StoryEditorOCM
Županijastigla odbijenica

Ministarstvo opet odbilo kontroverzne izmjene prostornog plana Rogoznice, ništa od nove gradnje u Zatoglavu, Ražnju...

Piše Vedrana Stočić
20. srpnja 2022. - 21:06

I nakon treće ponovljene javne rasprave Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odbilo je dati suglasnost na Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica . Bez zelenog svjetla nadležnog ministarstva nama ništa od izmjenje planske regulative te dokument nije moguće donijeti.

Ova odluka Ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sigurno će razočarati neke čije parcele su bile obojene žuto, ali je sasvim sigurno da bi novoj rogozničkoj načelnici Aniti Živković trebala donjeti neku vrstu olakšanja. Riješila se tako bremenitog i kontroverznog naslijeđa, a u ciljane izmjene i dopune planske regulative može ići kad hoće i to prema svojoj viziji gospodarskog i prostornog razvoja rogozničke općine.

Očito se bivša vlast zajedno s izrađivačem plana, splitskom tvrtkom "Urbos" zaigrala do krajnjih granici. Nakon tri javne rasprave i brisanja svih nepravilnosti koje je naložilo nadležno ministarstvo prijedlog izmjena i dopuna PPU očito se nikako nije mogao uklopiti u zakonsku regulativu.

Inače Treća javna rasprava o Prijedlogu Prvih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica održana prije osam mjeseci na zahtjev Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i to pod bizarnim uvjetima: umjesto načelnika prijedlog je branila povjerenica Vlade RH jer bivši načelnik Marijo Mladinić nakon samo šest mjeseci podnio neopozivu ostavku. Ministarstvo je tada naložilo Općini Rogoznica da ozbiljno smanji građevinsko područje. Tako se u naselju Zatoglav moralo izbrisati 0,5 ha građevinskog zemljišta,  u naselju Ražanj  čitavu izdvojenu građevinsku zonu, baš kao i građevinsko područje u Sapinim Docima...

I u zaštićenim obalnim područjem morale su se mijenjati odredbe za provođenje. Potpuno nepotrebno dodala se riječ "orijentacijski“ koja je tu bila, prema mišljenju nadležnog Ministarstva, isključivo zbog manipuliranja s obalnim prostorom. Sve što je Ministarstvo tražilo se i napravilo, poslani su kilogrami dodatne prostorne dokumentacije, međutim sve to bilo je nedovljno da bi Izmjene i dopune PPU Općine Rogoznica dobile zeleno svjetlo.

29. travanj 2024 23:24