StoryEditorOCM
ŽupanijaDan općine Rogoznica

Novi načelnik: ‘Vjerujem u dobru suradnju sa županom Jelićem. Uz njegovu pomoć širit ćemo vodovodnu mrežu i graditi sportsku dvoranu‘

Piše Vedrana Stočić
1. srpnja 2021. - 13:51

Povodom Dana općine i blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Kapelice održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Rogoznice.

Zbog pandemije corona virusa i ova turistička godina je na rogozničkom području posebna i zahtjevna, unatoč tome u lipnju je bilo oko 50 posto više dolazaka i noćenja nego lani.

- Otvorili smo komunikacijski kanal s građanima, nastojimo odgovoriti na  sve upite i koliko je u našoj mogućnosti riješiti brojne tekuće probleme. Ohrabrujuće je što smatram da ćemo s novim županom šibenko-kninskim naći zajednički jezik i uz pomoć Županije nastavit će se širenje vodovodne mreže, radovi na Aglomeraciji Rogoznica, a gradit će se sportska dvorana –rekao je u svom kratkom obraćanju novi načelnik Marijo Mladinić.

Novi načelnik ukinuo je i praksu raskošnih domjenaka za vijećnike i brojne goste što su ih bivši načelnici priređivali povodom Dana općine, taj novac, rekao je, biti će upotrebljen za neku drugu, potrebniju namjenu. Dan općine i blagdan Gospe od Kapelice vijećnicima i svim građanima čestitala je i nova predsjednica Vijeća i bivša dugogodišnja rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

image
Svečana sjednica Općine Rogoznica

Inače, Rozničani su za Dan općine izabrali blagdan Gospe od Kapelice koji se štuje 2. srpnja. Već 299. godina na Caparinovoj rivi mnoštvo vjernika dočekuje Gospin brod sa slikom rogozničke zaštitnice, u procesiji rivom Gospina slika prenosi se u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Njen pohod Rogoznici traje do prve nedjelje iza Gospe od Karmela, nakon čega u veličanstvenoj procesiji morem i kopnom  biva vraćena u svoje svetište na punti poluotoka Gradina. Osobita je to i autentična  lokalna marijanska svetkovina koja se štuje još od daleke 1722. godine. Iako rogozničko svetište nije masovno hodočasničko odredište priča vezana za taj vjerski sadržaj ima sve elemnte čudotvornosti.

Upravo je to razlog što je nezavisni vijećnik Joško Živković predložio da se morsko hodočašće zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro i upiše u Registar  kulturnih dobara. Na taj način, kaže Živković, osigurao bi se redoviti izvor financiranja Ministarstva kulture, posebo povodom naredne velike godine kada se slavi 300. obljetnica.

03. svibanj 2024 22:08