StoryEditorOCM
ŽupanijaIlija Čalina

Pravoslavni đakon koji se u Kninu poklonio poginulim braniteljima: ‘Prijete mi, u Srbiji se stvara atmosfera linča‘

Piše Marko Podrug
7. kolovoza 2024. - 13:47
Knin, 050824. Proslava obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja. Na fotografiji: polaganje vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, pravoslavni djakon Ilija Calina.Nikola Vilic/Cropix

- Htio bih demantirati laži jer se u Srbiji u zadnja dva dana vodi kampanja protiv mene - rekao nam je u telefonskom razgovoru pravoslavni đakon Ilija Čalina, za kojega je hrvatska javnost saznala kad se, na obilježavanju vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu, poklonio palim hrvatskim braniteljima. U društvu s Ivicom Jonjićem, predsjednikom Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere iz Karlovca, zapalio je svijeće i položio vijenac kod Spomenika hrvatske pobjede.

Od tog trenutka, kaže, prima ozbiljne prijetnje, a i srpski mediji, kao i Srpska pravoslavna crkva, o njemu plasiraju laži.

- Srpska pravoslavna crkva je u ponoć, nakon obilježavanja Oluje, objavila da sam ja u Knin išao raščinjen (ekskomuniciran iz crkve, op.a.). Tvrde da sam raščinjen još u lipnju. To nije točno! Ekspresno su me raščinili tek nakon mog ljudskog i osobnog čina u Kninu. Ne kažem da iza svega toga stoji patrijarh, prije će biti da se to sve događa pod pritiskom četnika iz Engleske i Srbije - kaže nam Ilija Čalina, sad već bivši đakon Srpske pravoslavne crkve.

image

Knin, 050824.
Proslava obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja.
Na fotografiji: polaganje vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, pravoslavni djakon Ilija Calina.
Foto: Nikola Vilic/Hanza Media

Nikola Vilic/Cropix

Čalina kao dokaz da nije išao raščinjen u Knin podastire svoj službeni boravak 2. kolovoza u Zadru, gdje se slavio sv. Ilija.

- Dakle, u samom trenutku odlaska u Knin bio sam dio Crkve, ali nikad nisam rekao da tamo govorim u ime Srpske pravoslavne crkve. Išao sam u svoje osobno ime. Bio sam u mantiji, ali to je standardna crkvena uniforma, ne đakonska - kaže Ilija Čalina, koji je, tvrdi, blagoslov za odlazak u Knin dobio od Nikodima, episkopa dalmatinskog sa sjedištem u Šibeniku.

Čalina tvrdi da je "Dinarski pokret četnika", za koji kaže da ga čine Srbi izbjegli iz Hrvatske, raspisao nagradu za njegovo ubojstvo.

- U Srbiji su mi posvetili tri jutarnja televizijske programa, stvara se atmosfera linča. Dobivam ozbiljne prijetnje. Također, neke osobe su me jučer pratile po Zagrebu, nisu se čak ni trudile da ih ne primijetim. Sve je to prijavljeno policiji. Nemam policijsku pratnju, ali nije me strah. Ono što sam napravio bilo je ljudski, Bog mi je svjedok da su mi u Kninu ljudi prilazili i rukovali se sa mnom - kaže na kraju Ilija Čalina.

image

Knin, 050824.
Proslava obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja.
Na fotografiji: polaganje vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, Ivica Jonjic i pravoslavni djakon Ilija Calina.
Foto: Nikola Vilic/Hanza Media

Nikola Vilic/Cropix

 

21. rujan 2024 07:06