StoryEditorOCM
Županijacimmer fraj

Stara škola u Bogatiću postaje hostel: načelnik otkrio planove s derutnom zgradom iz 1968. godine

Piše Toni Veljača
28. studenog 2022. - 14:32

Gradnja apartmana, hotela, kampova, diljem naše obale, koji usput rečeno, niču kao gljive poslije kiše, i nije nešto što bi nas trebalo posebno iznenaditi. Međutim, kada se u mjestu, koje prema posljednjem popisu stanovništva broji tek 22 žitelja, odluči graditi – hostel – e to je već onda vijest koja je zaokupila i našu pažnju.

O čemu je točno riječ? Dakle, općina Promina na čelu s načelnikom, Tihomirom Budankom, odlučila je staru područnu školu u Bogatiću Prominskom, prenamijeniti u – hostel. Objektu koji je već desetljećima izvan funkcije tako će se udahnuti novi život, s tom razlikom da će ga uskoro, umjesto đaka pohoditi – turisti.

Inače, radi se o katnici izgrađenoj 1968. godine koja je djelomično stradala u Domovinskom ratu. Objekt se, spomenimo i to, prostire na 110 četvornih metara tlocrtne površine, odnosno 220 "kvadrata" bruto površine. Za realizaciju projekta, planirana je rekonstrukcija i dogradnja objekta koji bi nakon zahvata trebao imati 20 soba. Javni natječaj već je raspisan.

- Trenutno smo u postupku javne nabave za projektnu dokumentaciju. Nakon projektne dokumentacije vidjet ćemo kakva je situacija s potencijalnim povlačenjem sredstava, ako ne uspijemo, projekt ćemo financirati o svom trošku – kazuje nam načelnik Općine.

Vrijednost projekta – tvrdi Budanko – uskoro će biti poznata.

- Iz troškovnika će se vidjeti kolika je stvarna vrijednost projekta. Hostel zajedno sa zelenim površinama i pomoćnim objektima bi trebao biti veličine oko 400 četvornih metara. Što se tiče sadržaja, bit će tipičan za tu vrstu smještaja – naglašava načelnik.

Područna škola u Bogatiću Prominskom nije jedina koju je Općina odlučila rekonstruirati i prenamijeniti. Čak 11 takvih objekata je na području Promine. Neki od objekata već su dobili novu funkciju.

- Područnu školu u Mratovu već smo prenamijenili, ona je sada Dom kulture. Škola u Lukaru je Društveni dom, dok je škola u Suknovcima prenamijenjena u dječji vrtić. U Razvođu također planiramo hostel. Preostali su nam još objekti u mjestima Puljane, Marasovine i Matasi – svaki od tih narušenih i devastiranih objekata dobit će novu funkciju – ističe Budanko.

Nakon rekonstrukcije navedenih objekata, planirano je osnivanje javne ustanove koja bi njima i upravljala. Konačan cilj – tvrdi načelnik Promine – je razvoj ruralnog turizma i povećanje turističke ponude u Općini koja graniči s Nacionalnim parkom Krka.

- Mišljenja sam da se moramo osloniti na ono što nas okružuje, a to je Nacionalni park Krka i svi sadržaji koji se u sklopu njega nalaze, kao što je novi Kampus ili viseći most koji tek treba izgraditi. U najkraćim crtama – razvoj ruralnog turizma – to je cilj Općine, zaključio je načelnik.

image

Zgrada stare škole u kojoj se planira napraviti hostel
 

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
23. travanj 2024 11:36