StoryEditorOCM
Županijafenomenalan uspjeh

Meštri od solarnih automobila: mladi genijalci iz kninske srednje strukovne škole ne prestaju oduševljavati svojim znanjem

Piše Toni Veljača
26. rujna 2023. - 14:00

Mladi genijalci iz Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira iz Knina ne prestaju oduševljavati svojim znanjem iz područja izrade automobila na solarni pogon. Naime, u organizaciji Tehničke škole Sisak i Sisačko-moslavačke županije, održana je jubilarna 10. Utrka solarnih automobila – SOELA 2023., a s koje su se učenici kninske škole vratili s fenomenalnim uspjehom.

U konkurenciji od 14 strukovnih škola iz cijele Hrvatske, automobil mladih Kninjana ostvario je najbolje vrijeme. Učenici su se iz Siska vratili sa zlatnom medaljom oko vrata u kategoriji zadanog stila, jedne od ukupno tri kategorije koje su se bodovale na natjecanju.

image

na tronu

Milivoj Ilić/

O učenicima kninske škole i njihovim mentorima pisali smo još lani, pa nas ostvareni uspjeh i ne iznenađuje s obzirom na entuzijazam i volju s kojom djeca iz godine u godinu pristupaju tom projektu.

- Automobil smo ove godine malo modificirali, lani smo imali također dobre rezultate. Osvojili smo drugo mjesto u brzini te drugo mjesto u dizajnu – ove godine napravili smo iskorak – kazuje nam ravnatelj škole Miroslav Ilić, dodajući kako u projektu oko izrade automobila sudjeluje desetak učenika koji su, uz pomoć mentora, odradili glavninu posla na automobilu, od konstrukcijskih i dizajnerskih rješenja, do principa kočenja, punjenja, motora…

Pripreme za sljedeće izdanje natjecanja koje iz godinu u godinu biva sve popularnije, vjerujemo, već je krenulo. Kninska škola po pitanju rezultata visoko je podignula ljestvicu. Dokaz kako se uz skromne uvjete, ali veliku volju i odricanje mogu napraviti odlični rezultati.  

image

Najbrži bolid

Milivoj Ilić/

Učenici koji su sudjelovali u natjecanju: Petar Grabovac, Stipe Raić, Josip Miličević, Ivan Janković te Duje Grgat.

Velika konkurencija

Ove godine na utrci je sudjelovalo 14 timova (škola) iz cijele Hrvatske: Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Tehnička škola Karlovac, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik, Srednja škola Novska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Tehnička škola Sisak, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin, Strukovna škola Đurđevac i Strukovna škola Gospić.

 

27. lipanj 2024 19:45