StoryEditorOCM
ŽupanijaOstajte doma

Ministrice Murganić učite od Tišnjana kako se provodi pronatalitetna politika: Drugo i svako sljedeće dijete u vrtić - besplatno!

Piše Katarina Rudan
11. ožujka 2018. - 20:02

Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, najavio je načelnik općine Ivan Klarin, predložit će vijećnicima izmjenu "Odluke o sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima na području općine Tisno". Izmjena se odnosi na prijedlog da Općina iz svojeg proračuna u cijelosti snosi troškove boravka, odnosno plaća vrtić, za drugo i svako sljedeće dijete koje pohađa jedan od vrtića na području općine. Klarin vjeruje da će njegov prijedlog vijećnici prihvatiti, jer - kako reče - to je korak dalje u pronatalitetnoj politici i mjerama koje provodi ova općina.

- Općina je i do sada sufinancirala boravak djece u našim vrtićima. Prošle godine smo za tu namjenu iz proračuna izdvojili nešto više - 1.372.000 kuna za 149 djece u svim skupinama. Naravno, Općina će i dalje participirati u sufinanciranju troškova ekonomske cijene vrtića za prvo dijete, kao što je to činila do sada. Jasno je da će nova mjera povećati ukupan iznos izdvajanja za predškolski odgoj, ali smatramo da je pronatalitetna politika prioritet, bez obzira na investicije koje se događaju na drugim poljima - kaže načelnik Klarin.

Inače, Općina Tisno financijski "prati" djecu od njihova rođenja pa sve do završetka studija, te kroz razne oblike pomoći nastoji roditeljima olakšati i smanjiti financijske troškove njihova odgoja i obrazovanja.

Prijevoz i stipendije

- Već treću godinu zaredom u sto postotnom iznosu sredstvima iz proračuna financiramo kupnju udžbenika za naše osnovce, tako da je i to velika pomoć roditeljima. Za udžbenike smo lani izdvojili 200.542 kune. Prijevoz za naše srednjoškolce, koji srednje obrazovanje stječu u šibenskim srednjim školama, u potpunosti je besplatan. Na državnih 75 posto sufinanciranja troškova prijevoza, mi dajemo preostalih 25 posto, tako da smo i tu olakšali roditeljima - govori Klarin.

Subvencioniranje prijevoza, odnosno mjesečne autobusne karte za srednjoškolce, Općina je uvela lani u rujnu, na početku nove školske godine. Do kraja 2017. za to su izdvojili 16.400 kuna. Nadalje, Općina Tisno u prosjeku godišnje stipendira 55 studenata, što je zavidna brojka s obzirom na broj stanovnika.

Lani je iz proračuna tišnjanskim studentima ukupno uplaćeno 601.300 kuna. Ovim brojkama valja dodati i podatak da Općina Tisno roditeljima isplaćuje i jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete. Za prvo dijete 3000, drugo 5000, a treće i svako sljedeće po 7000 kuna, a kod sklapanja braka mladence daruje s 1000 kuna. Kad se sve zbroji, na godišnjoj razini kroz razne oblike pomoći roditeljima i njihovoj djeci, dođe se do gotovo 2,6 milijuna kuna izvornih proračunskih sredstava što je za jednu općinu kao što je Tisno značajan iznos.

- Cilj nam je i dalje pomagati i pomagat ćemo što više budemo mogli. Priželjkujemo da broj djece raste, da ih je iz godine u godinu sve više. U zadnjih nekoliko godina primjećujemo pozitivan trend, ali ipak treba proći određeno razdoblje, makar desetogodišnje, kako bismo mogli sa sigurnošću reći da nam je natalitet u stalnom porastu. Želim vjerovati da će tomu pridonijeti i sve naše pronatalitetne mjere - na kraju će Klarin.


Ima mjesta
U rujnu 2015. godine u Tisnom je otvoren novi objekt Dječjeg vrtića "Spužvica" sagrađen po svim pedagoškim standardima i jedini na otoku Murteru ima jaslice i cjelodnevni boravak u trajanju od devet i pol sati.

Ostali vrtići, koji su u sastavu jedinstvene općinske ustanove predškolskog odgoja, u Jezerima i Betini, te u Murteru imaju samo poludnevni boravak u trajanju od pet i pol sati.

Lista čekanja za upis djece u vrtić nema, jer izgradnjom novog objekta u Tisnom povećan je kapacitet i mjesta ima za svu djecu.

Podsjetimo, vrtić u Tisnom koštao je oko 5,5 milijuna kuna. Od toga je 80 posto novca osigurano iz programa EIB 3, dok je ostatak financirala Općina Tisno.

03. svibanj 2024 15:36