StoryEditorOCM
Županijamurterini ogorčeni

Otpad se nezakonito spaljuje u središtu otoka; Komunalci: ‘Bio je samo jedan slučaj- gorjele su karnevalske maske‘

Piše Toni Veljača
15. ožujka 2023. - 12:11

Hripe – deponij u sanaciji, smješten u samom središtu otoka Murtera, desetljećima je lokalnom stanovništvu služio kao mjesto odlaganja miješanog komunalnog, ali i glomaznog, građevinskog otpada. Još od 1986. godine, otpad iz Murtera, Betine, Jezera i Tisnog, odvozio se na Hripe, i to je praksa koja je trajala punih 20 godina, sve do sve do 2006. godine, kada dio murterskog otpada preuzima Centar za gospodarenje otpadom „Bikarac“ u Šibeniku.

Danas Hripe služe za prihvat glomaznog otpada, koje se potom u suradnji s tvrtkama koje djeluju na području Šibensko-kninske županije odvozi i reciklira. Dakle, djeluju kao reciklažno dvorište, koje još uvijek, u punom smislu te riječi - nisu.

Pravo reciklažno dvorište na Hripama, Općina Murter-Kornati, tek treba izgraditi. Dio je to projekta započetog prije nekoliko godina, koji uz reciklažno dvorište, obuhvaća zatvaranje, odnosno sanaciju područja velikog gotovo 10 tisuća četvornih metara. Projekt je Općina apostrofirala kao krucijalan - važan ne samo u pogledu zbrinjavanja otpada, već i u kontekstu podizanja kvalitete života ljudi na otoku koji se uglavnom bave turizmom.

Cijela priča, međutim zapela je u raljama birokracije. Još 2019. godine, Općina je dobila potrebnu građevinsku dozvolu, godinu kasnije i lokacijsku, no problem se stvorio kada je projekt trebalo i financirati. Na naš upit, koji smo poslali Općini Murter-Kornati u kojoj fazi je projekt gradnje reciklažnog dvorišta na području Hripa, odgovorili su nam kako za provedbu projekta - nisu osigurana potrebna sredstva te da će se pristupiti zamjenskom rješenju u vidu mobilnog reciklažnog dvorišta.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Dana 27. studenog 2019. godine, Općini Murter-Kornati izdana je građevinska dozvola od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Šibensko-kninske županije, te je istoj produženo važenje. Potreban iznos za provedbu tog projekta nije osiguran Proračunom Općine Murter-Kornati za 2023. godinu kojeg je donijelo Općinsko vijeće Općine Murter-Kornati na 11. sjednici od 21. prosinca 2022. godine. Općina Murter-Kornati je započela postupak nabave mobilnog reciklažnog dvorišta, postupak je u tijeku i za isto su predviđena sredstva u Proračunu Općine Murter-Kornati za 2023. godinu. Dakle, sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, obzirom kako Općina Murter-Kornati ima manje od 3000 stanovnika, i u njoj se do današnjeg dana ne nalazi reciklažno dvorište, Općina će osigurati dostupnost mobilnog reciklažnog dvorišta sve sukladno važećim pozitivnim propisima – stoji u pisanom odgovoru koji je stigao na redakcijsku adresu.

Financiranje projekta je jedan problem – onaj veći, rekli bi i ozbiljniji, a s kojim se Općina bori je nezakonito spaljivanje otpada na području Hripa i okolo njega a koje traje već jako dugo.  

- Spaljivanje otpada u samom središtu otoka javna je tajna s kojom su upoznati svi - kazuje nam u telefonskom razgovoru jedan od stanovnika otoka Murtera, koji je u ovom slučaju, ipak poželio ostati anoniman (podaci poznati redakciji).

Je li upoznat s nezakonitim radnjama na Hripama, upitali smo i direktora komunalnog poduzeća „Murtela“, Petra Ježinu, koji nam je odgovorio kako se u 2023. godini, dogodio tek jedan takav slučaj.

- Murtela d.o.o. je upoznata s jednim požarom u 2023. godini koji je i prijavljen od strane zaposlenika ovog društva i koji je počinila društvu nepoznata osoba. Ističemo kako Murtela d.o.o. za komunalne djelatnosti nije vršila spaljivanje tog otpada na području Hripe te je isto vršeno na području  kojim ne raspolaže ovo društvo odnosno koje nije u vlasništvu Općine. Postupak utvrđivanja i sankcioniranja spaljivanja otpada suprotno propisima nije u nadležnosti ovog trgovačkog društva. Osuđujemo takvo ponašanje i zalažemo se za zaštitu i očuvanje okoliša! – stoji odgovoru kojeg potpisuje direktor komunalnog poduzeća.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Provjerili smo, slučaj koji Ježina spominje, dogodio se prije svega dva tjedna, kada su na Hripama zapaljene maske iz karnevalske povorke koja se već tradicionalno održava na Murteru. Iako se i Općina ali i komunalno poduzeće ograđuju od tog incidenta, od lokalnog stanovništva doznajemo kako nije riječ o izoliranom slučaju, već da se otpad na Hripama spaljuje dugi niz godina.

- Svi okreću glavu od toga, čak i vatrogasci, samo se pitam do kada. Kroz rampu na Hripama može se ući bez problema. Otpad se pali rano ujutro ili predvečer, a da se ne radi samo o glomaznom otpadu primijeti se i po galebovima koji oko deponija kruže – zaključuje Murterin.

20. travanj 2024 18:10