stdClass Object ( [id] => 506905 [title] => Načelnica Sandra Jakelić: Nisam Todoriću darovala Smokvicu, čovjeka sam vidjela dvaput u životu, a Općina Rogoznica s tom pričom nema nikakve veze (FOTO) [alias] => nacelnica-sandra-jakelic-nisam-todoricu-darovala-smokvicu-covjeka-sam-vidjela-dvaput-u-zivotu-a-opcina-rogoznica-s-tom-pricom-nema-nikakve-veze-foto [catid] => 332 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Općina Rogoznica pod istragom je Državnog odvjetništva zbog, kako se navodi, pogodovanja dojučerašnjem gazdi koncerna "Agrokor", Ivici Todoriću koji je godinama uživao s obitelji i prijateljima na otoku Smokvica Vela, a da nije plaćao ni lipu naknade za korištenje objekata i pomorskog dobra na otoku.

Iako je već sedam godina na snazi sudsko rješenje o ovrsi po kojem je Smokvica davno trebala biti oslobođena od ljudi i stvari (imovine) donedavnog uzurpatora državnog vlasništva, ovrha nije provedena. Konačno je zakazana za 27. rujna. Hoće li ovog puta Smokvica biti vraćena u posjed države, a Todorić zauvijek, zajedno sa svojim luksuznim inventarom, izbačen s otoka? Kakve će konzekvencije snositi općina Rogoznica koja u vrijeme sklapanja prvog ugovora o ustupanju cijelog otoka jednom tajkunu, nije ni postojala kao zasebna teritorijalna jedinica lokalne samouprave?

Priča o otoku Smokvici kod Rogoznice i njegovim "gospodarima“ i "upraviteljima“ otvorila se do kraja tek kada je svemoćni Ivica Todorić, tajkun svih hrvatskih tajkuna, napokon - pao. A do tada, dakle proteklih 22 godine, cijeli sustav zapravo je bio u funkciji zaštite njegovih ničim zasluženih prava na Smokvici Veloj. Vjerojatno bi tako ostalo i nadalje, bez obzira na sve nezakonitosti i sudske postupke, pa i pravomoćne presude koje se nisu izvršavale, da je Todorić uspio sačuvati svoje carstvo i ostati na nogama.

Ali, priča o otoku koji je zapravo bio i ostao vojna nekretnina, pa time i izravno pod paskom MORH-a, odnosno države, puno govori o naravi hrvatske vlasti i države tih prvih godina njezine samostalnosti. Jer, treba znati da je Smokvica s blagoslovom tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i njegovim potpisom na ugovoru iz svibnja 1995. predana na besplatno 30-godišnje korištenje općini Primošten čiji će načelnik Josip Perkov otok dati u podzakup, bez ikakve naknade, već u lipnju iste godine, tvrtki "Grafoplast", vlasnika Ante Lušića. No, tko je pitao Perkova što o tome misli kad se državni vrh (Tuđman-Šušak) dogovorio da Smokvicu pokloni omiljenom tajkunu režima?!

Na Perkovu je bilo tek da nalog izvrši. I to je brzo obavio, a kad je ovaj nečuveni aranžman dospio u javnost, znatiželjnim novinarima nije znao ni što reći ni kako objasniti da općina Smokvicu ustupa privatnom poduzetniku na ekskluzivno korištenje bez ikakve naknade, iako je Primošten na otoku i sam mogao, stavljajući ga u turističku funkciju, itekako dobro zaraditi. Ali, to nije bilo moguće jer se unaprijed znalo komu otok ide i tko će tu iz formalnih razloga podmetnuti leđa. Pa je za "tranzicijske potrebe“ uskočila tvrtka "Grafoplast" za čijeg se vlasnika Antu Lušića govorilo da je obiteljski prijatelj Tuđmanovih i da u toj činjenici treba tražiti objašnjenje za tako izdašnu nagradu kojom ga je poglavar, u ime države, nagradio. A formalno, cijelu je transakciju pokrila općina Primošten i njezin načelnik Perkov kojega nitko nije ništa ni pitao…

Da nisu preminuli i Šušak i Tuđman tko zna kad bi se i bi li se država upustila u spor s općinom radi zaštite svoga vlasništva. Njihov odlazak bio je signal najprije za raskid ugovora između MORH-a i općine Primošten (a kasnije Rogoznice kao pravnog slijednika), a onda i za sudski spor.

Ministarstvo obrane nije navodno znalo ni što se na otoku gradi, adaptira, koja je svrha i buduća namjena, pa je u prosincu 1999. zatražilo raskid ugovora s općinom Rogoznica (koja je u međuvremenu ustrojena) i povrat otoka u posjed države (MORH-a). Krenule su i tužbe, a "Grafoplast" iz Lušićeva, prelazi 2006. u Todorićevo vlasništvo (formalno) zajedno s pravom na besplatno korištenje Smokvice. Lušić ostaje i u upravi tvrtke i na otoku kako bi servisirao Todorića i hrvatsku političku i gospodarsku elitu koja je s njim na otoku ljetovala i uživala. Sud utvrđuje da su i ugovor između Općine Primošten i MORH-a i onaj o davanju otoka u podzakup "Grafoplastu" prestali važiti još 1998., jer je u međuvremenu (1996.) stupio na snagu novi Zakon o zakupu poslovnog prostora sukladno kojemu su se svi ugovori o zakupu državnih nekretnina bez provedenog javnog natječaja, a to je bio i slučaj sa Smokvicom, morali u roku od dvije godine uskladiti sa zakonom. To se nije dogodilo, ugovori su postali ništavni, sudska odluka pravomoćna, a država ipak nije reagirala niti vratila Smokvicu pod svoju kontrolu. Pitanje je zašto? Zbog čega se čekalo s ovrhom? Što su radile državne institucije, osim što su štitile interese najvećeg državnog tajkuna?

Danas je općina Rogoznica pod istragom DORH-a, a načelnici Sandri Jakelić se spočitava da je pogodovala Todoriću kod Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom očitovanjem o neperspektivnim vojnim nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji među kojima se navodi i Smokvica, da je isticala kako je "Grafoplast" investirao šest milijuna kuna u adaptaciju vojnih nekretnina na otoku i višestruko im povećao vrijednost, i zagovarala "mirno rješenje“ spora kompromisnom naknadom za korištenje otoka na koju pristaje i "koncesionar“.

Načelnica Rogoznice sve to demantira i podvlači: - Nikakva namjera općine, ni mene osobno, nije bila štititi Todorića. Smokvica je vojarna, nekretnina MORH-a i zadnjih deset godine ta se činjenica nije promijenila ni za trenutak. Prema tome, o njoj odlučuje isključivo država, odnosno MORH. Ja sam na čelo općine Rogoznica došla 2007., a Prostorni plan smo donijeli 2009. Po tom PP-u, vojarne Smokvica i Zečevo imaju nepromijenjenu - posebnu namjenu, dok je vojarna Krušćica proglašena neperspektivnom i može dobiti novu namjenu, a mi godinama tražimo da nam tu bude mješovita zona. Naravno da je općina Rogoznica zainteresirana za sve vojne nekretnine na svom području, napose Smokvicu. No, Smokvica je vojarna, a to znači da otokom upravlja MORH, i dok je tako mi na tom otoku ne možemo provoditi nikakve svoje planove.

Ni "Grafoplast" ni Todorić nisu mogli bez suglasnosti MORH-a ništa graditi, samo adaptirati postojeće. Ali, napominje Jakelić, da MORH skine "posebnu namjenu“ sa Smokvice, najprije ide izmjena županijskog PP-a, a onda općinskog i to područje bi mogli definirati kao turističku zonu, ali bi opet država morala raspisati javni natječaj za dodjelu koncesije i prava građenja. Kako god uzmete uvijek je prva na potezu država, jer da bi bilo kakve planove mogli raditi za Smokvicu, MORH tu vojnu nekretninu mora proglasiti neperspektivnom, Ministarstvo državne imovine onda odlučuje što će s njom, a o tome dosad nije bilo ni govora. Imali smo, kaže Sandra Jakelić, šest izmjena Prostornog plana, MORH se ni na jednu izmjenu dosad nije očitovao, niti nam dao do znanja da ga Smokvica kao vojarna više ne zanima. Ivicu Todorića nisam u životu vidjela ni dva puta, a Antu Lušića poznajem jer je Rogozničanin. Ali, općina s tom pričom nema ništa - tvrdi načelnica Jakelić.


Načelnici Sandri Jakelić se spočitava da je pogodovala Todoriću kod Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom očitovanjem o neperspektivnim vojnim nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji među kojima se navodi i Smokvica

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POD ISTRAGOM DORH-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-09-14 19:31:27 [created_by] => 3110 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-09-14 19:31:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-09-14 19:31:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2491 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 332 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenske županije [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik, šibenska županija [secure] => 0 [page_title] => Županija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/8862046.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/8862038.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/8862043.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/8862044.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/1602260.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/1581545.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/1357835.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/8612607.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/8604090.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2017\/09\/13\/Aktualno\/8593963.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x1804"},{"size0":"1200x1804"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x907"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x799"},{"size0":"1200x800"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8042476 Threads: 3 Questions: 1667034563 Slow queries: 4960416 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112163919 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sibenik/vijesti/zupanija/nacelnica-sandra-jakelic-nisam-todoricu-darovala-smokvicu-covjeka-sam-vidjela-dvaput-u-zivotu-a-opcina-rogoznica-s-tom-pricom-nema-nikakve-veze-foto-506905 [printLink] => /sibenik/vijesti/zupanija/nacelnica-sandra-jakelic-nisam-todoricu-darovala-smokvicu-covjeka-sam-vidjela-dvaput-u-zivotu-a-opcina-rogoznica-s-tom-pricom-nema-nikakve-veze-foto-506905?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 274942 [name] => Rogoznica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rogoznica [link] => /tag/rogoznica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289891 [name] => DORH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dorh [link] => /tag/dorh ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317984 [name] => Smokvica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => smokvica [link] => /tag/smokvica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 435953 [name] => Ivica Todorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-todoric [link] => /tag/ivica-todoric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 341769 [name] => Sandra Jakelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sandra-jakelic [link] => /tag/sandra-jakelic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POD ISTRAGOM DORH-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Načelnica Sandra Jakelić: Nisam Todoriću darovala Smokvicu, čovjeka sam vidjela dvaput u životu, a Općina Rogoznica s tom pričom nema nikakve veze (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3110 [name] => Davorka Blažević [username] => davorka-bla-evi [email] => davorka-bla-evi@sd.hr [password] => $2y$10$qgyMlhzU4zSNrh6n.9rwIuU6Fw/G00RcgniPm6sRJMFp2zrC9fe2u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davorka-blazevic-3110 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1628 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/0d685cb0aff1f6977036dae0bc8800e2?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8862046.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8862046.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8862038.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8862043.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8862044.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/1602260.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/1581545.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/1357835.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8612607.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8604090.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2017/09/13/Aktualno/8593963.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Općina Rogoznica pod istragom je Državnog odvjetništva zbog, kako se navodi, pogodovanja dojučerašnjem gazdi koncerna "Agrokor", Ivici Todoriću koji je godinama uživao s obitelji i prijateljima na otoku Smokvica Vela, a da nije plaćao ni lipu naknade za korištenje objekata i pomorskog dobra na otoku.

Iako je već sedam godina na snazi sudsko rješenje o ovrsi po kojem je Smokvica davno trebala biti oslobođena od ljudi i stvari (imovine) donedavnog uzurpatora državnog vlasništva, ovrha nije provedena. Konačno je zakazana za 27. rujna. Hoće li ovog puta Smokvica biti vraćena u posjed države, a Todorić zauvijek, zajedno sa svojim luksuznim inventarom, izbačen s otoka? Kakve će konzekvencije snositi općina Rogoznica koja u vrijeme sklapanja prvog ugovora o ustupanju cijelog otoka jednom tajkunu, nije ni postojala kao zasebna teritorijalna jedinica lokalne samouprave?

Priča o otoku Smokvici kod Rogoznice i njegovim "gospodarima“ i "upraviteljima“ otvorila se do kraja tek kada je svemoćni Ivica Todorić, tajkun svih hrvatskih tajkuna, napokon - pao. A do tada, dakle proteklih 22 godine, cijeli sustav zapravo je bio u funkciji zaštite njegovih ničim zasluženih prava na Smokvici Veloj. Vjerojatno bi tako ostalo i nadalje, bez obzira na sve nezakonitosti i sudske postupke, pa i pravomoćne presude koje se nisu izvršavale, da je Todorić uspio sačuvati svoje carstvo i ostati na nogama.

Ali, priča o otoku koji je zapravo bio i ostao vojna nekretnina, pa time i izravno pod paskom MORH-a, odnosno države, puno govori o naravi hrvatske vlasti i države tih prvih godina njezine samostalnosti. Jer, treba znati da je Smokvica s blagoslovom tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i njegovim potpisom na ugovoru iz svibnja 1995. predana na besplatno 30-godišnje korištenje općini Primošten čiji će načelnik Josip Perkov otok dati u podzakup, bez ikakve naknade, već u lipnju iste godine, tvrtki "Grafoplast", vlasnika Ante Lušića. No, tko je pitao Perkova što o tome misli kad se državni vrh (Tuđman-Šušak) dogovorio da Smokvicu pokloni omiljenom tajkunu režima?!

Na Perkovu je bilo tek da nalog izvrši. I to je brzo obavio, a kad je ovaj nečuveni aranžman dospio u javnost, znatiželjnim novinarima nije znao ni što reći ni kako objasniti da općina Smokvicu ustupa privatnom poduzetniku na ekskluzivno korištenje bez ikakve naknade, iako je Primošten na otoku i sam mogao, stavljajući ga u turističku funkciju, itekako dobro zaraditi. Ali, to nije bilo moguće jer se unaprijed znalo komu otok ide i tko će tu iz formalnih razloga podmetnuti leđa. Pa je za "tranzicijske potrebe“ uskočila tvrtka "Grafoplast" za čijeg se vlasnika Antu Lušića govorilo da je obiteljski prijatelj Tuđmanovih i da u toj činjenici treba tražiti objašnjenje za tako izdašnu nagradu kojom ga je poglavar, u ime države, nagradio. A formalno, cijelu je transakciju pokrila općina Primošten i njezin načelnik Perkov kojega nitko nije ništa ni pitao…

Da nisu preminuli i Šušak i Tuđman tko zna kad bi se i bi li se država upustila u spor s općinom radi zaštite svoga vlasništva. Njihov odlazak bio je signal najprije za raskid ugovora između MORH-a i općine Primošten (a kasnije Rogoznice kao pravnog slijednika), a onda i za sudski spor.

Ministarstvo obrane nije navodno znalo ni što se na otoku gradi, adaptira, koja je svrha i buduća namjena, pa je u prosincu 1999. zatražilo raskid ugovora s općinom Rogoznica (koja je u međuvremenu ustrojena) i povrat otoka u posjed države (MORH-a). Krenule su i tužbe, a "Grafoplast" iz Lušićeva, prelazi 2006. u Todorićevo vlasništvo (formalno) zajedno s pravom na besplatno korištenje Smokvice. Lušić ostaje i u upravi tvrtke i na otoku kako bi servisirao Todorića i hrvatsku političku i gospodarsku elitu koja je s njim na otoku ljetovala i uživala. Sud utvrđuje da su i ugovor između Općine Primošten i MORH-a i onaj o davanju otoka u podzakup "Grafoplastu" prestali važiti još 1998., jer je u međuvremenu (1996.) stupio na snagu novi Zakon o zakupu poslovnog prostora sukladno kojemu su se svi ugovori o zakupu državnih nekretnina bez provedenog javnog natječaja, a to je bio i slučaj sa Smokvicom, morali u roku od dvije godine uskladiti sa zakonom. To se nije dogodilo, ugovori su postali ništavni, sudska odluka pravomoćna, a država ipak nije reagirala niti vratila Smokvicu pod svoju kontrolu. Pitanje je zašto? Zbog čega se čekalo s ovrhom? Što su radile državne institucije, osim što su štitile interese najvećeg državnog tajkuna?

Danas je općina Rogoznica pod istragom DORH-a, a načelnici Sandri Jakelić se spočitava da je pogodovala Todoriću kod Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom očitovanjem o neperspektivnim vojnim nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji među kojima se navodi i Smokvica, da je isticala kako je "Grafoplast" investirao šest milijuna kuna u adaptaciju vojnih nekretnina na otoku i višestruko im povećao vrijednost, i zagovarala "mirno rješenje“ spora kompromisnom naknadom za korištenje otoka na koju pristaje i "koncesionar“.

Načelnica Rogoznice sve to demantira i podvlači: - Nikakva namjera općine, ni mene osobno, nije bila štititi Todorića. Smokvica je vojarna, nekretnina MORH-a i zadnjih deset godine ta se činjenica nije promijenila ni za trenutak. Prema tome, o njoj odlučuje isključivo država, odnosno MORH. Ja sam na čelo općine Rogoznica došla 2007., a Prostorni plan smo donijeli 2009. Po tom PP-u, vojarne Smokvica i Zečevo imaju nepromijenjenu - posebnu namjenu, dok je vojarna Krušćica proglašena neperspektivnom i može dobiti novu namjenu, a mi godinama tražimo da nam tu bude mješovita zona. Naravno da je općina Rogoznica zainteresirana za sve vojne nekretnine na svom području, napose Smokvicu. No, Smokvica je vojarna, a to znači da otokom upravlja MORH, i dok je tako mi na tom otoku ne možemo provoditi nikakve svoje planove.

Ni "Grafoplast" ni Todorić nisu mogli bez suglasnosti MORH-a ništa graditi, samo adaptirati postojeće. Ali, napominje Jakelić, da MORH skine "posebnu namjenu“ sa Smokvice, najprije ide izmjena županijskog PP-a, a onda općinskog i to područje bi mogli definirati kao turističku zonu, ali bi opet država morala raspisati javni natječaj za dodjelu koncesije i prava građenja. Kako god uzmete uvijek je prva na potezu država, jer da bi bilo kakve planove mogli raditi za Smokvicu, MORH tu vojnu nekretninu mora proglasiti neperspektivnom, Ministarstvo državne imovine onda odlučuje što će s njom, a o tome dosad nije bilo ni govora. Imali smo, kaže Sandra Jakelić, šest izmjena Prostornog plana, MORH se ni na jednu izmjenu dosad nije očitovao, niti nam dao do znanja da ga Smokvica kao vojarna više ne zanima. Ivicu Todorića nisam u životu vidjela ni dva puta, a Antu Lušića poznajem jer je Rogozničanin. Ali, općina s tom pričom nema ništa - tvrdi načelnica Jakelić.


Načelnici Sandri Jakelić se spočitava da je pogodovala Todoriću kod Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom očitovanjem o neperspektivnim vojnim nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji među kojima se navodi i Smokvica

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/zupanija/nacelnica-sandra-jakelic-nisam-todoricu-darovala-smokvicu-covjeka-sam-vidjela-dvaput-u-zivotu-a-opcina-rogoznica-s-tom-pricom-nema-nikakve-veze-foto-506905 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4b98c8731c5c965cc64453a984b1dd1df985d15 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C4%8Delnica+Sandra+Jakeli%C4%87%3A+Nisam+Todori%C4%87u+darovala+Smokvicu%2C+%C4%8Dovjeka+sam+vidjela+dvaput+u+%C5%BEivotu%2C+a+Op%C4%87ina+Rogoznica+s+tom+pri%C4%8Dom+nema+nikakve+veze+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fnacelnica-sandra-jakelic-nisam-todoricu-darovala-smokvicu-covjeka-sam-vidjela-dvaput-u-zivotu-a-opcina-rogoznica-s-tom-pricom-nema-nikakve-veze-foto-506905 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fnacelnica-sandra-jakelic-nisam-todoricu-darovala-smokvicu-covjeka-sam-vidjela-dvaput-u-zivotu-a-opcina-rogoznica-s-tom-pricom-nema-nikakve-veze-foto-506905 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POD ISTRAGOM DORH-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
ŽupanijaPOD ISTRAGOM DORH-a

Načelnica Sandra Jakelić: Nisam Todoriću darovala Smokvicu, čovjeka sam vidjela dvaput u životu, a Općina Rogoznica s tom pričom nema nikakve veze (FOTO)

14. rujna 2017. - 21:31

Općina Rogoznica pod istragom je Državnog odvjetništva zbog, kako se navodi, pogodovanja dojučerašnjem gazdi koncerna "Agrokor", Ivici Todoriću koji je godinama uživao s obitelji i prijateljima na otoku Smokvica Vela, a da nije plaćao ni lipu naknade za korištenje objekata i pomorskog dobra na otoku.

Iako je već sedam godina na snazi sudsko rješenje o ovrsi po kojem je Smokvica davno trebala biti oslobođena od ljudi i stvari (imovine) donedavnog uzurpatora državnog vlasništva, ovrha nije provedena. Konačno je zakazana za 27. rujna. Hoće li ovog puta Smokvica biti vraćena u posjed države, a Todorić zauvijek, zajedno sa svojim luksuznim inventarom, izbačen s otoka? Kakve će konzekvencije snositi općina Rogoznica koja u vrijeme sklapanja prvog ugovora o ustupanju cijelog otoka jednom tajkunu, nije ni postojala kao zasebna teritorijalna jedinica lokalne samouprave?

Priča o otoku Smokvici kod Rogoznice i njegovim "gospodarima“ i "upraviteljima“ otvorila se do kraja tek kada je svemoćni Ivica Todorić, tajkun svih hrvatskih tajkuna, napokon - pao. A do tada, dakle proteklih 22 godine, cijeli sustav zapravo je bio u funkciji zaštite njegovih ničim zasluženih prava na Smokvici Veloj. Vjerojatno bi tako ostalo i nadalje, bez obzira na sve nezakonitosti i sudske postupke, pa i pravomoćne presude koje se nisu izvršavale, da je Todorić uspio sačuvati svoje carstvo i ostati na nogama.

Ali, priča o otoku koji je zapravo bio i ostao vojna nekretnina, pa time i izravno pod paskom MORH-a, odnosno države, puno govori o naravi hrvatske vlasti i države tih prvih godina njezine samostalnosti. Jer, treba znati da je Smokvica s blagoslovom tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i njegovim potpisom na ugovoru iz svibnja 1995. predana na besplatno 30-godišnje korištenje općini Primošten čiji će načelnik Josip Perkov otok dati u podzakup, bez ikakve naknade, već u lipnju iste godine, tvrtki "Grafoplast", vlasnika Ante Lušića. No, tko je pitao Perkova što o tome misli kad se državni vrh (Tuđman-Šušak) dogovorio da Smokvicu pokloni omiljenom tajkunu režima?!

Na Perkovu je bilo tek da nalog izvrši. I to je brzo obavio, a kad je ovaj nečuveni aranžman dospio u javnost, znatiželjnim novinarima nije znao ni što reći ni kako objasniti da općina Smokvicu ustupa privatnom poduzetniku na ekskluzivno korištenje bez ikakve naknade, iako je Primošten na otoku i sam mogao, stavljajući ga u turističku funkciju, itekako dobro zaraditi. Ali, to nije bilo moguće jer se unaprijed znalo komu otok ide i tko će tu iz formalnih razloga podmetnuti leđa. Pa je za "tranzicijske potrebe“ uskočila tvrtka "Grafoplast" za čijeg se vlasnika Antu Lušića govorilo da je obiteljski prijatelj Tuđmanovih i da u toj činjenici treba tražiti objašnjenje za tako izdašnu nagradu kojom ga je poglavar, u ime države, nagradio. A formalno, cijelu je transakciju pokrila općina Primošten i njezin načelnik Perkov kojega nitko nije ništa ni pitao…

Da nisu preminuli i Šušak i Tuđman tko zna kad bi se i bi li se država upustila u spor s općinom radi zaštite svoga vlasništva. Njihov odlazak bio je signal najprije za raskid ugovora između MORH-a i općine Primošten (a kasnije Rogoznice kao pravnog slijednika), a onda i za sudski spor.

Ministarstvo obrane nije navodno znalo ni što se na otoku gradi, adaptira, koja je svrha i buduća namjena, pa je u prosincu 1999. zatražilo raskid ugovora s općinom Rogoznica (koja je u međuvremenu ustrojena) i povrat otoka u posjed države (MORH-a). Krenule su i tužbe, a "Grafoplast" iz Lušićeva, prelazi 2006. u Todorićevo vlasništvo (formalno) zajedno s pravom na besplatno korištenje Smokvice. Lušić ostaje i u upravi tvrtke i na otoku kako bi servisirao Todorića i hrvatsku političku i gospodarsku elitu koja je s njim na otoku ljetovala i uživala. Sud utvrđuje da su i ugovor između Općine Primošten i MORH-a i onaj o davanju otoka u podzakup "Grafoplastu" prestali važiti još 1998., jer je u međuvremenu (1996.) stupio na snagu novi Zakon o zakupu poslovnog prostora sukladno kojemu su se svi ugovori o zakupu državnih nekretnina bez provedenog javnog natječaja, a to je bio i slučaj sa Smokvicom, morali u roku od dvije godine uskladiti sa zakonom. To se nije dogodilo, ugovori su postali ništavni, sudska odluka pravomoćna, a država ipak nije reagirala niti vratila Smokvicu pod svoju kontrolu. Pitanje je zašto? Zbog čega se čekalo s ovrhom? Što su radile državne institucije, osim što su štitile interese najvećeg državnog tajkuna?

Danas je općina Rogoznica pod istragom DORH-a, a načelnici Sandri Jakelić se spočitava da je pogodovala Todoriću kod Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom očitovanjem o neperspektivnim vojnim nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji među kojima se navodi i Smokvica, da je isticala kako je "Grafoplast" investirao šest milijuna kuna u adaptaciju vojnih nekretnina na otoku i višestruko im povećao vrijednost, i zagovarala "mirno rješenje“ spora kompromisnom naknadom za korištenje otoka na koju pristaje i "koncesionar“.

Načelnica Rogoznice sve to demantira i podvlači: - Nikakva namjera općine, ni mene osobno, nije bila štititi Todorića. Smokvica je vojarna, nekretnina MORH-a i zadnjih deset godine ta se činjenica nije promijenila ni za trenutak. Prema tome, o njoj odlučuje isključivo država, odnosno MORH. Ja sam na čelo općine Rogoznica došla 2007., a Prostorni plan smo donijeli 2009. Po tom PP-u, vojarne Smokvica i Zečevo imaju nepromijenjenu - posebnu namjenu, dok je vojarna Krušćica proglašena neperspektivnom i može dobiti novu namjenu, a mi godinama tražimo da nam tu bude mješovita zona. Naravno da je općina Rogoznica zainteresirana za sve vojne nekretnine na svom području, napose Smokvicu. No, Smokvica je vojarna, a to znači da otokom upravlja MORH, i dok je tako mi na tom otoku ne možemo provoditi nikakve svoje planove.

Ni "Grafoplast" ni Todorić nisu mogli bez suglasnosti MORH-a ništa graditi, samo adaptirati postojeće. Ali, napominje Jakelić, da MORH skine "posebnu namjenu“ sa Smokvice, najprije ide izmjena županijskog PP-a, a onda općinskog i to područje bi mogli definirati kao turističku zonu, ali bi opet država morala raspisati javni natječaj za dodjelu koncesije i prava građenja. Kako god uzmete uvijek je prva na potezu država, jer da bi bilo kakve planove mogli raditi za Smokvicu, MORH tu vojnu nekretninu mora proglasiti neperspektivnom, Ministarstvo državne imovine onda odlučuje što će s njom, a o tome dosad nije bilo ni govora. Imali smo, kaže Sandra Jakelić, šest izmjena Prostornog plana, MORH se ni na jednu izmjenu dosad nije očitovao, niti nam dao do znanja da ga Smokvica kao vojarna više ne zanima. Ivicu Todorića nisam u životu vidjela ni dva puta, a Antu Lušića poznajem jer je Rogozničanin. Ali, općina s tom pričom nema ništa - tvrdi načelnica Jakelić.


Načelnici Sandri Jakelić se spočitava da je pogodovala Todoriću kod Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom očitovanjem o neperspektivnim vojnim nekretninama u Šibensko-kninskoj županiji među kojima se navodi i Smokvica

18. svibanj 2024 11:51