StoryEditorOCM
Županijana mjesnom groblju

Pod motom ‘Oba su pala, sve tri su pale‘ svečano obilježeno oslobađanje vojarni u Rogoznici

Piše Vedrana Stočić
17. rujna 2023. - 20:30

Tog 17. rujna 1991. godine Rogoznicu su nadlijetali migovi jugovojske, u valu su uplovila tri bojna broda, a u istodobno u dobro osmišljenoj i dugo pripremanoj akciji oslobođene su rogozničke vojarne. Bez žrtava i ispaljenog metka zahvaljujući dobrim pregovaračima i stratezima vojarne pune oružja i oruđa pale su ruke hrvatske vojske.

Pod motom "Oba su pala, sve tri su pale" i ove godine pred središnji križ na rogozničkom mjesnom groblju vijence su položili sudionici tih sudbonosnih ratnih događaja, obitelji poginulih rogozničkih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, hrvatske vojske, policije, župan Šibensko-kninski Marko Jelić, predstavnici Općine Rogoznica predvođeni načelnicom Anitom Živković.

Blagoslov, molitvu za poginule i preminule hrvatske branitelje održao je rogoznički župnik don Filip Rodić. Prvi put na obilježavanju slavne obljetnice našla se i 3 imotska bojna 4. gardijske brigade koji su se tih sudbonosnih dana zatekla u Rogoznici.

-Ponosna sam što smo vlastitim snagama izborili ono najvrijednije što imamo slobodu  – istaknula je u svom pozdravnom govoru rogoznička načelnica Anita Živković. Posjetila je na značenje rogozničkog rujanskog rata i zahvalila se okupljenim braniteljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja.

-Ključne stvari koje su značile za domovinu, za budućnost ne smiju se zaboraviti. Važna nam je kultura sjećanja i povijest kao znanost da bi buduće generacije znale kako su se odvijale te velike bitke za slobodu.-rekao je između ostalog župan šibensko-kninski Marko Jelić.

Nakon polaganja vijenaca na mjesnom groblju i obraćanja u Zečevu branitelji i gosti obišli su vojarnu Zečevo slavne bitnice s kojih su obarani jugo avioni.

Prisjetimo se: rogoznički ratni događaji krenuli su tog 17. rujna kada je neprijatelj na šibenskom mostu namjeravao prepoloviti Hrvatsku i žestoko je napadao grad Šibenik. Nije bilo vremena za čekanje, brzom akcijom 113. šibenske brigade HV, MUP-a, drugog ešalona 3 imotske bojne 4 brigade, uz pomoć mještana Rogoznice i Primoštena, a pod vodstvom generala Rahima Ademija oslobođene su tri rogozničke vojarne Zečevo, Kruščica i otok Smokvica.

Zarobljene su tone oružja i oruđa koje je odaslano diljem hrvatskih bojišnica, a topništvo 113. brigade formiralo se upravo zarobljenim oružjem iz rogozničkih vojarni. Topovi sa Zečeva bili su presudni u zaustavljanju Mladićevih tenkova na šibenskom mostu, zauzimanjem zečevarske bitnice, kažu vojni analitičari, uspostavljena je prva učinkovita crta zračne obrane, što dokazuju i oboreni zrakoplovi jugovojske i legendarni uzvik Filipa Gačine "Obadva, obadva, oba su pala". Spontani Filipov usklik oduševljenja jedna je od najpoznatijih snimki Domovinskog, snimio ju je Ivica Bilan na jednoj od zečevarskih bitnica 21. rujna 1991. godine. Taj uzvik donio je dodatni moral hrvatskim braniteljim diljem Lijepe naše i znalo se, rečeno je u Zečevu, da se nakon tog uzvika rat ne može izgubiti.

 

18. lipanj 2024 00:36