StoryEditorOCM
ŽupanijaNa znanje Županiji i Vodicama

Šepurinjani predali peticiju s 424 potpisa: Izmijenite prostorni plan i spriječite izgradnju komercijalne marine na 'Perolin gatu"

Piše Ante Talijaš
16. studenog 2017. - 14:53

Ne stišava se bura sa 'orkanskim udarima' koja 'puše' iz Udruge 'Burni Prvić zbog projekta izgradnje komercijalne marine u uvali Perolin gat smještenoj na sjevernoj strani mjesta Šepurine na otoku Prviću, a koja je omogućena usvajanjem izmjena i dopuna Prostornog plana grada Vodica na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Tako je Udruga 'Burni Prvić' uz potporu Mjesnog odbora Šepurine inicirala peticiju protiv izgradnje marine, a koju je prema riječima predjsjednika Udruge Branimira Vlahova, u proteklih desetak dana potpisalo 424 stalna i povremena stanovnika Prvić-Šepurinim. U četvrtak je, pak, ova peticija predana službi protokola Ureda župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka, predsjedniku Županijske skupštine Nediljku Dujiću, Uredu gradonačelnice Vodica dr. Nelke Tomić i predsjedniku Gradskog vijeća Vodica Marinu Mikšiću.

- Ovom peticijom koju je potpisao veliki broj vlasnika stambenih objekata u Prvić-Šepurini zatraženo je da se iz postojećeg Prostornog plana Šibensko-kninske županije izostavi marina sa 190 vezova na području 'Perolin gata i da se izmjenama i dopunama u plan uvrsti samo komunalna lučica s maksimalno 90 vezova. Nadam se da će ovaj naš zahtjev biti uvršten na prvu sljedeću sjednicu Županijske skupštine, te da će se usvajanjem izmjena i dopuna županijskog prostornog plana, komercijalna marina u našem mjestu izbaciti iz tog temeljnog prostornog dokumenta. Nakon toga, Gradsko vijeće Vodica trebalo bi samo svoj prostorni plan ponovno uskladiti sa ovako izmijenjenim županijskim planom – kazao nam je čelnik udruge 'Burni Prvić'Branimir Vlahov, nakon što je predao peticiju županijskim službama.

Prema Prostornom planu Šibensko-kninske županije Perolin gat u mjestu Prvić Šepurine definiran je kao “Luka otvorena za javni promet na području županije”, a detaljni smještaj luke i uvjeti smještaja sadržaja u luci trebaju biti određeni u Prostornom planu uređenja općina i gradova. Iako marina na ovoj lokaciji nema potporu Mjesnog odbora Prvić-Šepurine, a ni konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, ipak je odlukom Gradskog vijeća Vodica uključena u Prostorni plan grada Vodica kao Luka nautičkog turizma – marina najniže kategorije. Time je dozvoljena realizacija komercijalne marine 'Perolin površine od 1,5 hektara, a unutar akvatorija od tri hektara u sklopu kojeg je potrebno osigurati i površine za planiranu luku otvorenu za javni promet i sportsku luku.

Za one koji ne znaju, 3 hektara je 30 tisuća kvadratnih metara, ili četiri nogometna igrališta. Stoga se protivimo ovakvoj megalomanskoj i neprikladnoj marini, jer bi njezinom izgradnjom otok Prvić postao betonizirani parking, čime bi se nepovratno narušila vizura otoka koji je zaštićeno kulturno dobro, a došlo bi i do njegova potpunog ekološkog uništenja – navodi se u ovoj peticiji.

09. svibanj 2024 10:27