StoryEditorOCM
ŽupanijaPolicija u akciji

Ovoga vikenda skupo će vas koštati ako se ne vezujete, pritišćete gas, pijete kad vozite ili pričate na mobitel

Piše Šibenski.hr
19. siječnja 2018. - 17:03

U cilju povećanja sigurnosti u prometu na cestama, a posebno smanjena smrtnih stradavanja i teškog ozljeđivanja, šibenska policija najavljuje pojačani nadzor ovoga vikenda.

-U dane vikenda od 19. do 22. siječnja, posebice u noćnim satima i na našem području će se poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje takozvanih „četiriju glavnih ubojice u prometu“, i to, prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjem i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece), nepropisnoj uporabi mobitela i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće – ističe se u priopćenju koji potpisuje glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor.

Osim toga, navode u policiji, u ponedjeljak 22. siječnja od 13 do 19 sati na šibenskom području će se, temeljem statističkih pokazatelja u odnosu na mjesto i vrijeme te okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama, pojačati nadzor i sankcioniranje nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika kao jednog od najvažnijih elemenata pasivne sigurnosti tih sudionika u prometu, uz prekršaje distrakcije – korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Statistički pokazatelji tijekom protekle godine upućuju na nužnost ovih ciljanih preventivno-represivnih akcija, pa je tako na našem području protekle godine zabilježeno ukupno 3.065 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je za 619 prekršaja više nego 2016.g. Osim toga zabilježen je i veći broj prekršaja nepropisne uporabe mobitela, kojih je tijekom prošle godine zabilježeno ukupno 610, a što je za 184 prekršaja više nego u 2016. godini.

-Napominjemo da će u nadzor prometa tijekom ovog vremena biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički,  ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja ove vrste, a i  prometnih nesreća koje imaju teže posljedice.
 

16. lipanj 2024 02:20