StoryEditorOCM

Napad iz SDP-a: Pauk ima novi hobi, a važnija mu je funkcija predsjednika Zajednice hrvatskih županija nego njegova županija

16. studenog 2018. - 15:52

-Ako u županiji nisu voljni raditi, neka svoja mjesta prepuste onima koji žele raditi i imaju viziju dugoročnog razvoja županije, jer ova vlast te vizije nema. Mi ne znamo što oni planiraju za našu županiju, jedino što znamo je da župan Goran Pauk ima novi hobi,a to su putovanja-kazao je čelnik ŽO SDP-a Joško Šupe na konferenciji za novinare, sazvanoj na temu rada županije i načina vođenja sjednica Županijske skupštine.

Šupe ističe da je Hrvatska na dnu ljestvice u EU po razini slobode kritičke riječi, te dodaje kako se vijećnicima onemogućava postavljanje pitanja na sjednicama ŽS, a zar to nije suzbijanje kritičkog mišljenja- veli.

-Župan je u zadnjoj izbornoj kampanji obećao izgradnju brze ceste Šibenik- Drniš- Knin, a sada saznajemo da od toga nema ništa jer se ne može financirati iz EU-fondova. Ali, zar županija uopće ima pripremljenu dokumentaciju za brzu cestu, je li ta cesta uopće u prostorno-planskoj dokumentaciji, i što bi bilo da se pojavi investitor koji bi bio spremna uložiti novac u tu prometnicu- pita se Šupe.

Obaveza je oporbe, kako je naglasio, da proziva vlast, da tjera župana da radi i ispuni bar dio svojih obećanja građanima. A vidimo kako ih župan ispunjava- kazao je.

U ime kluba vijećnika SDP-HSU u Županijskoj skupštini, Anita Jakšić je izrazila nezadovoljstvo načinom rada Skupštine.-Zadnja sjednica je sazvana iz formalnih, zakonskih razloga, zbog obaveze da se sastane svaka tri mjeseca minimalno. I zato je imala taj mršavi dnevni red od svega sedam točaka, ali je uz ostalo, na njemu bio i novi rebalans proračuna, iako smo rebalans imali i na prošloj sjednici ŽS- upozorila je vijećnica.

-Zašto opet rebalans? Vjerojatno zato što naša županija nije u stanju pripremiti EU-projekte i financirati one već odobrene. I baš zbog namjere da ozbiljno progovorimo o stalnom rebalansiranju budžeta, ali i koncesijama, tražili smo odgodu sjednice za par dana, umjesto da nas se požuruje da preletimo kroz dnevni red.Vladajuća većina je to odbila, oporba je iz revolta napustila sjednicu, i upravo je fascinantno kojom brzinom je HDZ-ova većina odradila dnevni red. Dok smo se mi spustili niz stepenice Vijećnice, Skpština je završila s radom. Fascinantna je poslovična pasivnost vladajuće većine u ŽS- smatra vijećnica Jakšić.

Konstatirala je i da je Šibensko-kninska županija na samom dnu po privlačenju europskog novca za projekte,a iako je turistička, nerazvijena je jer ne ostvaruje prihode kao druge turističke županije. Ponekad se čini, zaključila je Anita Jakšić, da je županu važnija funkcija predsjednika Zajednice hrvatskih županija i nacionalna prepoznatljivost, od same županije koju vodi.

Što se, pak, koncesija tiče, za SDP je neprihvatljivo da se nekim koncesionarima tolerira na stotine tisuća kuna duga, "a onda vidite da su na listi HDZ-ovih donatora".

- I sve je jasno- kaže Šupe.- Ali kakva je to porulka koju time šalju? Nemojte plaćati za koncesiju, dajte nama!-zaključio je čelnik ŽO SDP-a.
 

29. svibanj 2024 11:15