StoryEditorOCM
ŽupanijaDugoročna korist

Opet se spajaju šibenska i kninska bolnica: Šibenski specijalisti u Knin, kao i svi bolesnici s umjetnim plućima iz cijele Dalmacije

Piše Ante Talijaš
24. srpnja 2017. - 19:45

U nazočnosti ministra zdravstva dr. Milana Kujundžića, v.d. ravnatelja HZZO-a mr.sc. Fedora Dorčića, i župana Gorana Pauka, u ponedjeljak je u Šibeniku u Uredu Župana potpisan Ugovor o funkcionalnoj intergaciji Opće bolnice Šibensko-kninske županije u Šibeniku i Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu.

Ugovor o formalnom stupanju na snagu spajanja ove dvije bolničke ustanove potpisale su ravnateljica šibenske bolnice dr. Sanja Jakelić i ravnateljica kninske bolnice dr. Kristina Bitunjac.

- Ovim današnjim činom i formalno smo kratkoročno i dugoročno pozicionirali ove dvije naše bolničke ustanove. Kako smo planirali, šibenska Opća bolnica sa svojom opremom i resursima na sebe preuzima obvezu bolničkog liječenja za područje cijele županije, a dugoročno osiguravamo njezin razvitak i sigurnost poslovanja. S druge strane bolnica u Kninu postaje respiracijski centar ne samo šibensko-kninske županije, nego i cijele Dalmacije. Svi bolesnici sa umjetnim plućima iz Zadra, Šibenika i Splita, a koji moraju doživotno biti na tome, bit će izmješteni u kninsku bolnicu. Ujedno, ovom funkcionalnom integracijom u kninskoj bolnici razvijat ćemo i fizikalnu medicinu – kazao je ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić.

Spajanjem dviju bolnica, kazao je ministar, brojni bolesnici s kninskog područja više neće morati putovati u Šibenik, jer će im u kninskoj bolnici na dispoziciji biti liječnici-specijalisti iz Šibenika, poput okulista, ofmologa, otorinaca i drugih.

- Ovim spajanjem, bolnicama će se osigurati bolja poslovnost i time ćemo još bolje uštimati bolnički orkestar u šibensko-kninskoj županiji. Inače, ovo povezivanje financijski gledano, kratkoročno znači vrlo malo, a dugoročno jako puno. Kratkoročno će Vlada će osigurati respiratore i monitore za kninsku bolnicu u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Dugoročno bit će točno definirano tko što radi i gdje radi. Drugim riječima neće se duplirati dežurstva, ni oprema, a nadasve kvaliteta bolničkog zbrinjavanja pacijenata bit će na daleko višoj razini negoli je to bilo prije spajanja dviju bolnica. Novim sustavom postignut će se velike uštede u funkcioniranju kompletnog bolničkog sustava – kazao je ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić.

02. srpanj 2024 22:42