U Kistanjama je predstavljen projekt "Ajmo Lokalno" - koji će putem digitalne platforme povezivati lokalne proizvođače, ugostitelje i potrošače. Njime se Šibensko-kninska županija želi istaknuti kao destinacija održivog turizma, prepoznatljive gastronomije i lokalne proizvodnje hrane, a razvija ga u suradnji s 15-ak lokalnih proizvođača i ugostitelja, piše HRT
Romano je ribar, koji se bavi i uzgojem školjaka. Projekt ‘Ajmo lokalno‘ doživljava odličnom prilikom za razvoj poslovanja.
- Nas lokalne proizvođače, kojima treba malo da nas se pogura, da nam se posveti, spajamo s lokalnim ugostiteljima i svi ljudi koji dolaze zapravo probaju ono što je naše, kaže Romano Prelević, ribar.
Rješenje je stvaranje kratkih lanaca opskrbe - od proizvođača i dobavljača do ugostitelja.
- Radi se na tome da taj kratki lanac opskrbe kao struktura mora opskrbljivati namirnicama u okviru 100 km, što je od Murtera do granice s BiH, rekla je Irena Ateljević, izvršiteljica projekta Ajmo Lokalno.
Proizvode žele okupiti na jednom mjestu, plasirati kataloški putem internetske tržnice.
- Mi u Šibeniku ne znamo koliko imamo domaćih proizvoda, gdje ih možemo kupiti, gdje ih možemo konzumirati. Primjer: krava buša. Prosječan građanin naše županije ne zna uopće da postoji. Nisam znala ni ja! Pa, ako idemo po tom principu da znamo što proizvodimo, onda bi to bilo dobro staviti negdje, na određenu platformu, da svi vide što mi to imamo, rekla je Iris Ukić Kotarac, zamjenica šibensko-kninskog župana.
Šibensko-kninska županija nastoji postati odredište lokalne proizvodnje hrane i prepoznatljive gastronomije.
- Želimo revitalizirati ruralna područja, a onda tako brendirati našu Šibensko-kninsku županiju koja će biti prepoznata po tome da uistinu inzistira na našim autohtonim i izvornim namirnicama, rekla je Irena Ateljević.
- Ono što je najvažnije, da turizam služi lokalnim ljudima, a ne lokalni ljudi turizmu, naglasio je Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.
A upravo je ovaj projekt, kažu, jedan od načina kako to postići. Zbog toga namjeravaju osigurati sustavnu pomoć proizvođačima, piše HRT
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....