StoryEditorOCM
ŽupanijaEKOAKCIJA U ROGOZNICI

Kubici smeća izvađeni iz podmorja ispod rive; Ronioci se nisu mogli načuditi što su sve pronašli u moru

Piše Vedrana Stočić
13. ožujka 2023. - 19:02

U velikoj ekoakciji čišćenja podmorja ispod rogozničke rive, nove obale za privez koćarica, te plaža Gornji Muli, Lozica i Miline, izvučeno je nekoliko kubika smeća.

Na Lozici, u koju su uloženi milijuni proračunskog novca, ekipa je izvukla dva raspadajuća plastična broda, a na Milinama čak i stari štednjak. Najviše je bilo stare opreme za brodove i stakla, uglavnom boca svih oblika i veličine, pa i onih od šampanjca.

Valja istaknuti da se čišćenje rogozničkog podmorja organizira već desetljećima, izuzetak su bile pandemijske godine i potpuno je jasno da je 90 posto novonastalog smeća bačeno s brodova. Ti zaljubljenici u plovidbu Jadranom s luksuznim jahtama i jedrilicama, kao i ribari koje žive od mora, ne brinu se puno o morskom okolišu i ekosustavu.

Rogoznica kao jedna od vodećih nautičkih destinacija u Hrvatskoj plaća veliki okolišni danak, a nažalost ima malu korist. Naknada za privezište uglavnom ide Lučkoj upravi Šibensko-kninske županije i u državni proračun.Lokalne turističke zajednice prepuštene su na milost i nemilost ‘globalnoj raspodjeli‘ o kojoj odlučuju više razine HTZ-a, a lokalnim organizacijama vraćaju se doslovno mrvice.

Iza ekoakcije već tradicionalno organizacijski i financijski stoji Turistička zajednica općine Rogoznica, a glavni operativac bio je lokalni Ronilački centar ‘Deep Blue Diving‘ i njegov šef Dražen Pavlov. Sudjelovalo je četrdesetak članova ronilačkih klubova ‘Marsonia‘ iz Slavonskog Broda, ‘Mornar‘ iz Splita, ‘Giričić‘ iz Kaštel Gomilice i ‘Podstrana‘.

Lavovski dio posla odradili su članovi Sportskog ribolovnog društva "Gof" iz Rogoznice, koji su smeće prevozili brodovima, uključio se i obrt ‘GTI Aqua‘ i čarterska kuća ‘Panda Sailing‘, a sponzori su bili restorani ‘Antonjio‘ i ‘Atrium‘.

- Bila je ovo još jedna uspješna akcija. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali, posebno Ronilačkom centru ‘Deep Blue Diving‘. Slične akcije bit će organizirane na svim plažama – rekao nam je Ivan Ramljak, direktor Turističkog ureda.

23. travanj 2024 10:35