StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Nisu kalkulirali, nisu držali fige u džepu, nisu politizirali... Nego su pomogli! Ova četiri mlada načelnika iz okolice Šibenika su ponos Hrvatske

Piše Zdravko Pilić
9. siječnja 2021. - 10:17
Općine Murter, Tisno, Pirovac i Tribunj obnovit će kuće po jednoj obitelji s maldobnom djecom na potresom pogođenom područjuNikša Stipaničev i Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Općine Murter, Tisno, Pirovac i Tribunj obnovit će kuće po jednoj obitelji s maldobnom djecom na potresom pogođenom području. Vijest je to koja je već obišla Hrvatsku, a jedan od inicijatora ove ideje bio je Toni Turčinov, načelnik Općine Murter

- U Murteru ima ljudi iz Petrinje koje poznajemo cijeli život. Ako sve bude kako treba s dozvolama, a vjerujemo da će u ovakvoj situaciji biti, mislimo da bi te kuće već do 1. svibnja bile gotove, a vlasnici bi tog datuma trebali dobiti ključ u ruke. Murterini su poznati da se vole svađati, ali kad treba pomoći nekom, svi smo kao jedan - kazao je Turčinov.

Načelnici četiriju općina sa zapada Šibensko - kninske županije pozvali su i ostale općine i gradove da im se pridruže, pa da umjesto četiri kuće, obnove - njih stotinjak.

'Naša dužnost je nastaviti pomagati koliko je u našim mogućnostima. Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj nastavljaju dalje. Nismo ovdje važna nas četvorica, apsolutno smo nebitni. Važno je da se uključi što više jedinica lokalne samouprave, a u Hrvatskoj ih ima ovaj put na sreću, pa da umjesto četiri obnovljene kuće imamo 204 ili 304 ili 404 te da na taj način pomognemo našim sugrađanima koji su se zatekli u nevolji i bez krova nad glavom' poručili su načelnici Toni Turčinov, Ivan Klarin, Ivan Gulam i Marko Grubelić.

Nisu se izgubili

Građani koji žele doprinijeti akciji uskoro će moći uplaćivati novac na općinske i gradske račune koji će biti otvoreni u tu svrhu. 'Općina na obali je 150 te pozivamo da svaka na sebe preuzme obvezu izgraditi po jednu kuću za jednu obitelj, a svaki grad može izgraditi dvije. Jasno nam je da nismo svi u istim financijskim mogućnostima. Nije važno koliko, važno je da je od srca, a cijela Hrvatska je pokazala da nam srčanosti ne nedostaje' - poručili su načelnici općina.

Koji su ujedno pružili sjajan primjer kako se to radi, u trenucima prirodne nepogode i katastrofe, kada je najbitnije - odmah, momentalno - pomoći, a onda pružiti svojim bližnjima, svojim prijateljima i sunarodnjacima, državljanima potporu, podršku, da se uvjere da nisu sami i da ih njihovi najbliži neće ostaviti na cjedilu. Pružiti im konkretnu pomoć, a kroz nju i nadu i utjehu. Mladi su načelnici općine pokazali ono za što su ih njihovi sugrađani, odnosno mještani i izabrali na izborima - pokazali su odlučnost, inicijativu, sposobnost vođenja, hrabrost, empatiju - nisu ih novinari tražili danima kao neke načelnike i gradonačelnike s potresom neposredno pogođenih područja.

Ne. Pokazali su da su u stanju sami biti inicijatori svih bitnih i relevantnih događanja, ne samo u svojim zajednicama, nego i znatno šire, što ih automatski stavlja - svih skupa - i u položaje favorita na lokalnim izborima koji su u petom mjesecu na rasporedu u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u njihovim općinama. Na koncu konca, potpuno zasluženo. Nisu se izgubili, nisu kalkulirali. Kakve veze oni imaju s Banovinom, Glinom, Siskom, Majskim Poljanama? Pa, nisu držali fige u džepu, nisu politizirali, prozivali Vladu, Stožer, pitali šta radi ovaj, što onaj, tko krade, tko ne dijeli humanitarnu pomoć, tko nije obavio obnovu kako treba... Radili su svoj posao najbolje što su mogli.

Izazoveš lavinu, zavaljaš planinu

A nisu gledali ni što drugi rade, ni tko ima koliko praznih apartmana u Tribunju, kao što su to neki prebrojavali Miroslavu Škori. Ništa čudno, brojit tuđe novce, to je ionako hrvatska nacionalna disciplina, jednako kao i raspolaganje s tuđom imovinom. Neki bi je dušebrižnici i humanitraci dijelili okolo, kao da nije privatna, dali bi je u općenarodne svrhe, na korištenje onima koji su, vele, u potresu ostali bez svega. Oni bi bili humani na tuđi, Škorin, bilo čiji račun.

Zašto ne dijele svoje apartmane? Nemaju? Oni su pošteni! A svi drugi, ovi koji nešto imaju, nisu, ili su barem sumnjivi. Pa neka onda dokazuju, da nisu lopovi! A isto vrijeme, dok se mi tako nabacujemo blatom, jedni na druge, posljedice potresa i nereda koji je iza sobom ostavio, posljedice pandemije i siromaštva koji traju još od rata, rješavat će...tko? Navijačke skupine, Torcida, Bad Blue Boysi...?

Dajmo, ljudi, ostavimo se besplodnih ideoloških rasprava, uhvatimo se svatko svog posla, dok još imamo s kim i oko čega. Dečki iz četiri općine sa zapada naše županije pokazali su nam kako se to lako radi, kad se hoće, može i zna. Počneš s malim, jednim, dvije, tri, četiri, a onda izazoveš lavinu i izvaljaš planinu!

24. travanj 2024 12:13