StoryEditorOCM
ŽupanijaDO ZMAJEVA OKA

Propada li Pašalićev projekt težak 250 miljuna eura? Mještani: ‘Uzurpirao je kompletan poluotok u Rogoznici‘

Piše Šibenski.hr
9. kolovoza 2024. - 15:55

Za projekt gradnje hotelsko-turističkog kompleksa s gotovo tisuću kreveta u Rogoznici, tik do rijetkog prirodnog fenomena Zmajeva oka - dijela ekološke mreže - potrebna je studija utjecaja na okoliš. Odlučio je tako mjerodavni županijski odjel. Znanstvenici koji desetljećima ondje istražuju tu odluku podržavaju. Iako se gradnji ne protive - nužnim smatraju isključivanje negativnog utjecaja. Investitor se, pak, žalio.

Tajna veza mora i morskoga jezera mističnoga imena - krije se u kršu. Filigranskim spletom kanala poput ovog struji morska voda. 

- Ono je gore prepuno života, onda je jedna granica oštra, pola metra i ispod toga nema uopće kisika, znači dolje samo žive bakterije kojima ne treba kisik, kazao je za HRT dipl. ing. biol. i ekol. Donat Petricioli, profesionalni ronilac.

Za istraživače je bez premca na Mediteranu - i zbog fenomena miješanja slojeva, kada sve u njemu "umire". To se posljednjih desetljeća ponavlja u kraćim razmacima nego prije.

- Ovisno o tome što će se događati dalje s klimatskim promjenama, možda ovo jezero pokazuje nekakvu budućnost zatvorenih mora kao što je, ne znam, Crno more, Jadran, rekla je prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli, Biološki odsjek PMF-a u Zagrebu.

Zato struka kaže "da" odluci o provođenju procjene utjecaja na okoliš, odnosno utvrđivanju je li projekt gradnje hotela, vila i apartmana prihvatljiv.

image

 


 

 

"U neposrednoj blizini izuzetno osjetljivog ekosustava koji je podzemno povezan s okolnim morem nije moguće isključiti mogućnost značajnog negativnog utjecaja provedbe zahvata", stoji u rješenju Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove.

Investitor, ujedno vlasnik obližnje marine, uvjerava - opstanak prirodnog fenomena i njegov je interes. Potkrepljuje: ne bi gradio bliže od 50 metara od ruba ni dublje od razine jezera.

- Ja jesam za to da se provede ispitivanje i kontrola prilikom rada, prilikom kopanja temelja. Pa neka to vide, pa neka nas zaustave, ja sam za to, rekao je Franjo Pašalić, investitor i direktor Medine d.o.o.

image

područje gradnje turističkog kompleksa

Zeleni Servis D. O. O.,/

No i to bi moglo narušiti ravnotežu u poroznom krškom tlu oko Zmajeva oka.

- Koliki koridor treba postojati između novog, tog građevinskog dijela i jezera bez da se to znanstveno utvrdi, mislim da ne treba počinjati s radovima, kazala je Tatjana Bakran-Petricioli, Biološki odsjek PMF-a u Zagrebu.

Frapa Resort Medine ima strateški status za Hrvatsku. No Rogozničani su podijeljeni.

- Da, bilo bi dobro za Rogoznicu, za mjesto, zaposlenja i tako, smatra Ivo Radić.

- On je uzurpirao ovdje kompletan poluotok - hoće li to donijeti dobrobit Rogoznici, čisto sumnjam. Mislim da će donijeti dobrobit samo njemu, kaže Denis Lušić.

Upitna je investicija od čak 250 milijuna eura

- 15 godina radimo oko ovoga. I sad kad sam došao skoro do cilja - da sam ja znao prije da ja trebam, pa ja bih je napravio i prije pet godina, rekao je za HRT Franjo Pašalić, investitor i direktor Medine d.o.o.

 

 

27. rujan 2024 14:33