Zbog svega toga - kako se kolokvijalno kaže - „krpamo kraj s krajem“ i ako godinu uspijemo okončati bez nekoga velikoga gubitka, ako smo blizu nule, onda smo sretni.

14. svibanj 2024 18:08