StoryEditorOCM
ŽupanijaDamir Trut

Pomoćnik ministra policija u Šibensko- kninskoj županiji, koja se uspješno othrvala koronakrizi: Pobijedili smo, ali zaspali nismo

Piše Zdravko Pilić
4. lipnja 2020. - 15:41

U radni posjet županiji Šibensko-kninskoj u četvrtak je došao Damir Trut, pomoćnik ministra MUP i ravnatelj Civilne zaštite RH, a tema je bila kako ono što smo prošli kroz koronu, tako i ono što nas čeka kroz dugo toplo, suho ljeto, turističku i požarnu sezonu, a i potencijalni drugi val COVIDA-19, za kojeg se pripremamo a nadamo se da do njega neće doći.

Eto, tako je župan Goran Pauk novinarima opisao sastanak s Trutom, ističući kako je sustav CZ, kroz stres-test s koronom, za koju se nitko nije mogao ciljano pripremiti, položio ispit, pa bi ga trebalo nastaviti usavršavati s novim ljudima, i nadograđivati ga kako bi odgovorio na sve moguće ugroze i izazove.

- Izanalizirali smo 101 dan borbe protiv epidemije, a i iz analiza je proizišlo da su svi u sustavu bili jako učinkoviti, pa možemo zahvaliti svima koji su u tome sudjelovali - i zdravstvenom osoblju i epidemiolozima, žurnim službama, CZ, vatrogascima, HGSS-u, Crvenom križu, policiji - kazao je ravnatelj CZ, dok je epidemiologinja Ankica Parat Baljkas istakla kako je situcija s Covidom u županiji mirna. Trenutno nema ni oboljelih ni osoba pod epidemiološkim nadzorom ili mjerama samoizolacije.

- Najkraće, imali smo 1200 epidemioloških i zdravstvenih nadzora, od čega je 338 vezano za kontakte oboljelih. Bilježimo 94 oboljele osobe, od čega 93 laboratorijski dokazane, 28 ih je vezano za Murter a 44 za Opću veteransku bolnicu Knin. To su naša dva glavna žarišta koja su privedena kraju i situacija je trenutno mirna - kazala je glava županijska epidemiologinja, dok je Nikola Blažević, načelnik Stožera CZ-a u Šibensko-kninskoj županiji izarazio zadovoljstvo što je rad Stožera, koji je vodio, ocijenjen dobrim, i što su ostvarili dobru suradnju s ravnateljstvom i svim službama HZJZ-a, nadajući se da će tako biti i ubuduće.

Župan je iznio i nešto brojki, pa je kazao da je županija utrošila i 250 tisuća kuna iz proračuna za nabavu zaštitne opreme za zdravstvene i socijalne ustanove, raspoređujući je prema potrebama na terenu.

- Stožer je zaprimio i 3761 e-maila, a odaslao je 4388 e-mailova, što pokazuje popriličnu dinamiku rada županijskog stožera. Županija je, generalno, prijavila i osam milijuna kuna za sufinanciranje troškova pandemije na Fond solidarnosti EU, a odnose se i na troškove lijekova, medicinske skrbi, opreme - ona može iznositi do šest posto prihvatljivih troškova, država je prijavitelj, pa se očekuje i da bi i s te strane moglo nešto kapnuti, jer je i dosad u sličnim situacijama nepogoda i katastrofa u Europi ta pomoć dolazila do izražaja, potaknuta nakon velikih poplava 2002. godine - kazao je Pauk.

19. travanj 2024 06:05