StoryEditorOCM
ŽupanijaBRAVO SMOLIĆI

Šibenčani slavili na Noćnjaku u Tučepima: Ona liječnica, on profesor, a maslinovo im ulje zlatno, 99 od 100 bodova!

Piše Zdravko Pilić
10. travnja 2023. - 08:39

Sigurno ste i vi čuli za onu “što gluplji seljak, to bolji krumpir?” E, pa zaboravite na nju. Jer junaci naše priče su intelektualci, ljudi od papira i olovke, oboje – on je profesor fizike, ravnatelj šibenske Gimnazije, a ona liječnica, specijalistica ortopedije i subspecijalistica traumatologije, zaposlena u Specijalnoj bolnici u Biogradu – a imali su jedno od najboljih maslinovih ulja u Dalmaciji prošle godine.

Nema tu tajne

Od sto mogućih bodova, njihovo je ekstra djevičansko maslinovo ulje od sljubljenih sorti krvavice i oblice dobilo 99 bodova! Bili su u ukupnom rezultatu u “top deset” na 25. međunarodnom susretu maslinara i uljara “Noćnjak 2023”., koji se održao nekidan u Tučepima. U čemu je tajna, pitamo Tatjanu i Zorana Smolića.

– Nema tajne! Možda, ako već inzistirate, onda u radu i trudu! Samo, tko će u to povjerovati?! Ljudi uvijek misle da ima neki tajni recept, to im se čini prejednostavno – vele nam Smolići, koji obrađuju obiteljski maslinik u skradinskom zaleđu, dvjestotinjak stabala na nekoliko mjesta, kako je to kod nas već uobičajeno.

image

Berba je obiteljska fešta u masliniku Smolićevih

Obiteljski album

Najviše ih je u Skradinskom polju, nedaleko od uljare “Laća”, u kojoj su, kad im je već maslinik blizu, svoje šampionsko ulje i preradili. Pobrali su masline, kažimo i to, u listopadu, kad ih je 70 posto bilo još zeleno. I pokazalo se kao pun pogodak! Dakle, ništa od onoga “Dušni dan, skale van”?

– Ništa, mi smo dotad svoje već bili pobrali. Imali smo oko tri tone roda, dakle ništa pretjerano jer je rod u skradinskom zaleđu ove godine bio iznadprosječan, ali je zato kvaliteta bila odlična. Ni randman nije bio pretjeran, bio je 12 – 12,5 posto, pa je valjda i kvaliteta bila takva da smo dobili medalju i ove visoke ocjene nakon kemijske i organoleptičke analize ulja – kazao nam je Zoran Smolić, kojeg Šibenčani pamte i kao svojeg bivšeg dožupana i dogradonačelnika Šibenika, iz vremena u Hrvatskoj seljačkoj stranci, HSS-u.

Kako oboje imaju dosta obveza i ne baš previše vremena, svoje masline uspijevaju barem pognojiti, pokositi i pobrati, a prošle su ih godine, prisjeća se Tatjana, uspjeli dva puta i zaliti pa nisu toliko patile zbog suše. Drugo, ništa posebno. Redovito sudjeluju na natjecanjima i maslinarskim susretima, druže se s vrijednim i radišnim ljudima koje tamo sreću.

– To su vrlo pozitivne strane i benefiti kad se bavite maslinama. Možete biti sigurni da nećete upasti u loše društvo, nego da ćete imati posla s poštenim i dragim ljudima. I da ćete pričati samo o pametnim stvarima! – govore nam što u šali, što u zbilji.

image

Evo plakete i zlatne medalje iz Tučepi

Obiteljski album

Skradinsko zaleđe inače je bogomdani maslinarski kraj, u kojem berba maslina dolazi obično 15-ak dana kasnije nego bliže obali. Vrlo je važno znati kad početi s branjem. Ne valja ni prerano, ali ni prekasno, jer onda pada kvaliteta ulja. Miks oblice i krvavice posebnost je skradinskih ulja. Od prve dobiva pikantnost, a od krvavice voćnost, pa je ulje od ove dvije sorte, kad se sve poklopi, vrlo skladan miks harmoničnog i zaokruženog okusa.

Vrjednije od zlata

– Tradicija ne nastaje slučajno. Naši su stari znali što rade kad su sadili ove dvije sorte – govori nam glava obitelji Smolić. Koji posebno ističe još jednu, nedovoljno istaknutu blagodat, maslina i maslinova ulja. Zbližava obitelj!

– Kad bismo se mi svi skupa zajedno našli, svi sa svojim obavezama, na sto strana, u današnjem ritmu života, da nije posla oko maslina, branja, pravljenja ulja? Skoro nikada! Ovako svi znaju da na dan kad je berba moraju doći, pa štimaju taj vikend tjednima, mjesecima unaprijed.

I nađe se cijela obitelj, i sin i nevjesta, koji su isto tako liječnici, i kći, koja je inženjerka matematike, i unuci, na očevini i djedovini, u zajedničkom poslu, u prirodi, na čistom zraku. To nitko ne može platiti! A za nagradu dobiješ nešto što si napravio svojim rukama, u znoju lica svog, naučiš cijeniti taj rad i trud, postaneš svjestan da ništa ne pada s neba, i da ima i drugih poslova osim onih s papirom i olovkom, da svaki posao i svatko tko ga radi zaslužuje poštovanje. I da maslinovo ulje nipošto nije skupo, kako se to čini onima koji nemaju pojma kako nastaje! – lako smo se složili sa Smolićima. Zlatne su to riječi koje vrijede i više od zlatne medalje!

26. studeni 2024 11:47